MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Martijn D.Hallo iedereen,
  Rechts/ centraal in mijn tuin staat een mooie (lekker geurende) lindeboom. Deze boom is het pronkstuk van onze tuin, al van voor we in de huidige woning kwamen wonen. De leeftijd van de boom moet dus ruim boven de 15 jaar zitten.
  De laatste jaren lijkt de schors op een bepaalde plek wat schade te hebben opgelopen. Maar dit najaar is het er niet op vooruit gegaan. Een groot deel van de schors is afgebrokkeld, hieronder is een witte schimmel te zien en het hout lijkt zacht en poreus. Verder vertoont de stam in de omgeving van de aangetaste plek gele paddenstoelen. Dit beloofd volgens mij niet veel goeds.
  Wat scheelt er aan deze boom en wat kan ik er tegen doe?
  Zondag 19 Januari 2020 om 15:53

4 reacties

 • Roos T. Roos T. Ziet er niet goed uit.Ben bang dat deze boom het niet gaat redden.Je kan nog een boom verzorgen raad plegen om te zien of er nog wat te doen is aan de beschadiging van deze boom maar ik ben niet optimistisch,Hoe is de ontstaan?
  Zondag 19 Januari 2020 om 17:59
 • Edwin d. Edwin d. Ik denk dat Roos gelijk heeft wat de gezondheid van de boom betreft.
  Regels voor het vergunningsvrij kappen van een boom zijn overal anders denk ik. Vroeger was het hier in Apeldoorn 10cm doorsnee maar nu is het al 65 cm omtrek op 130cm hoogte. Dat is een redelijke boom.
  Op de website van jouw gemeente kun je zo opzoeken wat de regels zijn.
  Ik zou rooien (goed moment nu) en een mooie nieuwe boom uitzoeken. Hoe vervelend het ook klinkt.
  Zondag 19 Januari 2020 om 22:57
 • Martijn D. Martijn D. Bedankt voor jullie reactie. Ik weet niet hoe het probleem ontstaan is. Misschien hebben de zeer droge zomer er iets mee te maken?
  Is wel zeer zonde, de boom is toch belangrijk in de tuin.
  Zaterdag 25 Januari 2020 om 19:31
 • Edwin d. Edwin d. Daarom moet je de boom nu rooien. Hij is overduidelijk ziek. Wordt al opgeruimd door de schimmels. Ik zou oppassen met het plaatsen van een nieuwe boom zolang je de reden van de ziekte niet kent. Maar het kan zijn dat er een simpele beschadiging op het verkeerde moment geweest is. Zaterdag 25 Januari 2020 om 22:42