MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Adrie D.Onderhoud aan mijn vlonderpad tegels.
  Ik had ze, tegen beter weten in gelakt omdat de kleuren van dit tropisch afvalhout daardoor zo mooi naar boven komen.
  Maar helaas; spekglad en niet bestand tegen water wat erop blijft stilstaat.
  Nu alles weer kaalschuren en beitsen.
  Vergt ook onderhoud, maar hout laten vergrijzen is niet aan mij :-)
  Zaterdag 23 November 2019 om 13:53

11 reacties

 • Marianne V. Marianne V. Oei , adrie , en ik kan niet wachten tot onze teakmeubelen na de voorjaarsschoonmaak weer grijs zijn :-) Smaken verschillen he. Zaterdag 23 November 2019 om 20:44
 • Adrie D. Adrie D. Hahahaha, ja Marianne de wereld zou niet best zijn zonder al die verschillende smaken:-) :-)
  Wat ik me dan weer afvraag : is dat vergrijzde dan misschien toch niet zó mooi , dat je het elk jaar opnieuw moet schoonmaken?? :-):-)
  Niet lullig bedoeld eh :-)
  Zaterdag 23 November 2019 om 21:59
 • Marianne V. Marianne V. Grijs is heel mooi, tot het een hele herfst natgeregend is en dan na de winter niet grijs maar groen is . Nu vind ik groen wel een mooie kleur voor planten, maar ben er niet zo happig op wat mijn tuinmeubels betreft :-) Zaterdag 23 November 2019 om 22:05
 • Adrie D. Adrie D. Ja lekker voor je kleren ook , dat groene :-)
  En alle schoonmaak en onderhoudsmiddelen maakt het weer lelijk nieuw :-( :-(
  keuzes, keuzes
  Daarom heb ik houten tuinset opgegeven: ,niet te doen in nederland en omstreken.
  Zaterdag 23 November 2019 om 22:11
 • Marianne V. Marianne V. Ze worden hier in de winter binnen gezet, doen we sedert twee jaar( in een plastiek serretje ) en dat scheelt al een hele hoop poetswerk in het voorjaar , maar het blijft nodig.
  Alleen moeten ze vanaf eind maart zeker al terug naar buiten want dan palm ik het serretje ook al in met mijn steeds groter wordende verzameling planten, kwestie van het niet leeg te laten staan he :-)
  Zaterdag 23 November 2019 om 22:32
 • Ellen A. Ellen A. Al mijn houten buitenmeubels beits ik in een kleur die ik mooi vind. Blauw. Van de tafels alleen het blad en de tuinbank geheel. In de winter naar binnen in het tuinhuis en zo hou ik ze mooi en schoon. Door de beits blijft het hout ademen en rot het niet. Dit bevalt mij prima. Zaterdag 23 November 2019 om 22:38
 • Adrie D. Adrie D. Ik heb het maar anders ingericht: met een lounge set onder een aluminium overkapping. De vlonderplanken onder de overkapping laat ik wel vergrijzen.
  Heb al veel te veel te doen zonder al dat onderhoud
  Zaterdag 23 November 2019 om 22:55
 • Pascal G. Pascal G. Voor jouw vlonderpad zou ik geen tuinbeits gebruiken. Tuinbeits legt een laag op het hout waardoor dit terug glad zal worden.Na eerst het hout af te schuren kan je tuinmeubelolie gebruiken.De olie dringt volledig in het hout waardoor je geen gladde bovenlaag hebt.Bovendien hoef je bij een latere behandeling nooit een oude beitslaag te verwijderen.(Er bestaan verdonkerende en kleurloze oliën) De keerzijde is mosgroei. Des te ruwer een oppervlakte des te gemakkelijker er mos op groeit maar, reinigen gaat natuurlijk vlotter dan telkens weer te moeten schuren.
  Anderzijds, bij echt tropisch hout is het geen must dat het behandeld wordt maar 't zal dan inderdaad na enkele jaren volledig grijs zijn.
  Eender welke keuze je maakt, om te voorkomen dat het geen kleurboek wordt zou ik alle vlonderplanken dezelfde behandeling geven.
  Zondag 24 November 2019 om 12:12
 • Adrie D. Adrie D. Dankejewel Pascal,
  Zoals ik al aangaf was het lakken tegen beter weten in. Eigenwijs zijn heeft zijn prijs :-) :-)
  Positief bekijkend ; ik heb toch aantal maanden kunnen genieten van het hout in zijn volle glorie.
  Het betreft hier mix van keiharde houtsoorten uit Zuid-Amerika waar geen spijker is in te slaan, dus nederlandse houteters hebben hier hele kluif aan "-) :-)
  Ik ga nu de praktische kant boven de esthetische kant stellen en het hout afwerken met een anti-slip vlonderbeits.
  Heb vorig najaar eerste gedeelte van het pad al met deze beits behandeld en kan dus uit ervaring zeggen ; met deze beits wordt het bijna niet glad. Zelfs net sneeuw en zeiknat van regen niet.
  Zondag 24 November 2019 om 13:06
 • Pascal G. Pascal G. Prachtig dat ze ook dit al uitgevonden hebben. Dat zal op zijn minst even goed zijn. Als je er geen spijker in krijgt is het alleszins hout waar je heel lang van zal kunnen genieten. Veel succes ermee. Zondag 24 November 2019 om 13:39
 • Adrie D. Adrie D. Komt goed Pascal,
  Gaat alleen weer meer tijd in zitten dan ik over heb...:-)
  Zondag 24 November 2019 om 15:12

2 tuiniers vinden dit leuk

 • Roos T. Roos T. Zaterdag 23 November 2019 om 15:52
 • Ellen A. Ellen A. Zaterdag 23 November 2019 om 22:32