MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Indy V.

 • Indy V.Dag iedereen,

  Mijn vriend & ik kochten een jaar geleden een leuk huis. Heel wat werk binnen gehad, nu naar de buitenkant!

  We hebben een fijne grote tuin die omheind is door een witte muur. Wij houden echter van groen, dus besloten om klimplanten tegen te muur te zetten.

  We hebben gekozen om de wilde wingerd en clematis (Miss Bateman) te combineren. Hier hebben we echter enkele praktische vragen bij, in de hoop dat jullie ons hiermee kunnen helpen.

  - Omdat op enkele plekken er niet zo heel veel 'diepte' is qua zwarte grond tegen de muur (beton om de muur te verankeren), maakten we van enkele fruitkisten bloembakken om meer diepte te geven. Concreet krijgen de planten zo 30 cm extra diepte & gezien we de bodem er uit gehaald hebben, kunnen de planten ook profiteren van de zwarte grond er onder.
  - De fruitkisten zijn echter 'maar' 40 x 50 cm. Het stuk van 50 cm zouden we tegen de muur plaatsen, wat maakt dat we een diepte van 40 cm hebben.

  Onze vraag: plaatsen we best per kist één clematis en één wilde wingerd? en zoja: plaatsen we ze voor elkaar (op die 40 cm) of eerder naast elkaar (op die 50 cm)?
  Of kunnen we ons best beperken tot één plant per fruitkist? Hoe zorgen we dan dat ze mooi samen groeien?

  Alvast duizendmaal bedankt voor jullie antwoord!
  Hartelijke groeten,
  Indy
  Woensdag 25 Maart 2020 om 20:23

2 reacties

 • Plantadvies Plantadvies Per kist 1 plant is prima. Naar elkaar toe laten groeien is een hekwerk/tralie te monteren op de muur. Vergeet niet dat de wilde wingerd zich vast hecht aan de muur. dus mocht je ooit besluiten deze weg te halen, besef dan wel dan je sporen na laat op de muur. Donderdag 26 Maart 2020 om 07:11
 • Pascal G. Pascal G. Dag Indy.Witte muren zijn inderdaad lastig voor de ogen bij zonnig weer. Doorgaans gaat het over geschilderde muren welke al eens een nieuwe verflaag dienen te krijgen. Tenzij jullie de wingerd volledig zijn gang laten gaan is het niet zo interessant om dan klimmers tegen deze muur te plaatsen.Als het over jullie eigen muur gaat kunnen jullie de muur mooier maken met een stenen gevelbekleding. (Zandstralen kan ook als de muur onder de verflaag OK is.
  De houten fruitkisten zijn enkel goed voor kortlevende planten. Dergelijke kisten gaan in weer en wind niet lang mee. Je kan niveauverschillen maken met stenen boordstenen (met 4 zijwanden werken en 1 cm van de muur afblijven)of als je toch met hout wil werken gebruik je best Azobe. (bij gebruik Azobe het hout voorboren en met schroeven werken)Ook hier met 4 zijwanden werken om te vermijden dat er vocht van de bakken in de muur terechtkomt.

  Ik weet dat bovenstaande niet de simpelste oplossingen zijn maar wel degelijke.

  Plaats de Wingerd niet te dicht bij de Clematis, deze zal anders de clematis verdringen.
  Donderdag 26 Maart 2020 om 10:37