MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Andre O.Ik wil vaste planten bestellen waarop slakken niet afkomen. Ieder jaar wordt onze tuin afgegraasd door naaktslakken en huisjesslakken. Vele planten zijn verdwenen. Bij wie kan ik deze vaste planten bestellen, alle kleuren behalve rood, oranje en geel.
  Donderdag 30 April 2020 om 17:50

4 reacties

 • Marianne V. Marianne V. Enkele planten waar de slakken hier níet aan vreten zijn : pioenen, alle euphorbia-soorten, Acanthus, nandina, akelei ,houttunia , varens , rodgersia, verbadcim nigrum , Verder heb ik ook kleine struiken staan waar ze niet op afkomen: forthergilla , raphiolepis, azalea's.
  Voor de rest ,maak je niet al te veel illusies want hier vreten ze aan zowat alles , ook aan planten die als niet aantrekkelijk voor slakken aangeprezen worden : hier eten ze zelfs munt en sierlook . Vermijd dahlia's, stokrozen , ridderspoor of gebruik slakkekorrels ( compo heeft er die toegelaten zijn in biologische landbouw) . Ik heb hier alle natuurlijke middeltjes geprobeerd en niets werkt voldoende : eierschalen , cacaodoppen, scherp zand , koffiedik, look aftreksel spuiten, je kan het zo gek niet bedenken maar het werkte NIET .
  Donderdag 30 April 2020 om 19:39
 • Perry S. Perry S. In aanvulling op reactie van Marianne: Verschillende oplossingsrichtingen om aan te denken. Soorten die hard-bladerig zijn toepassen. Of maak je tuin vogel - en egelvriendelijk. Of neem kippen. Vrijdag 1 Mei 2020 om 11:54
 • Marianne V. Marianne V. Ook de kippen heb ik geprobeerd : er liepen vijf schattige chabo kippen rond maar die aten liever de maïs die er als bijvoeding kregen dan de slakken .
  Als je ze dan een slak voor de neus legde om hen eraan te herinneren welk werk ze moesten doen, keken ze ernaar alsof ik ze wilde vergiftigen. Slakken , bweik...
  En egels komen zélfs met houtafval als schuilplaats en een gat in de schutting niet naar onze tuin. Maar dat ligt vermoedelijk aan het feit dat ik in een landbouw gemeente woon. Er zitten er gewoon heel weinig.
  Je ziet ,ik heb heel wat zaken geprobeerd alvorens dan toch korrels te moeten gebruiken.
  En vogels, tja vroeger lagen er hier hopen lege slakkenhuizen op één plaats ( lijstersmidse) maar ik heb ondertussen drie katten.....
  Vrijdag 1 Mei 2020 om 12:06
 • Marianne V. Marianne V. PS , binnenkort zijn de weersomstandigheden wellicht goed om aaltjes te gebruiken. Die ga ik dan met plezier in mijn compostvaten gieten want daar plakken ze gewoon aan het deksel met soms 20 tegelijk! Het lijken wel kraamkamers te zijn.
  En de mythe over koffiedik wordt in mijn compostvaten naar de prullenbak verwezen : ze kruipen er gewoon doorheen , zonder dood te gaan. Maar wat wil je , als zelfs Digitalis op hun menu staat.....
  Vrijdag 1 Mei 2020 om 12:12