MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Francina t.Ik ben op zoek naar een inheemse boom voor bijen. Men adviseerde mij een "bijenboom". Deze is volgens mij niet inheems.
  Vrijdag 5 Juni 2020 om 20:26

13 reacties

 • Pascal G. Pascal G. Het is een Aziatische boom. Vrijdag 5 Juni 2020 om 20:44
 • Edwin d. Edwin d. Niet echt inheems, Amelanchier. Zowel bijen en hommels als vogels maak je blij. Vrijdag 5 Juni 2020 om 23:49
 • Danny V. Danny V. Gleditsiana sunburst, krioelt hier bij mij van de bijen. Zaterdag 6 Juni 2020 om 08:52
 • Francina t. Francina t. Bedankt voor de reacties!! Zaterdag 6 Juni 2020 om 09:12
 • T. A. T. A. De vuilboom (Rhamnus frangula) is een echte inheemse bijenboom met een hele lange bloeitijd. De bloemetjes zijn echter klein en niet spectaculair. Zaterdag 6 Juni 2020 om 19:59
 • Francina t. Francina t. Daar heb ik er inderdaad ook een paar van. Ziet er wel heel leuk uit en favoriet! Kennis van (de imker) vroeg echter of ik iets wil poten wat iets later in het seizoen bloeit.Hij stelde de bijenboom voor. Ik heb liever iets inheems. Zondag 7 Juni 2020 om 08:16
 • Martine R. Martine R. Ik moet toegeven dat ik niet heel goed op de hoogte ben van wat inheems is en niet (en wanneer is iets inheems, is iets dat hier al 5 eeuwen groeit (en bv met een schip is overgekomen) inheems of niet, officieel niet, maar als t al sinds "mensenheugenis hier groeit...) Dus voor nu maar even de site aangehouden, op de site staan slechts 90 planten getagd als inheems, als je ook de tag bijen aanvinkt blijven er 15 over.. Als het dan echt een boompjes moet zijn blijven er 3 kandidaten over boswilg (maar bloeit juist vroeg) Sporkelhout (= vuilboom, bloeit lang), en winterlinde (grote boom!).

  Dus met de 3 criteria, boom, inheems, laatbloeiend is zoals T. Ani ook al zei de vuilboom de kandidaat die er uit komt.
  Ben benieuwd waarom specifiek inheems :) (voor bijtjes op zich is er meer dan genoeg, ook wel laat in t seizoen, maar en boompje en inheems wordt moeilijker)
  Zondag 7 Juni 2020 om 13:43
 • Martine R. Martine R. Misschien heb je hier wat aan http://www.imkerpedia.nl/wiki/... een pagina van imkerpedia (jawel dat bestaat haha, niet zelf verzonnen ;) ) over de drachtplanten van bijensoorten die in nederland worden gehouden. Met een mooie tabel met de naam en of het boom of struik etc is en de bloeiperiode, en je kan de tabellen sorteren. Staat vanzelfsprekend niet bij of de bomen inheems zijn. Maar uit de selectie die boven komt drijven (meeste namen waarschijnlijk wel bekend) kan je zelf makkelijk even opzoeken of ze inheems zijn of niet. Zondag 7 Juni 2020 om 14:07
 • Martine R. Martine R. Als ik dan toch bezig ben de Gleditsia (niet Gleditsiana ;) ) die danny noemt heet ook wel valse christusdoorn en staat in het rijtje van de bijensite, maar is echt een boom van noord-amerikaanse oorsprong (en heet honey locust in t engels).

  Nou, ik heb mn rondje internet weer gehad vandaag :D Maar ja, elke keer als ik weer een poging wil doen buiten te gaan zitten regent het weer.. ook al schijn t zonnetje zo nu en dan lekker, t is nog geloof ik niet langer dan een kwartier achtereen droog geweest. Dus grijp elke keer mis haha.
  Zondag 7 Juni 2020 om 15:58
 • Danny V. Danny V. Mijn bijen weten toch niet dat die boom van elders komt, :-)
  Sorry van de schrijffout, wist niet dat de schooljuffrouw al terug uit corona lockdown was. :-)
  Maandag 8 Juni 2020 om 09:15
 • Martine R. Martine R. Van mij mag je alle spelfouten maken die je wilt, maar aangezien dit (voor een groot deel) een identificatie site is, lijkt me het toch van belang de plantennamen correct te schrijven, anders heeft de ander er niets aan als hij/zij de plant niet kan vinden.

  Ik vind je opmerking zeer ongepast en om dan corona erbij te halen getuigd helemaal van geen stijl.. (schijnbaar is de bijdehante pestkop ook terug..)
  Maandag 8 Juni 2020 om 11:06
 • Danny V. Danny V. Over spelfouten gesproken???? getuigD ??? bijdehanTe Maandag 8 Juni 2020 om 11:27
 • Edwin d. Edwin d. Chips en cola? Maandag 8 Juni 2020 om 21:00