MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Grietje   Walnoot (Juglans regia)

3 reacties

 • Adrie D. Adrie D. Zijn het nu walnoten of okkernoten? Volgens bepaalde bronnen op internet zit er wel degelijk verschil in. Andere bronnen lijken ze weer als hetzelfde te beschouwen.

  Vroeger, in de buurt waar ik opgegroeid ben sprak men simpelweg van noten. Zover ik weet werden de notenbomen bij ons thuis nooit gesnoeid, alleen als takken echt hinderlijk in de weg zaten werden ze eraf gezaagd.

  In mijn jeugd heb ik oudere mensen vaak horen zeggen dat een goede notenboom slaag diende te krijgen. Hiermee bedoelde ze de manier van noten oogsten Zodra de groene bolsters scheuren begonnen te vertonen, begonnen wij ze eruit te slaan met stokken en de hoger hangende noten , door er stokken en stenen tegen te gooien. Het afbreken van kleinere takjes hierbij zou dus goed voor de boom zijn??

  Resultaat van de noten uit de boom slaan/gooien was dat vaak ook noten naar beneden kwamen waarvan de groene bolster nog gedeeltelijk of helemaal dicht zaten. Het uit de groene bolster halen van de lekkernijen resulteerde dan ook steevast dat wij in september rondliepen met bruin gevlekte vingers van de sappen uit de bolsters. 😂😂
  Zondag 4 Oktober 2020 om 11:53
 • Grietje B. Grietje B. Mooi geschreven, mooie herinneringen. Maar onze okkinoot, zo noem ik de boom altijd staat in de voortuin en er moeten takken af. Ook wordt de boom te hoog.... De walnoten vallen als ze rijp zijn uit de bolster, mooier kan niet. In Griekenland heb ik wel een amandelnootboom zien leegslaan met netten eronder. zelfs even meegeholpen met rapen toen. Zondag 4 Oktober 2020 om 12:15
 • Adrie D. Adrie D. Zover ik weet en jan vinden is het nu zo ongeveer wel de juiste tijd van het jaar om de boom te snoeien ( eigenlijk dus ongewenste takken te verwijderen).
  Je zou het kunnen testen door een kleinere tak af te zagen, de wond zou dan de volgende dag opgedroogd moeten zijn. Blijft de wond bloeden dan is er dus nog teveel sapstroom.
  Zondag 4 Oktober 2020 om 13:23

2 tuiniers vinden dit leuk