MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Marianne R.ik heb een algemene vraag.
  Ik heb een kleine tuin maar een grote voorraad aan voedingsstoffen voor verschillende planten: voor hortensia’s, kalk voor de lavendel, mest voor bamboe voor mijn fargesia, mest voor klimplanten voor mijn clematissen etc. Af en toe strooi ik een handjevol in de tuin en hoop dat het zo goed gaat.
  De mest van de hortensia’s kan ik blijkbaar ook gebruiken voor de camelia, de hibiscus en de vlinderplant. Maar wat moet je nou geven aan de zonnehoedjes, de photinia red robin, de kruip phlox? Of kan het allemaal toch veel eenvoudiger??
  Met 1 mest voor de siertuin. En dan natuurlijk turf voor de zuurminnende planten..
  Zondag 26 April 2020 om 19:02

7 reacties

 • Marianne R. Marianne R. Bedankt! Maandag 27 April 2020 om 20:00
 • Pascal G. Pascal G. Aan kruipphlox mag je zeker geen kalk geven. Dit kan zelfs hun einde betekenen. Donderdag 30 April 2020 om 08:36
 • HWA M. HWA M. Een algemene 100% organische meststof voor siertuin is prima voor de meeste (bloeiende) planten en heesters. Het draait uiteindelijk om het NPK gehalte. Voor de siertuin wat minder N en wat meer P/K, voor gazon een wat hoger gehalte aan N. Al die verschillende mestsoorten voor planten is mijn inziens vooral commercieel lucratief voor de producenten.
  Kalk is geen mest maar alleen nuttig als de zuurtegraad van de grond te laag is voor de desbetreffende plant, Lavendel is inderdaad kalkminnend. Met turf kun je de zuurtegraad proberen te verlagen maar dat is vaak lastiger dan verhogen.
  Donderdag 30 April 2020 om 23:29
 • Marianne R. Marianne R. Veel dank voor de info, ben er blij mee.
  Ik Google ook veel over planten maar om een of andere reden heb ik altijd gedacht dat ik de zuurminnende planten zoals hortensia, rhodo, camelia, vlinderplant juist wel tuinturf moest geven. Fout dus!!
  Dinsdag 5 Mei 2020 om 06:45
 • Edwin d. Edwin d. Klopt dat je met tuinturf de grond zuurder maakt. pH gaat omlaag. Beetje verwarrend. Maar het is eigenlijk fout om turf te kopen. Hele natuurgebieden worden er voor afgegraven. Beter is het om compost, cocos, dennennaalden of iets dergelijks te gebruiken.
  Met tuinieren wordt vaak de fout gemaakt om planten door elkaar te plaatsen die oorspronkelijk uit andere milieus komen. En vervolgens laten we ons wijs maken dat we voor elk verschillend plantje andere mest nodig hebben.
  Dinsdag 5 Mei 2020 om 11:12
 • Marianne R. Marianne R. Learning all the time. Bedankt!! Dinsdag 5 Mei 2020 om 12:30
 • Plantadvies Plantadvies Hark ook nu de bladeren bij elkaar en strooi ze uit onder je beplanting. De bladeren worden op den duur vanzelf afgebroken door schimmels en tot compost omgezet.

  Natuurlijk zijn niet alle bladeren daar geschikt voor. Google daar eens op.

  www.plantadvies.com
  Woensdag 18 November 2020 om 13:52