MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Sonia O.Wij hebben een kiwiboom zelfbevruchting staan. Op dit moment is hij zijn bladeren aan het verliezen. Is dit normaal ? Indien dit niet normaal is, is hij dan nog te redden ?
  Zaterdag 23 November 2019 om 13:28

4 reacties

 • Kiki B. Kiki B. Volkomen normaal. De Kiwi verliest nu zijn blad. Zoals het hoort. Zaterdag 23 November 2019 om 19:49
 • Sonia O. Sonia O. Bedankt voor de info. Moeten wij hem inpakken tegen de vorst ? We hebben er een jute zak overgedaan Zondag 24 November 2019 om 10:22
 • Kiki B. Kiki B. De vorstgevoeligheid hangt van een paar dingen af:
  - standplaats beschut?
  - grond goed gedraineerd? Het water moet in het najaar en winter goed weg kunnen stromen, zodat de wortels niet in natte grond staan.
  - welk soort Kiwi plant? Sommige soorten zijn vrij winterhard en anderen weer niet.
  - Hoe oud is de plant? Jonge planten hebben vorstbescherming nodig. Je kan het beste de stam aan de onderkant inpakken met een draadkorf droog blad of stro. Het is niet nodig om de hele plant nu al in jute in te pakken.

  De bodem strooi je in het najaar af met verteerde stalmast, compost en blad.
  Vrijwel alle Kiwi planten zijn het meest kwetsbaar tijdens de na winterse maanden bij nachtvorst. Als de knoppen dan bevriezen is er weinig kans op vruchten. Net als de fruitbomen en Hortensia's zou je ze in deze periode s nachts kunnen beregenen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.
  Strenge vorst is zelden dodelijk voor de plant, mits de standplaats beschut is en de grondgoed gedraineerd, meestal loopt ze van onder af weer uit. Late nachtvorsten zijn meestal de grootste boosdoener.
  Zondag 24 November 2019 om 22:02
 • Mari Mari Dit is ook een interessante artikel over verzorging en snoeien van de kiwiplant
  https://appeltern.nl/nl/tuinad...
  Maandag 25 November 2019 om 12:34