Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Jantje B.

  • Jantje B.met de laatste storm ben ik weer een hoogstamfruitboom kwijtgeraakt, met wortel en al uit de grond gelicht... vorig jaar toen het zo stormde in de lente was het een mooie grote appelaar, nu een goede kwets . Nu staan er aan de westkant van de boomgaard wel knotwilgen als windbrekers maar die waren net geknot.... en ook, knotbomen geven echt wel veel werk, nu zou ik graag vernemen welke bomen of struiken goede windbrekers zijn zodat mijn fruitbomen toch beter beschermd zijn, want, dit soort weer zullen we meer en meer krijgen vrees ik.
    Dinsdag 11 Februari 2020 om 21:46

4 reacties

  • Marianne V. Marianne V. Ik leef met je mee , Jantje. Maar heb niet zo direct een oplossing. Het gaat over hoogstammen dus zouden de windbrekers ook van een navenante hoogte moeten zijn. Mijn eerste reactie was paplaurier . Oersterk , snelle groei , maar als je die tot 3 meter hoog moet laten gaan om een beetje effect te hebben , ga je nog meer werk hebben om die te onderhouden. De meeste hagen worden ook niet makkelijk zo hoog dat ze hoogstammen kunnen beschermen vrees ik. Hoop dat iemand een oplossing heeft. Waren het mss oude bomen waarvan het wortelgestel niet meer zo goed was ?
    Woensdag 12 Februari 2020 om 16:21
  • Kiki B. Kiki B. Hoi Jantje,
    zoals o.a. in Bretagne (maar ook hier in Nederland) worden er vaak Coniferen gebruikt om de wind te breken. Hier is de meest gebruikte conifeer de × Cuprocyparis leylandii. Soms Thuja. Over het algemeen gebruikt men dus wintergroene hagen. Het voordeel van de × Cuprocyparis leylandii is dat ze zeer snelgroeiend. is. Het grote nadeel is dat ze daardoor ook veel snoei-onderhoud vergt (minder dan knotwilgen) en soms ziekte gevoelig kan zijn, alhoewel dat laatste in mijn ervaring nogal meevalt, afhankelijk van de grondsoort. Persoonlijk vind ik dat Coniferen vanuit esthetische blik absoluut niet passen in het fruitboomlandschap. Maar soms moet je noodgedwongen bepaalde keuzes maken. Prunus laurocerasus (paplaurier) vergt veel meer qua onderhoud/snoeiafval dan de × Cuprocyparis leylandii. Bovendien kan ook deze haag getroffen worden door strenge vorst. Ze vriest dan soms geheel in, waardoor ze geen bescherming meer biedt. De struik zelf gaat gelukkig echter niet dood en loopt wel uit. Maar bescherming tegen wind etc is dus niet per definitie gewaarborgd.
    Wellicht is het een veel betere en goedkopere optie om de hoogstammen bij aanplant preventief beter te verankeren d.m.v 2 of 3 schuin ingeslagen lage boompalen met een correct aangelegd boomband? Deze methode hanteer ik bij alle bomen met succes. Ik ben het overigens met je eens dat we dit soort weer vaker zullen krijgen en dat het dus verstandig is om er op te anticiperen.
    Donderdag 13 Februari 2020 om 02:15
  • Dries L. Dries L. Wel raar dat een fruitboom zonder blad kan ontwortelen,fruitbomen worden vaak ook zo gesnoeid dat ze een open kroon hebben waar de wind gemakkelijk door kan razen. waarschijnlijk zwak wortelgestel...
    Palen zijn altijd nodig bij nieuwe aanplant voor een paar jaar maar met de klimaatverandering zouden de palen mss beter blijven staan bij bepaalde bomen.
    Waren het oude bomen?
    Donderdag 13 Februari 2020 om 21:30
  • Jantje B. Jantje B. HALO bedankt voor de reacties, op het eerste zicht is de raad om paplaurieren te zetten nog zo slecht niet ( inderdaad coniferen zijn niet erg passend ) ik denk als ze genoeg ruimte hebben, en die is er, je niet hoeft te snoeien... Het waren bomen van zeker 20 jaar oud, maar, inderdaad, het snoeiwerk is er vaak bij ingeschoten en dan zit er teveel hout in de kruinen nietwaar. De tip om fruitbomen goed vast te zetten met palen, en die steun te laten is ook nog een goed idee. Bedankt iedereen !
    Zondag 16 Februari 2020 om 21:33