MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Kaatje   Rode Shiso (Perilla frutescens var. crispa)

 • Kaatje v.Dagblad 'Trouw' - Jeroen Thijssen - 11 april 2009

  Je treft maar zelden wat nieuws aan bij de groenteboer. De vijfenveertigste versie van het snacktomaatje, eindelijk die kleine banaantjes, maar dan heb je het wel gehad.

  Ook in het schap met verse kruiden is het al jaren armoe troef. Verse basilicum is het laatste wat er is bijgekomen, op sommige adressen misschien de verse dille. Terwijl er van die heerlijke kruiden zijn, die nooit de hobbytuinen verlaten. Plantjes als wijnruit, citroenmelisse of scharlei. Vergeten kruiden, zou je die kunnen noemen.

  Geen wonder, dat ik opgewonden ben: bij mijn vaste Marokkaanse groenteman op de Bossche markt, ook in feta en olijven, staat onverwachts kloeke potjes met struis gebladerde op de toonbank. Notenkruid heet het, en ik heb er nog nooit van gehoord.

  „Heel lekker”, zegt hij, maar meer van het kruid weet hij ook niet. Dat is een uitdaging. Vanzelfsprekend gaat er een potje mee in de fietstas. Het is heerlijk spul, zeker met, zoals het etiket zegt ’salades, rauwkost en vis’. Zelfs gerookte bokking wordt er smakelijker van.

  Het is geweldig, maar wat is het? Op ’notenkruid’ hoest Google 167 hits op, die allemaal over rucola gaan, en rucola is het beslist niet. De blaadjes zijn rood, met de vorm van brandnetelblaadjes, maar dan zonder prik. Ze komen me vaag bekend voor. Naslagwerk De Dikke van Dam kent ze niet, en nutherb staat niet in The Oxford Companion to Food.

  Terug naar de bron dan maar, mijn Marokkaanse groenteman. De markt is inmiddels afgelopen, maar gelukkig staat de marktkoopman in het telefoonboek. Hij kijkt wel vreemd op, zo’n vaste klant opeens voor zijn privédeur. Gelukkig weet hij nog waar hij de bijzondere plant gekocht heeft: bij Van Mooij in Rotterdam.

  Daar weten ze er ook niet veel meer van, maar ze weten wel van wie zij het hebben gekocht, van Vogel in Zwaagdijk en die brengt me ten slotte in contact met kweker Buisman, ook in Zwaagdijk. En die heeft het antwoord op mijn vraag.

  „Het is rode shiso”, zegt hij.

  Nu gaat mij een lichtje branden. Jaren geleden heb ik een doosje microgroenten, of kiemgroenten, ontvangen met talloze exotische kiempjes van Koppert Cress in Monster. Die kiempjes heb ik, uit experimenteerzucht en luiheid, in de tuin laten verwilderen tot er net zulke rode blaadjes aangroeiden, als nu bij het notenkruid. En inderdaad zaten daar shiso-kiempjes bij.

  „De familienaam”, zegt meneer Buisman, „staat ook op het potje.”

  Oh jee, inderdaad: onderop, waar ik niet heb gekeken, staat ’perilla’. Dat is de Latijnse naam en nu borrelt Google over van de informatie en kent ook de Companion het, maar dan onder ’shiso’.

  Ja ja, het is ingewikkeld leven in kruidenland. Perilla is verwant aan de munt en basilicum, bekend in een groot Aziatisch gebied van Japan tot Thailand en India. Het kruid heeft zelfs een vluchtige of etherische olie naar zich vernoemd gekregen, de Perillaldehyde. Dat stofje is verantwoordelijk voor de specifieke smaak.

  „Ik ben er twee jaar geleden al een keer mee begonnen”, zegt kweker Buisman. „Toen sloeg het niet echt aan, maar nu begint het te lopen.”

  Buisman denkt nog over de introductie van citroenbasilicum op de Nederlandse markt, maar ik heb een andere suggestie. Het smakelijke stofje Perillaldehyde blijkt ook in rijstkruid te zitten, ook wel ’vingergras’ genoemd, volgens Food-info.net, de site van Wageningen Universiteit. Rijstkruid heeft, volgens de site, iets van limoen en geeft een prikkelend gevoel geeft op de tong.

  Dat prikkelende gevoel, dat wil ik wel eens meemaken.
  Vrijdag 6 November 2020 om 15:55

3 reacties

 • Sonja H. Sonja H. Wat een leuk kruidig verhaal ! Ik ga ook op zoek naar Perillazaadjes :) Zaterdag 7 November 2020 om 01:32
 • Sonja H. Sonja H. gevonden:
  Perilla 'Dark Night' / 'Purple'
  Perilla frutescens crispa
  (Engels: Beefsteak Plant)
  Deze typische Aziatische smaakmaker heeft een speciale, scherpe geur en een complexe smaak, die eigenschappen van basilicum, koriander, venkel en munt verenigen. Gebruik het blad in salades, of in gebraden en geroerbakte gerechten. Het blad is langs de randen getand en lijkt wat op brandnetelblad. Dit dieproodbladig type, geeft afwisselende kleur in verse salades, maar ook een sierlijk effect in sier- en moestuin!
  Zaterdag 7 November 2020 om 01:34
 • Sonja H. Sonja H. Zaadjes gevonden bij Vreekens zaden en heb nog andere kruidenzaadjes besteld :) Zaterdag 7 November 2020 om 01:57

2 tuiniers vinden dit leuk

 • Renilde Renilde Zaterdag 7 November 2020 om 10:16
 • Pascal G. Pascal G. Zaterdag 7 November 2020 om 18:23