MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Ester M.Hallo,

  Ik denk erover na enkele legkippetjes te adopteren. Ik heb een grote tuin en zo zijn er meerdere plekken mogelijk voor het toekomstige kippenhok. Ik las het één en ander op het internet maar geraak er niet echt wijs uit. Enkele vragen die ik me stel zijn:

  Ik heb een plek waar er veel brandnetels staan, eerst dacht ik ze daar te steken, en dacht daarmee de brandnetelgroei in te perken. Nu vertelde m’n tuinman me dat ze dat niet eten, maar dat ik ze wel tot de grond kan af doen en dat ze door het gescharrel van de kippetjes wegblijven. Brandnetels staan anderzijds wel op de lijst van dingen die de kip mogen eten: https://dier-en-natuur.infonu.... …. Jullie ervaringen? Verminderen ze tevens ook de sterk woekerende wortelnetwerken van de netels (eten ze die of sterven die misschien af?) of kan ik er me aan verwachten dat moest ik ze ooit terug elders steken, het niet lang zal duren eer de netels er terug zijn?
  #hopeloos veel brandnetel #meer dan genoeg brandnetelgier ondertussen

  Anderzijds is die plek omgeven door bramen. Volgende vraag die ik me stel is, gaan de kippen de bramen opeten en moet ik me zorgen maken om m’n bramenoogst? De bramenbessen groeien voornamelijk in de hoogte, te hoog voor de kippen om er vanaf de grond van te smullen, maar ik vroeg me af of ze zodanig tuk zijn op braambessen dat ze misschien zouden proberen om de bramen in te vliegen om er te bemachtigen, en zich vervolgens kunnen kwetseren?

  Vraag die hierbij aansluit luidt: denken jullie dat ze via de bramen zouden proberen te ontsnappen en zich zo mogelijk bezeren? De braam is langs beide kanten dik in de breedte begroeid op z'n hoogtepunt in het midden 1m50 tot 2m hoog.

  Een andere plek die in aanmerking komt, daar groeien er in het voorjaar behoorlijk wat narcissen, hyacinten, daslook en meiklokjes groeien. Enerzijds, gaan de knollen uitkomen ondanks het gescharrel van de kippen en zijn de knollen of bloemen gevaarlijk voor de kippen? Ik las dat narcissen en “lelietje” (=lelietje-van-dalen/meiklokje?) uit den boze zijn voor kippen. Gaat dit dan om de knol of de bloem? Als het om de bloem gaat, maar de bloemen komen niet uit door het gescharrel van de kippen, moet ik me geen zorgen maken en kan ik ze laten zitten? Of zijn de knolletjes schadelijk en moet ik ze verwijderen?

  Ook staan er behoorlijk wat jonge scheutjes en boompjes, struiken. Gaan de kippen die met rust laten, ook de hele kleintjes, of moet ik die verplaatsen?

  Ten slotte las ik dat je kippen kan inschakelen bij het zaden- en onkruidvrij maken je moestuin. Hoe gaat dit in z’n werk? Je laat de kippen eerst scharrelen, en daarna bewerk je je grond met compost en klaar? Hoelang hebben de kippen nodig? En als je met groenbemesters werkt en die inwerkt in je grond, halen de kippen die er niet uit samen met hun werkzame stoffen en is het dan niet voor niets geweest?

  #help zoveel vragen #dummie
  Dinsdag 5 Mei 2020 om 13:26

9 reacties

 • Marianne V. Marianne V. Je hebt je huiswerk heel secuur gedaan ,denk ik zo. De enige kippen die niet echt planten uitschakelen zij bij mijn weten chabo's en zijdehoentjes. Maar dat zijn nu net soorten die je niet moet houden om veel eitjes te hebben. Die zij er gewoon voor de schattigheid :-)
  Narcissen zijn idd giftig maar mijn chabo's liepen ertussen zonder problemen.
  Kippen houden de grond idd deels onkruid rij , net door te scharrelen waardoor jong onkruid geen kans krijgt, ze krijgen zelfs gras kapot, maar ik zou toch geen legkippen loslaten in mijn siertuin want de meeste planten gaan eraan op die manier.
  Het zijn bovendien alleseters dus de bramen (vruchten)zullen niet lang overleven
  Zich pijn doen denk ik niet, ze hebben vlug door dat er achter de bramen een omheining staat en ze niet door kunnen.

  Dinsdag 5 Mei 2020 om 13:55
 • Ester M. Ester M. Hallo Marianne, dank voor je antwoord.
  Als ik het goed begrijp zeg jij me dat gewone legkippen de brandnetels misschien niet zullen eten, maar ze door hun gescharrel op termijn wel zullen uitroeien (althans oppervlakkig bovengronds? of sterven met de plant bovengronds ook de wortels ondergronds mee af?) en dat ze de schadelijke planten laten staan en niet eten?
  Achter de bramen staat er geen omheining. Langs de binnenzijde toch niet, dus misschien dat ze daar wel zouden kunnen uitbreken. De bramen zijn nochtans wel een paar meter breed, zouden ze daarover zouden kunnen vliegen? Of zouden ze er zich gaandeweg een weg door scharrelen? De vruchten hangen redelijk hoog (1m50-2m hoogte), daar kunnen ze toch niet aan?
  Dinsdag 5 Mei 2020 om 14:04
 • Marianne V. Marianne V. Sommige kippen slagen er wel in om over een lage omheining te geraken , ik zou hoe dan ook toch omheinen
  De brandnetels zulken het denk ik uiteindelijk wel opgeven
  Sorry moet terug gaan werken:-(
  Dinsdag 5 Mei 2020 om 14:07
 • Roos V. Roos V. Het is misschien in verband met de terugkerende vogelgriep ook verstandig om je ren te overdekken, bijvoorbeeld met doorzichtige golfplaten. Zo belandt er geen poep van trekvogels in de ren, waardoor ze niet ziek kunnen worden. Dan kunnen ze als er een ophokplicht is ook gewoon naar buiten. Heerlijk om straks je eigen eitjes te hebben! Veel plezier ervan! Dinsdag 5 Mei 2020 om 22:07
 • Renilde Renilde golfplaten? Wordt het daar onder dan niet erg warm voor die kippetjes? Dinsdag 5 Mei 2020 om 22:10
 • Marianne V. Marianne V. Sorry voor de brute onderbreking vanmiddag, was in mijn middagpauze op het werk. Wat die bramen betreft: als je eitjes wil eten is het mss geen goed idee om de kippen daaronder te laten lopen : soms hebben ze immers de onhebbelijke gewoonte om ergens te leggen waar het niet de bedoeling is . Het zal maar onder de bramen zijn dat je de eitjes moet gaan zoeken hè Dinsdag 5 Mei 2020 om 22:13
 • Ester M. Ester M. Dank jullie wel voor de tips! Veel vogels hier Roos, dus zeker iets om over na te denken. En nu je het zegt Marianne, kans is inderdaad groot dat ze daar beschutting zoeken om te leggen en dat ik er dan lekker mag achter hengelen onder de doornenstruiken! Heel erg bedankt voor je tijd Marianne, liefs! Dinsdag 5 Mei 2020 om 23:51
 • Marleen O. Marleen O. Mijn Wyandottes lopen gewoon los door de tuin en lopen met een grote boog om alle brandnetels heen hoor, daar doen ze helaas niets aan. Het gras overleeft het prima bij de kippen, ze maken het niet kapot. Wel hebben ze een zanderige aarde plaats nodig om zich in te 'wassen' en dat is vaak lekker tussen de planten waar schone aarde ligt. Vooralsnog maken ze niets kapot bij mij, maar ik moet nog echt beginnen met de siertuin.. Woensdag 6 Mei 2020 om 07:42
 • Roos V. Roos V. Onze ren staat wel het grootste deel van de dag in de schaduw, dus vandaar dat onze kipjes niet smelten in de zon ;) Vrijdag 15 Mei 2020 om 12:19