MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Claire S.

 • Claire S.Ik heb een border met sedum in mijn tuin die uit zandgrond bestaat. In vergelijking met andere tuintjes staat mijn sedum er heer erbarmelijk bij. Wat kan ik hieraan verhelpen ? Bestaat de mogelijkheid dat sedum ook aangetast is door Emelten, sommige plantjes kan ik zomaar uit de aarde plukken, net of de wortels zijn opgevreten ?
  Alvast bedankt voor de reactie.
  Vrijdag 24 April 2020 om 13:19

5 reacties

 • Roos T. Roos T. IK denk dat het engerlingen zijn geen emelten. Vrijdag 24 April 2020 om 15:57
 • T. A. T. A. Het is waarschijnlijker dat de wortels verrot zijn. Sedum moet echt droog en zonnig staan, liefst op zand en zonder mest. Plantjes gewoon weer in de grond drukken. Vrijdag 24 April 2020 om 20:44
 • Gert a. Gert a. ik denk dat zand soms nog teveel vocht vasthoudt voor sommige sedums. de mijne staan in enkele cm rivierkiezels met daaronder een dun laagje (1 á 2 cm) arme potgrond/compost. Zaterdag 25 April 2020 om 00:25
 • Gert a. Gert a. misschien zit je grondwater niet diep genoeg. in dat geval kan je je border extra ophogen (min. 10 cm). Zaterdag 25 April 2020 om 00:28
 • Marianne V. Marianne V. Ik ben er vrij zeker van dat het om larven van taxuskever/ lapsnuitkever gaat. Hier eten ze naast alle fuchsiawortels in mijn potten vooral de wortels van serum aan en dan kan je idd de stengels met hangende blaadjes ( omdat ze geen water meer kunnen opzuigen) gewoon uit de grond nemen. Van de wortels blijft vaak een vermolmde rest over die wat op bleek koffiegruis lijkt qua uitzicht.
  Zoek eens of je binnenin de stengels of kapotte wortels geen commavormige ,dikke witte larven vindt met lichtbruine kop, max een cm groot, dan wet je het zeker.
  Tijd dus om aaltjes te bestellen. Ik gebruik ze al jaren. Ik kan niet zeggen dat ik géén schade meer heb, of geen larven meer vind maar het is onder controle. Ik heb wel vorige week , bij het verplanten van een aantal fuchsia's , in één pot , tóch weer enkele larven gevonden maar het was beperkt.
  PS , de larven eten hier alles van de serum familie, echeveria, en fuchsia , dus ik giet ze ook in mijn potplanten . Voor de rest eten de kevers kleine ronde happen uit olijf en lonicera nitida.
  Succes!
  Zaterdag 25 April 2020 om 07:06