Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

W. R.

  • W. R.In 2018 heb ik een nieuw gazon laten aanleggen door middel van graszoden. Al in het zelfde jaar kreeg ik droge plekken in het gras.Het gras lijkt hier dood. Dit heeft zich verder uitgebreid tot bijna het hele grasveld. En nog steeds ziet het er droog en dood uit? Wat moet ik heet aan doen?
    Vrijdag 6 Maart 2020 om 21:38

13 reacties

  • Pascal G. Pascal G. In de zomer van 2018 zullen er weinig mensen geweest zijn welke geen droge plekken in hun gras hadden. Daar hoef je zich dus geen zorgen over te maken. Ik veronderstel dat het gras zich nadien herstelde?
    Voor zover ik kan zien op de foto ziet jouw gazon er zeker niet zo slecht uit voor deze tijd van het jaar.
    Komt het gras los of heb je je overdreven veel aandacht van pikkende eksters dan zit je met Engerlingen, Emelten of aardrupsen.(maar dat denk ik niet).
    Als ik van jou was liet ik mijn zuurtegraad eens meten bij een tuincentrum (de meesten doen dit in sommige weekends gratis). Je kan ook een PH metertje kopen. Indien nodig nadien kalkkorrels strooien (vraag naar een snel oplossende soort) en een drie a vier weken later strooi je gazonmest.
    Zaterdag 7 Maart 2020 om 09:24
  • Danny V. Danny V. droog zal het NU toch zeker NIET zijn na 5 maanden regenval?????
    Zaterdag 7 Maart 2020 om 10:46
  • Pascal G. Pascal G. Dat is waar, Danny :-) Naar verluid zou het grondwaterpeil zelfs nu nog altijd te laag staan.Bijna niet te geloven hé? Ik vrees dat we gewoon met te veel mensen te veel water verbruiken.Het gemiddelde waterverbruik in Vlaanderen per inwoner en per dag bedraagt 114 liter. Dat is al wat hé?
    Zaterdag 7 Maart 2020 om 10:58
  • Roos T. Roos T. Je hebr wel steeds water gegeven tot de zode aangeslagen waren.Je test dat dood zachtjes te trekken ``aan een stukje
    Zaterdag 7 Maart 2020 om 14:23
  • Roos T. Roos T. `als je dat zo kan opnemen zijn ze niet vast gegroeid.
    Zaterdag 7 Maart 2020 om 14:25
  • Roos T. Roos T. Kijk eens onder je gras of je geen engerlingen of emelten hebt.die eten van de wortels.Ik heb het meerder malen gehad hier.Mijn hovenier is komen spuiten op die plaatsen want er is niets meer vrij verkrijgbaar zo ver ik weet.

    Zaterdag 7 Maart 2020 om 17:13
  • Roos T. Roos T. Zoek eens onder engerlingen bestrijden.Er bestaan ook aaltjes die je op kweek moet zetten en dan je gras daarmee begieten.
    Zaterdag 7 Maart 2020 om 17:21
  • W. R. W. R. Ik zit in de Wieringermeer. Een polder met stevige kleigrond. Ik heb elk jaar kal gestrooid en 6 weken later korrelkoemest. Toen hoorde ik dat kalk hier niet nodig is. Toen deze grasmat is gelegd deed hij het erg goed, maar aan het eind van het jaar kreeg ik de droge plekken waarvan ik dacht dat deze na de winter wel weer bij zouden komen. Niet dus. Het wordt alleen maar erger. Emelten en engerlingen heb ik niet gevonden.

    Zondag 8 Maart 2020 om 17:22
  • Kiki B. Kiki B. Vermoedelijk slaat de grasmat uiteindelijk toch niet goed aan op de ondergrond. Bij stevige kleigrond zie je dit wel vaker. Hoe werd de ondergrond voorbereid voordat de grasmat gelegd werd?
    Woensdag 11 Maart 2020 om 02:14
  • Roos T. Roos T. Ik denk toch aan ongedierte onder het gras maar dat weet je zo als je stukje gras opneemt .
    Vrijdag 13 Maart 2020 om 20:07
  • Plantadvies Plantadvies Het verbeteren van de bovenlaag vooraf met compost is misschien niet uitgevoerd. Hoewel kleigrond veel voeding bevat, is het aan te raden een speciale startmeststof voor graszoden te gebruiken. Normaal heeft gras sterke wortels en zou weer moeten gaan uitgroeien na het verdorren. Mocht jij dus hier problemen onder vinden, zou ik de hovenier er toch nog eens naar laten kijken.
    Vrijdag 13 Maart 2020 om 20:38
  • W. R. W. R. Hartelijk dank voor alle reacties. Hoe de nieuwe grasmat is neergelegd weet ik niet. Mijn tuinman is geen tuinman meer en kan ik niet meer raadplegen. Wat is een speciale startmeststof? Zou het zin hebben om een laag tuingrond over het gras te verdelen?
    Vrijdag 13 Maart 2020 om 20:53
  • Plantadvies Plantadvies Bv DCM Gazonstart - Gazonmeststof. Voor nu geen laagje grond meer toevoegen. Eerst beginnen met een laagje meststof uitstrooien en water geven. Wacht of het nog opkomt, anders moet je nieuwe zoden leggen met de juiste voor bereiding.
    Vrijdag 13 Maart 2020 om 22:48