MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Natascha K.

 • Natascha K.Ik heb eens een vraag. Mijn tuin wordt bestormd door allerlei soorten onkruid. De "mafialeider"in deze bende is de Heermoes, maar ook andere soorten onkurid w.o. de paardenbloem.
  Nu heb ik zelf mijn tuin nooit willen hebben. Mijn man moest en zou in een huis met een tuin wonen, want "Hij was hovenier".. Eén van zijn vele leugens.
  Maar goed. Hij is er sinds 2013 niet meer en ik heb een tuin met véél steen aan laten leggen in de hoop dat ik er wel vanaf zou zijn.
  Nogal simpel gedacht. Want onkruid laat zich door niks en niemand tegenhouden.
  En nu ben ik dus wanhopig. Ik zit gigantisch in de kreukels en heb echt geen fut meer om onkruid te plukken dus het groeit nu gigantisch dicht.
  Nu denk ik zelf aan twee opties en hoor ik graag van jullie wat het beste zou zijn.
  OF ik dek het voorlopig grotendeels af met donkere afdekfolie. En dan praat ik over één of twee jaar laten liggen en houd ik wel de paden vrij. Dan blijft het onkruid plukken nog in de perken.
  OF ik ga overbemesten zodat alles "verbrand" zeg maar.
  Is niet erg insectvriendelijk. Maar dat is plastic ook niet lijkt mij zo.
  Wat zou meer effect hebben?
  En ik snap dat het geen van beiden definitief is, maar het is misschien wel een goede reset voor mijn tuin, zodat ik terug kan naar het punt waarin ik alleen nog maar bij hoef te gaan houden.
  Deze overwoekering zie ik niet meer zitten.
  Maandag 31 Augustus 2020 om 10:13

8 reacties

 • Sonja H. Sonja H. Roep een hovenier in
  Maandag 31 Augustus 2020 om 14:34
 • Jef S. Jef S. die heeft ze al eens gehad Sonja ;-).....
  Maandag 31 Augustus 2020 om 15:01
 • Natascha K. Natascha K. Een hovenier heeft deze tuin aangelegd. Die vertelde mij dat blijven trekken het enige was dat ik kon doen. Dan zou het plantje het vanzelf wel een keer opgeven. Maar doordat ik zo de put in ben geschoten heeft alles de vrije hand gekregen. En steeds onderneem ik een poging. En dan blijft het bij een poging. En in no time is alles ongedaan gemaakt wat ik geprobeerd heb.
  Nu heb ik ook geen geld meer voor een hovenier. Dus ik moet iets voor mezelf zoeken wat het me voorlopig even makkelijker maakt.
  Maandag 31 Augustus 2020 om 15:17
 • Sonja H. Sonja H. Vrienden en kennissen uitnodigen om te helpen, onkruidmessen en stekers laten meenemen, gezamelijk soep met broodjes achteraf om te vieren, dat de klus geslaagd is :)
  Maandag 31 Augustus 2020 om 15:50
 • Dries L. Dries L. Over welke oppervlakte spreken we hier? Aan heermoes kan je blijven trekken,die plant lijkt onuitputtelijk. Is gras geen mogelijkheid? Hierin valt heermoes veel minder op aangezien je het toch afrijd. Bij mij lukt dit ook goed. Te veel verharding is ook niet goed voor een tuin omwille van wateroverlast en minder waterinsijpeling.
  Maandag 31 Augustus 2020 om 16:55
 • Natascha K. Natascha K. Ik heb al jaren een stenen tuin. Juist omdat ik dus zelf het onderhoud niet aankan. Maar de heermoes komt overal doorheen. En als ik nu een peperdure tuin ga ontleden om er gras in te doen waar ik nog meer werk aan heb, dan wordt dat er niet beter op.
  Ook dat ben ik niet in staat om bij te houden. Als het aan mij had gelegen had ik een betonnen tuin gehad. En dan met de nodige plantenbakken erop en zo. Stukken hanteerbaarder.
  Maar een betonnen tuin is niet te betalen.
  Ik heb een tuin van 15 x 15 meter.
  Maandag 31 Augustus 2020 om 17:06
 • Dries L. Dries L. Als je onkruiddoek of één of andere folie legt groeit heermoes er met gemak doorheen,maar wel veel minder. En of overbemesten zal helpen betwijfel ik. De plant groeit immers meters diep de grond in op zoek naar mineralen.
  Maandag 31 Augustus 2020 om 21:21
 • Natascha K. Natascha K. Daar ben ik ook bang voor. Denk dan toch dat het plastic gaat worden. Ik heb heel veel worteldoek liggen, maar daar is alles massaal doorheen gekomen. Denk niet dat daar nog veel van over is om eerlijk te zijn. Ik ga dan toch maar denken om het een poos helemaal af te dekken.
  Maandag 31 Augustus 2020 om 21:37