MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Berna V.Onze beukenhaag, of haagbeuk? Heeft in mei flinke vorstschade opgelopen.Zie de twee foto's. Eind juni wordt het tijd om hem te snoeien. Is dat verstandig?
  Maandag 15 Juni 2020 om 19:24

6 reacties

 • Groen G. Groen G. Vorstschade na de winter

  Na een strenge vorstperiode zien we vaak bruine bladeren verschijnen bij planten die normaal groenblijvend zijn. Gaan deze planten nu volledig afsterven? Meestal loopt het zo’n vaart niet…
  Het groenblijvende bladerdek van deze planten beschermt de takken binnen in de struik of haag tegen de strenge vorst. De bladeren zijn geheel of gedeeltelijk bevroren, maar de takken zijn (meestal) niet bevroren. Als je met je vingernagel een stukje schors wegkrabt zie je normaal frisgroene, sappige bast verschijnen. In dit geval betekent dit dat deze tak nog niet bevroren is. De bladeren zijn misschien bevroren maar de takken zijn nog intact, de plant zal in de loop van het voorjaar opnieuw uitlopen en nieuwe bladeren vormen.
  In zeldzame gevallen zullen ook de takken van de wintergroene planten geheel bevroren zijn, maar het is nu toch al meer dan 25 jaar geleden dat dit nog eens voorgevallen is. Maar zelfs als dit het geval is zullen deze de meeste planten terug vanaf de grond uitlopen en nieuwe takken vormen.
  Vorstschade, wat moet ik doen?

  In het begin wacht je best gewoon af, je hoeft niet meteen iets te doen. Eventueel kan je reeds de meest verdorde bladeren verwijderen. De meeste planten zullen terug in april opnieuw blad maken en de vorstschade valt meestal nog wel mee. Het is pas in het late voorjaar, als het meeste nieuwe blad gevormd is dat de omvang van de vorstschade duidelijk zal zijn. Op dode takken, of volledig afgestorven planten zal geen blad staan.
  Vanaf dan kan je de afgestorven delen van de planten gaan wegknippen. Als je twijfelt of de plant volledig afgestorven is wacht dan nog even met de planten volledig te verwijderen. Heel vaak zullen de planten terug uitlopen vanuit de grond. Het is pas in het begin van de zomer dat je eigenlijk kan vaststellen of de wortel terug begint uit te lopen of dat de plant afgestorven is.
  Maandag 15 Juni 2020 om 21:51
 • Edwin d. Edwin d. Dit is beuk. Geen haagbeuk. Is toch geen groenblijvende plant? Die van mij groeit de pan uit, voldoende vocht gehad in het voorjaar. Kun je gewoon de schaar inzetten. Maandag 15 Juni 2020 om 22:29
 • Groen G. Groen G. Ik herken dit niet van zowel de beukenhaag als de haagbeuk. Ik dacht nog aan snoeischade (volle zon) ipv vorstschade?
  Maar ik zou hem nu wel gewoon snoeien, het is sowieso de tijd en nee heb je, ja kan je krijgen!
  Maandag 15 Juni 2020 om 23:28
 • Danny V. Danny V. Ik denk ook eerder dat dit schade is door verbranding in de hete meimaand. Dinsdag 16 Juni 2020 om 08:46
 • Berna V. Berna V. Dank voor jullie reacties. We gaan snoeien! Dinsdag 16 Juni 2020 om 12:05
 • Groen G. Groen G. Zo’n dag als vandaag is perfect! Dinsdag 16 Juni 2020 om 12:10