MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Daan B.Is dit magnesium tekort op mijn tomatenplant of een ziekte? Dit komt op bijna al mijn tomatenplantjes voor op de oudste bladeren.
  Dinsdag 7 Juli 2020 om 22:33

4 reacties

 • Guy G. Guy G. Wat tekort je tomatenplant heeft, daar heb ik geen flauw idee van.Wat me wel interesseert is:welk tomatenras kweek je hier? Dinsdag 7 Juli 2020 om 23:24
 • Franca v. Franca v. Bij magnesium tekort wordt het blad licht geel van kleur en zie je de nerven heel goed zitten. Woensdag 8 Juli 2020 om 01:20
 • Sonja H. Sonja H. Het krullen van de onderste tomaten bladeren is in de meeste gevallen een fysiologisch (niet besmettelijk) verschijnsel. Soms worden de symptomen verward met een virus (Tomato leaf roll virus), tomato big bud disease, fostfor tekort en bladluisaantasting.

  Oorzaken
  De meest voorkomende oorzaak van het omkrullen van tomatenbladeren is voor een combinatie van sterke bladsnoeien in combinatie met een grote opneembare beschikbaarheid aan voeding voor en door de plant. Vooral stamtomaten waar regelmatig bladsnoei (wiki: bladnoei) wordt toegepast en die regelmatig gediefd worden laten omkrullende bladeren zien (wiki: dieven van tomaten). Meestal ontstaan de eerste symptomen wanneer de eerste vruchten gezet zijn. Uit onderzoek blijkt dat de bladeren van sterk gesnoeide tomaten sterker krullen dan van onverzorgde tomaten. De oorzaak is een ophoping van (een te veel aan) reservestoffen, voornamelijk zetmeel.

  Ook komt naar voren dat op gronden en potten waarbij de grond lang te nat blijft door bijvoorbeeld excessieve regenval of een te veel aan water (geven) het omkrullen van tomatenbladeren kan bevorderen. Intensieve blootstelling aan fel zonlicht kan hier ook aan bijdragen.

  Als laatste oorzaak is misschien nog geruststellender: sommige tomatenrassen hebben van nature een wat opkrullend tomatenblad. Voornamelijk rassen die geselecteerd zijn op groeikracht en opbrengst laten deze symptomen zien.

  Herkennen
  Het omkrullen van voornamelijk de onderste bladeren van tomaten is min of meer een normaal verschijnsel. Het verschijnsel is in het begin herkenbaar aan het vormen van een soort kommetje om later aan de bladranden om te krullen. De bladeren zijn dan stevig en leerachtig in vergelijking met de bovenste (‘gezonde’) tomatenbladeren. Uit onderzoek blijkt het omkrullen van tomatenbladeren de oogst en groei niet of zeer beperkt te beïnvloeden ten opzichte van ‘gezonde’ planten. Tot 3/4 van de plant, gezien vanaf de oudste bladeren vanonder, kan deze symptomen laten zien.
  Woensdag 8 Juli 2020 om 02:01
 • Daan B. Daan B. Guy, ik denk dat het coeur de boeufs zijn.

  Sonja en France, idd, ik was niet duidelijk in mijn bericht, maar de krullingen maak ik me geen zorgen om. Het is de verkleuring naar licht geel die me zorgen maakt. Daarom dat ik vermoed dat het een tekort magnesium is.
  Woensdag 8 Juli 2020 om 09:51