MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • HeidiGeef het toe, dit is geen vrolijk beeld aan het begin van het nieuwe jaar. De tekeningen, waar ik een collage van heb gemaakt, zijn van Hilde Harshagen.
  Dit beeld is echter helaas wel de realiteit. Wil hiermee een oproep doen om, waar wij dat kunnen, er alles aan te doen om de insectensterfte niet nog erger te laten worden. Want hoe irritant sommige van die beestjes ook mogen zijn, zonder kunnen we niet.
  Zondag 5 Januari 2020 om 14:33

26 reacties

 • Marianne V. Marianne V. Ik ook!!! Zondag 5 Januari 2020 om 17:59
 • Pascal G. Pascal G. Dat is waar, Heidi. Hoe irritant ze ook kunnen zijn,....zelfs die muggen hebben hun nut. Zondag 5 Januari 2020 om 20:31
 • Renilde Renilde Ik doe mee! Dinsdag 7 Januari 2020 om 06:40
 • Heidi Heidi Dankjewel, Jos Brouwer, voor je waardevolle aanvulling op mijn hartekreet. Je schrijft echter iets over de ‘hype’ over de zure regen waar ik iets over op te merken heb. Dat daar niets meer over vernomen is heeft te maken met de (wereldwijde) afspraken die daar over gemaakt werden om maatregelen te nemen om zaken ten goede te keren. Die ook genomen zijn. Om een paar voorbeelden te noemen, de koelvloeistof in koelkasten en diepvriezers werd aangepast en niemand rijdt inmiddels meer op benzine waar lood in zit.
  Dat deskundigen nog niet exact de vinger kunnen leggen op waarom de insectensterfte zo spectaculair toegenomen is, ontslaat ons niet van de plicht om ondertussen ons eigen gezonde verstand te gebruiken, om je heen te kijken en dát te doen wat voor de hand ligt. Want dat die sterfte een combinatie van factoren is die door de mens zijn veroorzaakt mag wel duidelijk zijn. Zelf zie je tenslotte al wat het betekent als je bewuster met alles omgaat. Ik ben blij dat je doet wat je doet ook al voelt het als een druppel op de gloeiende plaat. Mijn oproep is dan ook om die druppels zo talrijk te laten zijn dat het iets uit gaat maken. Nogmaals dank voor je bijdrage.
  Woensdag 8 Januari 2020 om 10:33
 • Heidi Heidi Als iedereen dat laatste dat je schreef dan ook erkent als een levensbedreigende situatie voor alles wat leeft, dan komen we misschien nog eens ergens. Maar zal oproepen als die van mij en bijdragen als de jouwe vooralsnog nodig maken. Want de onverschilligheid waarmee sommige mensen keuzes maken is verontrustend. Woensdag 8 Januari 2020 om 11:27
 • Heidi Heidi Waar ik al jaren tegen fulmineer is dat bestrijdingsmiddelen tegenwoordig gewasbeschermingsproducten worden genoemd. Pure misleiding! Woensdag 8 Januari 2020 om 11:28
 • Heidi Heidi Fijne dag, Jos! Woensdag 8 Januari 2020 om 11:37
 • Pascal G. Pascal G. Bij een paar van jouw raadsels kan ik misschien helpen, Jos.

  Aangaande de vlinders zal het jou ook niet ontgaan zijn dat vooral de Kleine vos en de dagpauwoog sterk achteruit gegaan zijn. Niet toevallig zijn dat 2 vlinders welke als waardeplant brandnetels hebben.Landkaartjes en Gehakkelde Aurelia's kennen tot net voor het millennium een vrij sterke stijging, doch zie je er nu alsmaar minder. Ook van deze is de voedselplant voor de rupsen de brandnetel. Wordt deze plant te veel bestreden?
  Ook zie ik de laatste jaren alsmaar minder Oranjetipjes. Zij kennen als voornaamste voedselplant de pinksterbloem welke op zich van een vochtige bodem houd. Voor deze waren de voorbije zomers niet echt geschikt.
  Er zijn ook vlinders in aantal toegenomen zoals de Koninginnepage en de kolibrievlinder.(deze laatste is wel een trekvlinder).


  Aangaande de mussen. Niettegenstaande er al jaren een achteruitgang was van het aantal mussen is de grote terugval geschied enkele maanden nadat we overgeschakeld zijn op loodvrije benzine.

  Woensdag 8 Januari 2020 om 20:53
 • Heidi Heidi Toch is er misschien ook nog een andere verklaring @Pascal Geirnaert voor het achteruitgaan van de stand van sommige vlinders? Brandnetels laat ik in grote hoeveelheden staan langs de randen van ondermeer de boomgaard. De buren doen dat ook. En ook pinksterbloemen laat ik vrijelijk uitzaaien en zijn, ondanks de droogte, altijd door mijn hele tuin te vinden. Maar de vlinders die jij beschrijft heb ik hier nog nooit gezien. En wat je schrijft over de mussen. Huh?! Wat een bizar verhaal. Waarmee ik niet wil zeggen dat het niet klopt. Maar de logica ontgaat mij totaal. Overigens zijn de mussen hier niet te tellen en zitten vaak zelfs onder de dakpannen te ruziën. Zo erg dat ik ze soms tot de orde moet roepen. Niet dat ze zich daar iets van aantrekken. Zo zijn mussen niet. :-) Woensdag 8 Januari 2020 om 21:10
 • Pascal G. Pascal G. Neen, en indien je deze gave had was je een mussenfluisteraar of zoiets :-) Hier zie je nog amper mussen. Op de landelijke gemeenten zie je er ook meer maar hier moet je echt geluk hebben om er eens een paar te zien want als je ze al eens aantreft zijn ze nooit alleen. Een paar maanden nadat we overgeschakeld zijn op loodvrije benzine waren ze opeens allemaal weg.Gek hé? Kort daarna heb ik gelezen dat door de loodvervanger, een bepaalde larve waar mussen gek op zijn uitgeroeid is. Wat daar van aan is weet ik ook niet maar waar ik wel zeker van ben is dat de grote terugval hier op dat moment gebeurd is. Ik ben blij te vernemen dat er toch nog plaatsen zijn waar er nog veel mussen zijn.

  Welke vlinders tref jij dan wel aan, Heidi?
  Woensdag 8 Januari 2020 om 21:44
 • Heidi Heidi Koolwitje, citroenvlindertje, dat schattige lichtblauwe vlindertje, Atalanta, zoiets. En o ja, om nooit te vergeten, de kolibrivlinder. Een keertje maar. Wauw! Woensdag 8 Januari 2020 om 21:47
 • Heidi Heidi Er wordt beweerd dat niet meer je tafellaken uitschudden na het eten en nieuwbouwhuizen met weinig nestgelegenheid de mussenstand ook geen goed doen. Factoren genoeg om het ze moeilijk te maken dus. Woensdag 8 Januari 2020 om 21:49
 • Ellen A. Ellen A. Wij hebben nog een prachtige ligusterheg. Helaas zie je verder hier in de buurt veel schuttingen. Ook geloof ik niet dat moderne daken ruimte bieden aan vogels. Dan wordt het al wel moeilijk voor mussen die graag in een groep leven en wonen. Donderdag 9 Januari 2020 om 10:18
 • Pascal G. Pascal G. Er zullen ongetwijfeld meerdere factoren zijn, Heidi.Maar heeft dit iets met de plotselinge grote terugval te maken? Vandaag heb ik nogmaals gehoord (van mensen die landelijk wonen) dat ze merken dat de mussenpopulatie inderdaad terug aan het stijgen is. Wat Ellen aangeeft heb ik ook al waargenomen. Mijn stiefdochter woont op een boerderij. Via de openingen van de dakpannen komen de mussen binnen in de stallen en hun nesten maken ze op de houten dakconstructie.Ook zwaluwen vertoeven daar.
  ik weet niet of jullie dat in jullie woonomgeving ook zo vaststellen maar,... Sedert de daling van het mussenbestand zijn er veel meer koolmeesjes.
  Donderdag 9 Januari 2020 om 18:14
 • Pascal G. Pascal G. Aangaande de vlinders:
  Behalve het Groot Koolwit (want er zijn verschillende soorten koolwitjes) zijn er hier nu veel minder dan vroeger.Citroenvlinders zie ik de laatste jaren meer dan vroeger. Ook van Vuilboomblauwtjes denk ik niet dat hun populatie gedaald is.Vanessa Atalanta en Vanessa Cardui(Distelvlinder)zijn trekvlinders welke je hier 40 jaar geleden slechts sporadisch eens zag (immigranten dus). Ook de gehakkelde Aurelia was vroeger zeker geen dagdagelijkse vlinder.Ik was +/- 12 jaar toen ik hier de eerste zag.
  Om je een beeld te proberen geven hoeveel dagpauwogen en kleine vosjes hier ooit waren:
  Mijn ouders hadden (begin jaren 80) een gemiddeld tuintje met veel bloemen, ook veel vlinderlokkende bloemen. Ik denk dat wij als één van de eerste hier in de omgeving een vlinderstruik (buddleja) hadden. Op een mooie zomerdag in augustus was het onmogelijk het aantal vlinders te tellen.
  Donderdag 9 Januari 2020 om 18:46
 • Heidi Heidi Heb ook een paar jaar teruggang van mussen ervaren toen de coniferenhaag is weggehaald. Die overigens niet te handhaven was en door de vorige bewoners was aangeplant en verwaarloosd. Consequent strooivoer en water aanbieden en dat dan jaarrond en allerlei klimplanten en struiken weelderig laten groeien hebben daar weer verandering in gebracht. Het is nu alle dagen feest in mijn groenblijvende kamperfoelie die ik vanuit het keukenraam kan zien.
  Wat betreft vlinders (en ook vogels en bijen) heb ik alle aanplant van zowel struiken als (vaste) planten daarop uitgekozen. Er valt altijd wat te beleven. Hetzij bloei of in het najaar bessen of bottels.
  Donderdag 9 Januari 2020 om 19:35
 • Pascal G. Pascal G. Heb je al bijzondere vogelsoorten gespot? Donderdag 9 Januari 2020 om 20:12
 • Heidi Heidi Tja, wat heet bijzonder. Ik ben al blij dat ik behalve spreeuwen, mussen, kraaien, kauwen, meesjes en een bonte specht soms een buizerd en een sperwer zie. En langs mijn werkkamerraam op zolder vliegt regelmatig een ooievaar voorbij. Ook nu in de winter. Donderdag 9 Januari 2020 om 20:21
 • Pascal G. Pascal G. Dat is toch mooi.Een specht heb ik van dichtbij nog niet gezien. Tot over een jaar hadden we hier een Bosuil in de omgeving. Voor een nieuwbouwproject hebben ze dan wat bomen gekapt en,.....je raad het al,....weg Bosuil. Eksters hebben we hier veel, Kauwen, Gaaien, Goudhaantjes, verschillende soorten meesjes, Turkse tortel en Roodborstjes. De Blauwe Reiger komt ook al eens op bezoek. Donderdag 9 Januari 2020 om 20:56
 • Pascal G. Pascal G. De Vinken was ik nog vergeten, spreeuwen en een enkele merel. Donderdag 9 Januari 2020 om 20:58
 • Heidi Heidi Vergeten: merels, tortelduiven, vinken, lijsters... Hebben hier in de uiterwaarden meerdere zilverreigers en ook de blauwe reiger natuurlijk. Prachtige ganzen ook. Donderdag 9 Januari 2020 om 21:05
 • Pascal G. Pascal G. Dat lijkt me allemaal prachtig om zien. Donderdag 9 Januari 2020 om 21:11
 • Heidi Heidi Ben (tegenwoordig) bevoorrecht. :-) Donderdag 9 Januari 2020 om 21:12
 • Pascal G. Pascal G. Ik begrijp niet goed wat je hiermee wil zeggen? Donderdag 9 Januari 2020 om 21:16
 • Heidi Heidi Dat ik nu in het buitengebied dingen zie die ik, toen ik nog in grote steden woonde, nog nooit gezien had. :-) Donderdag 9 Januari 2020 om 21:20
 • Pascal G. Pascal G. Ja, dat is waar.Het verschil met een stad zal nog groter zijn. Hier was het vroeger een vrij rustige gemeente waarvan tegenwoordig de laatste stukjes grond ingepalmd worden.Wat ooit een gemeente was met een eigen bestuur is intussen al heel lang geleden een deel van Gent geworden. Als je nog iets stuurt ga ik morgen antwoorden. Donderdag 9 Januari 2020 om 21:32

1 tuinier vindt dit leuk

 • Roos T. Roos T. Maandag 6 Januari 2020 om 14:27