Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Dries L.@Pascal Geirnaert
    Vandaag de zaailingen vlinderstruik verpot van p9 naar grotere potten.
    Denk je dat deze nog zullen bloeien deze zomer?
    Zaterdag 6 Juni 2020 om 17:26

47 reacties

  • Pascal G. Pascal G. Ja, die gaan zeker dit jaar nog enkele bloemen geven.
    Zaterdag 6 Juni 2020 om 20:54
  • Pascal G. Pascal G. Als ze er zijn wil ik die kleuren ook wel zien.
    Zaterdag 6 Juni 2020 om 21:31
  • Dries L. Dries L. Das top,merci Pascal, wordt vervolgd...
    Zaterdag 6 Juni 2020 om 22:34
  • Pascal G. Pascal G. Ik heb deze week 2 twijgjes van verschillende vlinderstruiken in elkaar gevlochten en vervolgens gestekt.'k Ben benieuwd of dit gaat lukken?
    Zondag 7 Juni 2020 om 22:40
  • Dries L. Dries L. Hopelijk lukt je stek.
    Zaailingen zijn al halve meter groot en zouden eigenlijk weeral verpot moeten worden...
    Nog geen bloemen te zien.
    Ik zie ook dat er overal zaailingen beginnen op te komen in m'n tuin. Heb er al een paar verplant.
    Gedraagt zich zoals onkruid.
    Zondag 12 Juli 2020 om 18:31
  • Pascal G. Pascal G. Je hebt toch wel al bloemknoppen, Dries? Deze zou je nu toch al moeten hebben.

    Beide stekjes zijn gelukt. Ze hebben intussen al bloemknoppen en één dezer dagen gaan ze in hun eigen pot.
    Zondag 12 Juli 2020 om 21:22
  • Dries L. Dries L. Juist eens goed gekeken en ik zie nog maar van 1 plant de kleine bloemknopjes,de rest zal wel achter komen.
    Hopelijk zijn het allemaal geen licht paarse bloemen.
    Gaan die 2 twijgjes dan in elkaar groeien van je gevlochten stekjes?
    Zondag 12 Juli 2020 om 21:56
  • Pascal G. Pascal G. Nee, ik verwacht niet dat ze in elkaar gaan groeien. De bedoeling is dat beide kruinen door elkaar groeien en zo een mengeling van 2 bloemkleuren te bekomen.
    Wat de kleuren betreft van jouw zaailingen zou ik eerlijk gezegd niet te veel op bijzondere kleuren rekenen.Vorig jaar had ik een zaailing (uit zichzelf uitgezaaid)met een vrij lichte tint, intussen bloeit deze terug en het is een gewone paarse Davidii. Als je takjes van andere kleuren wil om te stekken en je bent eens in de buurt dan mag je er altijd om komen. Natuurlijk, en dat begrijp ik volkomen is het altijd leuker een nieuwe kleur zelf uit zaad te kunnen opkweken.
    Zondag 12 Juli 2020 om 22:41
  • Dries L. Dries L. De kans dat er een witte tussen zit lijkt me heel klein maar niet onbestaand. De zaailingen die hier spontaan opkomen en niet in de weg staan laat ik gewoon staan. hoe meer hoe groter de kans op een andere kleur. Welke kleuren heb je zoal?
    Zondag 12 Juli 2020 om 23:12
  • Pascal G. Pascal G. Black Knight, Flower power en Sungold.
    Zelf ben ik minder voor de soorten met witte bloemen.De bloemstaarten van vlinderstruiken bestaan eigenlijk uit allemaal kleine bloempjes welke elk bruin worden van zodra ze uitgebloeid zijn. Bij een witte variëteit valt dit goed op en verliest de bloemstaart veel vlugger haar schoonheid.
    Zondag 12 Juli 2020 om 23:20
  • Renilde Renilde Dit laatste kan ik beamen...de witte verliezen vlug hun schoonheid maar daar malen de vlinders niet om hoor! :-))
    Maandag 13 Juli 2020 om 10:23
  • Pascal G. Pascal G. Dat is zo, Renilde :-) :-)
    Maandag 13 Juli 2020 om 10:36
  • Dries L. Dries L. Die flower power lijkt me wel uniek omwille van de verschillende kleuren in één bloem en ze zouden bloeien tot de late herfst.
    Die blackt knight heb ik ook ma nu geven ze 2 verschillende soorten paars. Wel raar.
    Dinsdag 14 Juli 2020 om 20:38
  • Pascal G. Pascal G. Ja zeker.Neem je daar eens een foto van? Dit wil ik wel zien.
    Dinsdag 14 Juli 2020 om 20:43
  • Dries L. Dries L. Staat nu bij m'n foto's.
    Dinsdag 14 Juli 2020 om 21:50
  • Dries L. Dries L. Er zijn meer lichtpaarse bloemen dan de donkerpaarse wat de eche black knight kleur is.
    Jammer want de donkerpaarse vind ik mooier. Vreemd dat de struik ieder jaar minder donkerpaarse bloemen geeft.
    Dinsdag 14 Juli 2020 om 22:00
  • Pascal G. Pascal G. 'k Heb de foto gezien.Dit is zeer eigenaardig. In de voorbije jaren heb ik hier 2 keer(van verschillende mensen) een foto zien passeren van vlinderstruiken welke opeens van bloemkleur begonnen te veranderen. Er werden toen wel enkele mogelijke oplossingen aangeboden maar we hebben daar nooit feedback van gekregen en weten dus ook niet hoe dit uiteindelijk afliep.
    Ik zou alvast een paar stekjes maken van takken met donkere bloemen.
    Weet je hoe je dit moet doen?
    Woensdag 15 Juli 2020 om 21:27
  • Dries L. Dries L. Ongeveer wel maar je hebt een zomer- en winterstek. Gewoon een stekje nemen van 15cm ofzo en in pot- of stekgrond zetten. Stekpoeder heb ik niet. Lukt het stekken ook in water? De struik bloeit het derde jaar, heb ergens gelezen da de vlinderstruik niet zo lang meegaat. Dat de kleur veranderd is mss te vergelijken met bonte planten die soms ook weer groene bladeren aanmaken. In de genen van de plant dus.
    Woensdag 15 Juli 2020 om 21:45
  • Pascal G. Pascal G. Normaal behouden ze hun kleur en gaan ze lang mee hoor. Ik neem topjes of takjes van ongeveer 25 cm. Verwijder alle bloemen, eventuele zijtakjes en knopjes en laat een drietal kleine bladeren staan.Op het onderste deel van de stek maak je met een mes enkele verwondingen. Neem een grote pot waarin je gewone potgrond doet.Druk lichtjes aan en maak met bijv een stokje gaten voor de stekjes. Doe er dan de stekjes in. Vervolgens zeer goed aandrukken.Dat laatste is zeer belangrijk. Hou de pot matig vochtig en plaats hem op een plaats zonder middagzon. Alhoewel dat laatste met dit weer niet veel uitmaakt :-)
    Donderdag 16 Juli 2020 om 10:33
  • Dries L. Dries L. ok merci voor de info Pascal. Heb begin dit jaar verschillende stekjes proberen te wortelen in water maar dat lukte alleen bij basilicum en de kornoelje met de rode takken.De bruidsbloem was nie gelukt. In een glas water zie je direct dat ze wortels beginnen maken,das wel makkelijk. Bij potgrond moet je eigenlijk wachten tot ze weer beginnen groeien, dan weet je of het gelukt is.
    Vrijdag 17 Juli 2020 om 22:33
  • Dries L. Dries L. Geduld is een schone deugd zeggen ze :)
    Vrijdag 17 Juli 2020 om 22:35
  • Pascal G. Pascal G. Vlinderstruiken kan je ook in een glas water laten wortelen. Gisteren zag ik hiervan een foto van een collega van mij maar zelf werk ik liever met potgrond. Ieder zijn ding zeker? :-)
    Zaterdag 18 Juli 2020 om 11:41
  • Dries L. Dries L. mja ,als de cultivar niet kleurvast is zal de stek da dan ook nie zijn?
    Welke ruikt het beste van de drie die je hebt? De black knight ruikt beter dan de gele vlinderstruik alsook de lichtpaarse bloemen. Iedere cultivar ruikt dus anders?
    Zondag 19 Juli 2020 om 21:24
  • Pascal G. Pascal G. Tot voor jouw vraag had ik de geursterkte van de vlinderstruiken nog niet vergeleken. :-) Ik merk dat er een verschil is in pas open gekomen bloemen en de bloemtrossen welke al wat langer open staan. Het is inderdaad niet uitgesloten dat jouw stekjes dezelfde afwijking krijgen.
    Weet je intussen of de kleuren aan het veranderen zijn of dat de struik gewoon verschillende takken met verschillende kleuren krijgt?
    Zondag 19 Juli 2020 om 22:11
  • Dries L. Dries L. Ik denk dat de kleuren aan het veranderen zijn in vergelijking met de vorige jaren maar 100 % weet ik dat niet.
    Vind dat de black knight intenser ruikt of de gele. Vind je da ook?
    Zondag 19 Juli 2020 om 23:06
  • Pascal G. Pascal G. Dan de gele wel maar daarna rook ik aan een oudere Weyneriana bloem van een Flower power en deze rook even intens als de Black Knight. Indien je een vlinderstruik zou hebben met 2 verschillende bloemen (onveranderlijk) zou dit bijzonder zijn maar ik vrees ook dat de kleuren aan het veranderen zijn naar een gewone Davidii. Het ironische is dat we daar nog altijd de reden niet van kennen.
    Krijgt jouw vlinderstruik veel zonlicht?
    Maandag 20 Juli 2020 om 10:14
  • Pascal G. Pascal G. Zoals je in onderstaande links kan zien ben je niet de eerste bij wie dit gebeurd.

    https://www.tuinadvies.be/tuin...
    https://www.tuinadvies.be/tuin...
    Maandag 20 Juli 2020 om 10:20
  • Dries L. Dries L. Vanaf 11 uur krijgt de black knight volle zon tot s'avonds. De gele een paar uurkes later zon. Schaduw van een immense notelaar bij de buren. Is dat genoeg? Mesten doe ik eigenlijk niet,alleen een laagje compost als mulch.
    Maandag 20 Juli 2020 om 11:35
  • Pascal G. Pascal G. Ja, dat is zeker genoeg.
    Maandag 20 Juli 2020 om 17:46
  • Dries L. Dries L. Eerste 2 zaailingen komen in bloei, kleur ook licht paars zoals bij de 2 kleurige black knight maar bij de ene zaailing zijn de bloempjes iets groter. zie foto in de tuin map.
    Zondag 2 Augustus 2020 om 20:19
  • Pascal G. Pascal G. 'k Heb het gezien maar de lichtste bloemen van jouw Black Knight zijn intussen eigenlijk gewone Davidii's geworden. Hoe jammer en - of vreemd het ook is.
    Zondag 2 Augustus 2020 om 21:49
  • Pascal G. Pascal G. Ze zijn inderdaad iets groter en precies een tikkeltje donkerder.
    Zondag 2 Augustus 2020 om 21:52
  • Pascal G. Pascal G. Een nieuwe soort heb je waarschijnlijk niet maar toch knap dat je deze gezaaid hebt en dit terwijl de meeste mensen hun vlinderstruiken toch vermeerderen door te stekken.Ik verwacht dat hier de andere natuurlijke zaailing een dezer dagen open komt maar 'k verwacht er niet veel van hoor.
    Zondag 2 Augustus 2020 om 21:54
  • Dries L. Dries L. Kheb al een stekje van de donkere bloem op water gezet,zal zien wat dat oplevert.
    Duurt het lang eer die wortelen?
    Zondag 2 Augustus 2020 om 21:55
  • Pascal G. Pascal G. In water heb ik het zelf nog nooit geprobeerd. Maar dat zal wel lukken. 'k Weet juist niet hoelang dat wortelen op zich laat wachten.
    Zondag 2 Augustus 2020 om 22:06
  • Dries L. Dries L. Gebruik je houtige twijgen of groene scheuten voor een stek? Of maakt dat niet veel uit?
    Dikte?
    Maandag 3 Augustus 2020 om 18:11
  • Pascal G. Pascal G. Ik gebruik altijd groene twijgen. Minstens toch 3 mm dik.
    Maandag 3 Augustus 2020 om 21:42
  • Dries L. Dries L. ok merci Pascal
    Maandag 3 Augustus 2020 om 21:50
  • Pascal G. Pascal G. Graag gedaan.
    Maandag 3 Augustus 2020 om 21:52
  • Pascal G. Pascal G. Dries.Met de komende hitte mogen de stekjes zeker geen middagzon krijgen.
    Woensdag 5 Augustus 2020 om 22:09
  • Dries L. Dries L. Ok merci, de stekjes van verschillende planten staan binnen bij een raam op het noorden
    Donderdag 6 Augustus 2020 om 00:26
  • Pascal G. Pascal G. Prachtig, Dries.
    Donderdag 6 Augustus 2020 om 21:44
  • Pascal G. Pascal G. Dries. De andere (uit zichzelf uitgezaaide) vlinderstruik is een gewone Davidii.
    Zondag 9 Augustus 2020 om 12:52
  • Dries L. Dries L. Er zijn nu al meerdere zaailingen aan het bloeien, allemaal paars tot nu toe.
    De éne zijn wa lichter van kleur dan de gewone davida en sommige zijn wa donkerder dan de davida.
    Ma zeker nie zo donker als de black knight.
    De black knight vind ik nog altijd de mooiste, vrees ook da ik een nieuwe black knight zal moeten kopen als ik die kleur wil behouden. De stek zal waarschijnlijk niet stabiel zijn van kleur.
    De stek heeft al één worteltje. :)
    Zaterdag 15 Augustus 2020 om 16:25
  • Pascal G. Pascal G. Heb je daar niemand in de buurt met een Black Knight bij wie je een klein takje mag afknippen?
    Zaterdag 15 Augustus 2020 om 21:38
  • Dries L. Dries L. niet dat ik weet nee. Voordeel is dat die struiken nie veel geld kosten. Op deze site 12 euro en op sommige sites nog goedkoper. Kan de flower power dan mss erbij kopen. De zaailingen kan ik mss verkopen, weet jij een goede site hiervoor? Kan dit ook op deze site?
    Zaterdag 15 Augustus 2020 om 21:51
  • Pascal G. Pascal G. Je kan op deze site een ruillijst maken maar zelf heb ik dat nog niet gedaan. Ga naar jouw tuin en klik vervolgens op "meer".
    Zondag 16 Augustus 2020 om 11:51