Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Martine M.Help! Hopelijk willen jullie de tijd nemen om het volgende bericht te lezen? Ik heb een balkon op mijn erker van het huis. Deze staat ‘s ochtends tot een uur of 13u in de volle zon. Ik heb balkonbakken al 3x gevuld met hydrokorrels, aanplantgrond en vaste planten die tegen hitte en droogte zouden moeten kunnen (o.a. lavendel bijv.) ‘s Avonds keurig water gegeven en dus daardoor geen kans op verschroeien. Alle pogingen zijn mislukt. Planten verbrand en staan er hopeloos en verdord bij. Afgelopen zomer hebben de hanggeraniums het wel prachtig gedaan. Ik wil alleen het liefst onderhoudsvriendelijke bakken en dus gaat mijn voorkeur naar (kleine, compacte) vaste planten. Ik heb om te testen, een plantenpot in de achtertuin gevuld met dezelfde planten als in de balkonbakken. Deze stond op het heetst van de dag (vanaf een uur of 13u tot ongeveer 18u) in de volle zon en wat schetst mijn verbazing? Deze staat er wonderbaarlijk prachtig bij! Zelfde hydrokorrels, zelfde aanplantgrond, zelfde planten en zelfde hoeveelheid water. Hoe is dit mogelijk!?!? En bovenal... wát kan ik er nu eens inzetten wat het overleeft? Nepplanten zijn voor mij not done. Wie kan mij helpen???

    Ps. Nu snap ik waarom niemand van deze straat bakken op het balkon heeft. Maar, ik wil een beetje vrolijkheid. Graag jullie hulp en advies dus. Alvast bedankt!

    Hartelijke groet, Martine
    Woensdag 16 September 2020 om 12:00

22 reacties

  • Marianne V. Marianne V. Mss bloeiende vetplanten, portulaca , muurpeper , sommige hangende sedumsoorten, of zelfs bijna niet bloeiende ,zoals echeverria, of sommige kalanchoesoorten , haworthia proberen ? Ze zijn dan wel niet winterhard , maar in potten ,jaar in jaar uit vaste planten houden is niet zo makkelijk.
    Woensdag 16 September 2020 om 14:26
  • Martine M. Martine M. Jos, het is juist géén ingesloten balkon. Het is een balkon op mijn erker (uitbouw) van mijn huis. Met een spijlen balkonhek. De ruimte is dus zeker niet beperkt en er is meer dan voldoende luchtcirculatie. Maar toch bedankt voor het meedenken!
    Woensdag 16 September 2020 om 14:31
  • Martine M. Martine M. Marianne, dank voor tip en de plantnamen. Daar heb ik wel iets aan. Om toch heel even terug te komen op de vaste planten; zou het een optie zijn om bloembollen te planten in de bakken? Er bestaan voor ieder seizoen bollen Voorjaar, zomer en najaar. Ook hiervoor graag tips/advies. Dank alvast!
    Woensdag 16 September 2020 om 14:37
  • Marianne V. Marianne V. Ik vermoed van wel; met tulpen die je nu of over een maand plant (er bestaan laagblijvende soorten tot zelfs maar 20 cm hoog) lukt het perfect. Ik doe het ieder jaar , maar het tweede jaar is er meestal nauwelijks nog bloei als ze in potten staan , dus jaarlijks nieuw te planten. Met narcissen heb ik geen goede ervaringen : meestal zijn de bollen rot en daarna opgegeten door wormen dus bloei in potten lukt mij niet.
    Ranonkels lukken , heb ik al geprobeerd ,maar het was vorig jaar de eerste keer , dus of ze volgend jaar nog bloeien weet ik niet.
    Ik denk net aan heel sterke struikjes , perfect winterhard en snoeibaar , maar wel veel water nodig : leucothoe , bestaat in meerdere varianten.
    En een alom misprezen bloemetje : viooltjes . Ik heb nu nieuwe mini's gezaaid die hopelijk voor de winter nog gaan bloeien ( makkelijk zaad zelf te winnen als je eenmaal plantjes gekocht hebt)
    Wat het mss wél zou doen in bakken is ophiopigon , oersterk , niet zoveel bloei maar wel aparte plant.
    Keuze genoeg , succes:-)
    Woensdag 16 September 2020 om 15:03
  • Martine M. Martine M. Super bedankt!!! Heel blij met je meedenken en tips!
    Woensdag 16 September 2020 om 15:28
  • Plantadvies Plantadvies Terug komend op de lucht circulatie. Bovenop je erker staat dit balkon toch nog tegen een muur? Zelfs het huis van de buren kan op zo`n hoek staan waardoor de wind wordt gebroken. Dan zullen jouw planten het toch echt lastiger krijgen. Denk dan aan verrijdbare bakken, mits de draagkracht genoeg is van je balkon. Of plaats een doek om je planten te beschermen.
    Woensdag 16 September 2020 om 15:38
  • Ellen A. Ellen A. Huislook en sedums zou ook kunnen. Misschien ook tijm en rozemarijn. Maar voor vrolijk zijn eigenlijk geraniums het mooiste. Een achtertuin is meestal koeler dan een balkon. De warmte en zon weerkaatst daar ook via ramen en muren. Zelf ben ik een keer verbrand door weerkaatsende zon via glas. De laatste twee zomers zijn bij mij in de tuin allerlei planten verbrand.
    Woensdag 16 September 2020 om 16:05
  • Martine M. Martine M. Plantadvies, dank ook voor het meedenken. Ik neem je advies zeker mee!
    Woensdag 16 September 2020 om 20:36
  • Martine M. Martine M. Ellen, wat betreft het weerkaatsen van de zon in de ramen, heb ik nog niet eens aan gedacht! Dat zou het probleem kunnen zijn. Toch ga ik een aantal plantjes proberen, welke jullie als tip geven. Hopelijk fleurt het balkon op. Nu is het zo kaal. Nogmaals dank!
    Woensdag 16 September 2020 om 20:41
  • Plantadvies Plantadvies Graag gedaan Martine
    Woensdag 16 September 2020 om 20:45
  • Danny V. Danny V. Géén plastic plantbakken maar stenen bakken, méér water geven , nevelen met tuinslang 's avonds, aangepaste planten zetten....
    Je zou de temperatuur eens moeten meten op je balkon bovenop de erker, glasweerkaatsing, huismuurweerkaatsing en vasthouden van warmte door huismuur.
    Ik wed dat de temperatuur méér dan 10 graden hoger is op je balkon dan op de grond, allebei in volle zon. :-(
    Woensdag 16 September 2020 om 21:06
  • Martine M. Martine M. Danny, daar ben ik inderdaad bang voor nadat ik jullie tips heb gelezen. Deze tuinierder (ik) had daar niet bij stil gestaan. Zoals ik al aangaf; nu snap ik dat de rest van de buren geen fleurige balkons hebben. Haha! In ieder geval houd ik de hanggeraniums voor in de zomer er wel in. De overige seizoenen afwisselen met bovenstaande planten-tips
    Woensdag 16 September 2020 om 21:17
  • Floor v. Floor v. Een onbeschermd balkon zal juist veel wind vangen , dat met de hitte van afgelopen tijd zullen de bladplanten veel vocht sneller verdampen dan dat de wortels kunnen aanvullen. met het gevolg van verbranding is ook een mogelijkheid van het probleem.
    Woensdag 16 September 2020 om 21:56
  • Martine M. Martine M. Floor, daar zit ook zeker wel een bepaalde logica. Thnx!
    Woensdag 16 September 2020 om 23:33
  • Wies P. Wies P. Misschien dat inderdaad hemelsleutel, vetplanten, carex, Franse geranium en mediterrane kruiden (salie, tijm, rozemarijn) lukken? En bloembollen (druifjes, krokus) in het voorjaar.
    Bij m’n terras op het zuiden branden de normale planten in de bakken ook weg, deze doen het prima. Succes en hopelijk wint & geniet de aanhouder.
    Donderdag 17 September 2020 om 08:10
  • Martine M. Martine M. Wies, Super bedankt voor je meedenken!
    Donderdag 17 September 2020 om 08:50
  • Esther Esther Ik heb thuis al jaren op rij zeepkruid. Deze staat al jaren in dezelfde verwaarloosde pot waar nooit nieuwe aarde in gedaan is, en bij mij op een noord muur. Ik heb 2 jaar geleden datzelfde plantje bij 1 van mijn cliënten in haar balkon bakken gedaan. Haar balkon is krap, warm (ook tot middaguur de zon) en ook daar is de aarde afgelopen seizoen niet ververst. Er zitten geen hydro korrels onderin en alles heeft uitbundig in bloei gestaan. Samen met de petunias en ik geloof Spaanse margriet en nog 1 waarvan ik de naam niet weet. Alles is vorig jaar geplant en niks ververst. Ze geeft wel dagelijks water en op hete dagen 2x. Dus wellicht zit de oplossing in het frequenter water geven.
    Donderdag 17 September 2020 om 10:14
  • Martine M. Martine M. Zeepkruid zal ik ook eens onthouden. Top! Dank je wel!
    Donderdag 17 September 2020 om 10:22
  • Kaatje v. Kaatje v. @Martine, om enig idee van je mogelijkheden te krijgen, lijkt jouw balkon enigszins op deze???
    https://bit.ly/2ZGdtCY
    Donderdag 17 September 2020 om 10:25
  • Martine M. Martine M. Kaatje, ben jij mijn ‘buuf’?
    Donderdag 17 September 2020 om 10:28
  • Kiki B. Kiki B. Haha, lol! Al die witte zonweringen bij de balkons weerkaatsen in ieder geval ook lekker. Al eens geprobeerd om de bakken te bekleden met vellen kokosvezel? Verder voeg ik altijd Bentoniet toe aan mijn kuipplanten. Ongeveer een handvol bij een normale pot, door de onderste grondlaag.
    Vrijdag 18 September 2020 om 22:06
  • Martine M. Martine M. Thnx Kiki! Vellen kokosvezel zou ook een oplossing kunnen zijn inderdaad. Ik houd ‘m in gedachten 👍🏻
    Zaterdag 19 September 2020 om 12:38