MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Danny V.Beste collega tuiniers,

  Een vraagje over Dahlia in pot.

  Sinds enkele jaren plant ik mijn dahlia's in pot, ik weet dat hier kleine varianten voor bestaan maar ik doe het met "James Howard" en "bishop of llandaff" (vrij hoge variëteiten.)

  Het zijn grote zwarte platic potten (cfr tuincentra) die ik ofwel in een grotere stenen pot zet ofwel in de zwarte pot in de vasteplantenborders plaats waar er een plekje vrij komt en waar ik de pot kan camoufleren ....

  Ik verpotte ze tot heden (gedurende een 3 tal jaar) niet maar gaf ze regelmatig vloeibare tomatenmeststof.
  Het laatste jaar bloeiden ze minder sterk, ik vermoed een tekort aan voedingstoffen....

  Ik heb ze dit jaar uit de pot gehaald, gescheurd en verplant in een grotere (plastic) pot met verse potgrond die ik verrijkte met meststof (DCM bloeiende terrasplanten minigrain) en zonder water te geven.(eigenlijk om in het voorjaar opnieuw uit te planten, mijn bedoeling is om ze in de potten te laten staan)

  Ze staan nu donker in een vorstvrije plaats. Ik heb ze met de groeipunten omhoog geplant met de bedoeling dat ze in het voorjaar na watergift terug kunnen groeien en vroeger aan de bloei raken.
  Als dit goede resultaten geeft, dan spaar ik in het voorjaar heel wat werk uit.

  VRAAG :

  1) Is het op deze wijze oppotten(om de vorstperiode te overleven) van de dahlia's schadelijk ? (toegevoegde meststoffen)

  2) Kan mijn experiment er toe leiden dat de dahlia's weer enkele jaren beter bloemen geven ?

  Alvast bedankt
  Danny
  Donderdag 26 November 2020 om 16:46

5 reacties

 • Marianne V. Marianne V. Normaal moet je dahlia's gewoon uitgraven en droog en koel overwinteren. Ik heb zo een vermoeden dat die van jou gewoon meer grondoppervlak nodig hebben. In een grote pot groeien de knollen beter uit en kan je de watergift beter controleren.
  Nu planten en bemesten is volgens mij veel te vroeg : als ze over twee maand of zo beginnen uitschieten gaan ze veel te lang en slap worden door gebrek aan licht.
  Ik trek de mijne gewoon voor in potten vanaf begin april of zo en plant ze uit als het risico op vorst voorbij is. Dat levert nog steeds het beste resultaat vind ik
  Donderdag 26 November 2020 om 17:25
 • Danny V. Danny V. ok Marianne, dankjewel voor de raad
  groetjes
  Donderdag 26 November 2020 om 18:00
 • Sonja H. Sonja H. Om het uit de grond graven te vermijden plant ik mijn dahliaknollen in grote plastic potten met potgrond, een stukje in de grond, de wortels kunnen door de openingen onderin de pot toch wel de grond in ) dus geen scherven of klei korrels onderin doen.
  De knollen kan je voor de winter begint uit de pot halen, de potgrond afschudden en het loof afknippen, dan bewaar ik hen vorstvrij in de kelder losjes naast elkaar in een kratje met een label voor kleur en soort. In mei mogen de dahlia's weer de tuin in en geef hen dan gedroogde koemestkorrels bovenop de nieuwe potgrond. Oppervlakkig planten van de knollen is nodig en mesten om de 4 weken, dahlia's houden van mest en water ! Bij hoge dahlia's bamboestokken plaatsen rondom de pot en aanbinden als het nodig wordt.Voor bossige groei de dalias toppen als er flink de groei in zit.
  Je kan de dahlia's in de kas voortrekken vanaf april in hun potten en vanaf 15 mei de tuin in doen.
  Vrijdag 27 November 2020 om 01:50
 • Rosette B. Rosette B. Dahlia's hebben eten en drinken nodig gedurende heel het groeiseizoen. Ze slagen reserve voor het volgende jaar op in de knollen. Daarom wordt ook aangeraden de knollen pas uit te doen nadat er lichte nachtvorst geweest is. Dan gaan al die reservegroeistoffen naar de knollen en hebben voldoende voor de eerste start het volgende jaar. Vrijdag 27 November 2020 om 07:53
 • Danny V. Danny V. dank voor deze reacties Rosette en Sonja
  groetjes
  Danny
  Vrijdag 27 November 2020 om 09:57