MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Aaldert P.Onze tuin gaat helemaal op de schop, nadat de erfscheiding is aangepast. Het stuk waar nu de kippen staan wordt een zone met struiken en planten. Omgekeerd gaan de kippen naar een stuk waar nu struiken en planten staan.
  Waarschijnlijk zal dit in het najaar gebeuren. Tot wanneer mag je struiken en planten verplanten zodat ze nog een beetje kunnen wortelen voordat de winter begint?
  Donderdag 16 Juli 2020 om 17:00

5 reacties

 • Perry S. Perry S. Aan te raden om te verplanten voor de vorst invalt.
  Je bedoelt ook misschien: Vanaf wanneer je struiken en planten mag verplanten. Verplanten doe je het beste als ze gaan rusten. En dat zou eigenlijk al kunnen na de uitbundige bloeiperiode vanaf september. De planten zijn zich dan al aan het voorbereiden voor de winter.

  Bij struiken zou ik al voorsteken. Ga rondom om de week vanaf september een kant voorsteken om de kluit er makkelijker uit te krijgen. Daarbij kan de struik al fijne wortels vormen tot het moment dat je hem wil gaan verplaatsen. Dan slaat hij het beste aan in het voorjaar. Bij bladverliezende heesters en bomen zou ik wachten tot het blad is gevallen. Want dan hoef je niet al dat blad ook mee te verplaatsen.
  Vrijdag 17 Juli 2020 om 08:22
 • SE C. SE C. Kan je nog wat meer uitleggen over dat wortels rondsteken Perry?
  Ik wil mijn taxussen verplaatsen, ik begrijp dat dat het beste in oktober kan?
  En dan zou je al een jaar vantevoren begonnen moeten zijn met rondsteken?
  Maak je de wortels daar dan niet mee kapot?
  Vrijdag 17 Juli 2020 om 09:56
 • Perry S. Perry S. Als je de wortels gaat rondsteken verjong je je wortelgestel. Haarwortels groeien dan op de oudere wortels. De haarwortels heb je nodig, want die nemen vocht op. Haarwortels groeien vrij snel aan en als je begint met het steken aan één kant van de plant en 2 weken later een kwart kant verder en 8 weken verder heb je als het ware een vierkant potje gemaakt rondom de plant. De kluit is nu vrij en gemakkelijker uit de grond te halen en heeft genoeg haarwortels om vocht op te nemen. Doe het dan ook vlak voordat de plant zijn blad laat vallen (dus vanaf september/oktober), omdat de plant dan niet het vocht gaat investeren in blad en bloemen, maar in een stevig wortelgestel. De wortels zijn het hart van de heester.
  Wortels kapot maken is niet heel erg, als je maar niet tegelijkertijd alle wortels kapot maakt. Vandaar het gefaseerd rondsteken van de wortels. Een jaar vantevoren is niet echt nodig. In februari/maart groeien de wortels weer hard en dan zou je werk voor niks geweest zijn.
  Vrijdag 17 Juli 2020 om 10:26
 • SE C. SE C. Jee, wat een duidelijke uitleg Perry! Super bedankt! Vrijdag 17 Juli 2020 om 13:45
 • Perry S. Perry S. Graag gedaan! :-) Vrijdag 17 Juli 2020 om 13:52