MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Luc D.Beste, ik heb 3 vragen.
  1. In onze boomgaard staan 4 appelbomen. De 2 laatste jaren hebben we last van spinselmot. Vorig jaar heb ik dit gesproeid, maar ik wil dit op een biologisch verantwoorde manier aanpakken. Kunnen jullie me raad geven? Hoe ga ik het best te werk? Hoeveel product heb ik nodig voor deze 4 bomen. Wat is de prijs?

  2. We hebben 9 kerselaren staan. Vorig jaar heb ik voor het eerst opgemerkt dat er witte maden in een plukrijpe kers zitten. Dit was niet bij elke kers, maar je begrijpt dat dit de appetijt niet bevordert. Opzoekwerk op internet doet me vermoeden dat dit de suzukivlieg is. Hoe kan ik dit behandelen op een natuurlijke manier?De bomen staan in een lange rij geplant met ongeveer 8 à 10 meter tussen elke boom. Wat is de beste manier? Hoeveel heb ik nodig? Wat is de kostprijs?

  3. we hebben deze week ons gras geverticuteerd. Er is verschrikkelijk veel mos uitgehaald, maar er blijven residuen van mos over. Wat is nu de volgende stap? Ik dacht om kalkcyanamide op het gras te strooien. Maar helpt dit tegen mos? Welke stappen raden jullie me nu aan?

  Laat me aub iets weten, zodat we dit jaar opnieuw ten volle kunnen genieten van een 'rijpe' oogst.

  Alvast bedankt
  Luc
  Donderdag 2 April 2020 om 07:33

1 reactie

 • Taco M. Taco M. Ik kan je misschien helpen met je eerste vraag. Ook wij hebben een appelboom die zeer geliefd is bij de rupsen van motten. In ons geval betreft het de appelstippelmot, maar de bestrijding kan op dezelfde wijze plaatsvinden. Allereerst is het een kwestie van heel goed in de gaten houden wanneer de eerste larven zich nestelen. Probeer deze gelijk handmatig weg te halen. Spuit de boom regelmatig af met koud water en blijf alle "nesten" en aangetaste bladeren verwijderen. Je kunt een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken naast het "handwerk" Ecokuur heeft een concentraat tegen bladinsecten. Begin hier zo vroeg mogelijk mee zodra je de eerste beestjes opmerkt. Overigens, de motten richten geen blijvende schade aan. Donderdag 2 April 2020 om 09:43