MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Trudie v.

 • Trudie v.Beste tuiniers ik ben pas verhuisd naar een plek waar veel Japanse duizendknoop om het huis staat. Nou vind ik dat een mooie plant maar lees tot mijn schrik op Internet dat dit een woekeraar is die oa je fundering en riolering kan verwoesten en dat deze eigenlijk niet in toom of weg te krijgen is. Heeft iemand hier ideeen over? Vrijdag 27 November 2020 om 10:26

9 reacties

 • Marc D. Marc D. Dat klopt, onuitroeibaar. Wel eetbaar. Familie van rabarber. Vrijdag 27 November 2020 om 11:09
 • Lieven G. Lieven G. Zie ook hier in dit artikel: https://www.mijntuin.org/artic... Vrijdag 27 November 2020 om 11:24
 • Marianne V. Marianne V. Laatste wat ik erover las was de grond/wortels verhitten met een brander, maar dan gaat ook alle bodemleven eraan.
  Als je veel geduld hebt ,kan je hem misschien uitputten door te blijven alle jonge opkomende scheuren af te knippen....
  Veel goeie moed
  Vrijdag 27 November 2020 om 13:44
 • Geerte H. Geerte H. Varkens houden op de plaats waar duizendknoop groei schijnt goed te helpen. Die wroeten hem er helemaal uit.weet niet of je wat aan deze tip hebt.. Vrijdag 27 November 2020 om 14:11
 • Gerard D. Gerard D. Mijn zwager heeft hem in de buurt.
  door te blijven knippen en uitlopers weghalen wordt het na 2 jaar steeds minder.
  Volhouden.


  Zaterdag 28 November 2020 om 09:15
 • Marc D. Marc D. De enorme klompwortels zitten soms 2 meter diep en hebben enorme reserves aan voedingstoffen. Het wordt een uitputtingsslag van ... jaren. Alle afgesneden stukjes krijgen wortels. Dus bij het restafval dumpen of laten drogen en verbranden. Zaterdag 28 November 2020 om 10:34
 • Marga J. Marga J. Er is hoop. Artikel uit Trouw d.d. 23 oktober j.l.

  Ecologie
  Niets bestand tegen Japanse duizendknoop? Haal zijn vijand uit Japan!

  Bladvlooien worden losgelaten om de Japanse duizendknoop-plant te bestrijden.Beeld Joris van Gennip
  Een piepklein insect neemt het op tegen een irritante woekerplant. De Japanse bladvlo gaat in een proef de Aziatische duizendknoop te lijf.

  Onno Havermans23 oktober 2020, 11:46
  Gek worden echte tuinierders en groenbeheerders ervan. Je kunt snoeien wat je wilt, en sommigen hanteren zelfs de spuit, toch schiet de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) telkens weer uit. Zijn stevige wortels en dikke stengels brengen schade toe aan leidingen en bestratingen, soms zelfs aan gebouwen. Een kleine dappere strijder moet daar verandering in brengen: de Japanse bladvlo (Alphalara itadori).

  Aan de rand van een fietspad in Amsterdam-Zuid wijst Suzanne Lommen naar een sliert kleine vliegjes, die zich vastklampen aan de bovenkant van een hoes waarin een potplant staan. “Kijk, ze hebben zich al aangepast aan de winter, in de zomer zijn ze lichter van kleur.” De vlooien (want dat zijn die vliegjes) zijn gekweekt door het bedrijf Koppert in Berkel en Rodenrijs om de plant die hier welig tiert te beknotten. Maar eerst moeten ze de winter zien door te komen.

  Andere methode
  Een paar duizend exemplaren van de bladvlo zet biologe Lommen, onderzoekster aan de Leidse universiteit, samen met Joyce Penninkhof van kennisinstituut Probos donderdag uit in deze Amsterdamse groenstrook. In het Brabantse Lage Mierde volgt vrijdag een tweede uitzetting en volgende week krijgt Zeist er ook een paar duizend. De opzet is simpel: de Japanse vlooien knagen aan jonge scheuten waardoor de duizendknoop verzwakt en daarna makkelijker in toom is te houden. Als in het voorjaar blijkt dat de vlooien er nog zijn en zich vermeerderen, is de proef geslaagd.

  “We voegen een andere methode toe aan het arsenaal van bestrijdingsmiddelen”, legt Penninkhof uit. “We komen niet van de Japanse duizendknoop af, daar is de plant te hardnekkig voor, maar we hopen de verspreiding beter in de hand te houden.” Probos zoekt al jaren naar mogelijkheden om de woekeraar duurzaam te bestrijden, het lanceerde de website bestrijdingduizendknoop.nl en zette twee jaar geleden de proef #uitde1000knoop op met de Japanse bladvlo en de schimmel Mycosphaerella polygoni-cuspidati. Voor gebruik van de schimmel gaf het College voor de toelating van gewasbestrijdingsmiddelen en biociden vorig jaar toestemming, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaf zijn fiat deze zomer aan de vlo.

  Deze vlo gaat geen plaag worden
  “Geen enkel organisme heeft zo’n streng toelatingsprotocol gehad”, verzekert Lommen. Nadat Engeland al tien jaar geleden succesvol proeven deed met deze exoot, bleef Nederland aarzelen. Exoten hebben een slechte naam, maar dat is niet altijd terecht, zegt Lommen. “Bijna al onze groenten zijn exoten, daar is niks mis mee. Een exoot is pas invasief als hij dominant wordt bij gebrek aan vijanden. Deze vlo is juist geselecteerd omdat ie geen plaag gaat worden. Hij leeft alleen van de Japanse duizendknoop, niet van inheemse soorten of van andere planten, dat is bij meer dan honderd representatieve soorten getest.”

  De Duitse wetenschapper Philipp Von Siebold bracht de Japanse duizendknoop rond 1830 uit Japan mee naar Nederland, als onderdeel van zijn Japanse floraverzameling. Vanuit de Leidse hortus botanicus veroverde de duizendknoop als sierplant Europa.

  Biologische bestrijding, door de inzet van een natuurlijke vijand, is een oud idee, zegt Lommen. “In de landbouw is het heel gewoon. Het is goedkoop. Na de introductie van de nieuwe soort in het systeem heb je er verder geen kosten aan.
  Zondag 29 November 2020 om 10:47
 • Marianne V. Marianne V. Fijn om te horen, en nog veel leuker dat de bestrijding niet erger wordt dan de plaag ( ter vergelijking de Chinese lieveheersbeestjes die nu de onze aan het verdringen zijn 😔)
  Persoonlijk heb ik geen last van de Japanse duizendknoop in mijn tuin maar ik vloek wel als het fietspad waar ik langs moet erdoor overwoekerd wordt 😁
  Zondag 29 November 2020 om 11:12
 • Trudie v. Trudie v. Geweldig bedankt voor alle reacties, die van de varkens en de vlo geven de meeste hoop:-)) Als anderen nog meer ideeen hebben hoor ik het graag. Mijn huisbaas die hier voor mij woonde en ze heeft laten woekeren komt me helpen een dezer dagen om te kijken hoever we kunnen komen met ze uit te graven en hoe diep ze zitten. Maandag 30 November 2020 om 21:30