Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

  • John v.hoe kan ik een stuk van mijn tuin ophogen? er moet ongeveer een halve meter grond opkomen. maar dit stuk is helemaal beplant met o.a. een grotere Hazelaar, Cotoneaster , Bruidsbloem , Vijg, Vlinderstruik en Indigo.
    deze planten en struiken krijg ik er niet zomaar uit. de meesten stonden er al toen ik hier kwam wonen. het wieden op een ongelijk stuk grond is bijna geen doen meer voor mij.ophogen is de enige optie. het is zandgrond.
    Vrijdag 4 December 2020 om 17:45

11 reacties

  • Marianne V. Marianne V. Is het geen optie om gewoon op te hogen terwijl de struiken er staan? Een halve meter kunnen de meesten wel overbruggen. Mss zien ze er met een kortere stond ook nog presentabel uit. En dan kan je gewoon schoffelen ertussen. Wil je ze echter erg dan zal het afzagen worden, en ev met een bijl of zo proberen om het resterende deel in de grond zo erg te beschadigen dat het het opgeeft.
    Van je vijg kan je eerst wel stekken nemen , het zou zonde zijn om die kapot te maken ( ik doe het met afleggers , meer kans op slagen dan met gewone stekken ). Vlinderstruik , cotoneaster en vijg verdragen ook snoei.
    Het is maar een idee he , ben geen professional 😀
    Zaterdag 5 December 2020 om 14:45
  • Roos T. Roos T. Lijkt me niet echt goed voor de struiken.Misschien kan je de struiken flink korter knippen en dan proberen of je ze er met een redelijk wortelgestel uit krijgt.Door ze korter te knippen herstel de schade meer die ze lijden door de wortelbeschadiging van het verplanten.Probeer het en kijk of je een goede kluit houdt aan de struiken.
    Zaterdag 5 December 2020 om 15:00
  • Marianne V. Marianne V. Het ís ook geen ideale oplossing , Roos maar John zei dat hij ze er niet zómaar uit krijgt , vandaar mijn "oplossing op maat " 😀
    Zaterdag 5 December 2020 om 15:03
  • Roos T. Roos T. Een halve meter zou ik niet durven maar als het niet anders kan moet het het risico nemen.
    Zaterdag 5 December 2020 om 15:09
  • Danny V. Danny V. Inderdaad, er zal géén enkele struik overleven indien je 50 cm ophoogt, jammer maar het is zo.
    Zaterdag 5 December 2020 om 17:30
  • Marianne V. Marianne V. Dan is het ook geen probleem om op te hogen als je ze kwijt wil 😀
    Zaterdag 5 December 2020 om 17:56
  • Roos T. Roos T. Neem aan dat er dat er wat anders geplant gaat worden ?Dan kun je wel planten met kleinere kluit planten.De oude wortels zullen met de tijd vergaan .
    Zondag 6 December 2020 om 12:41
  • Bennie L. Bennie L. een halve meter ophogen? Hoe groot is het op te hogen stuk grond, want dan moet er enorm veel grond worden aangevoerd. Een halve meter ophogen en de heesters laten staan, dat overleeft het grootste gedeelte van de beplanting (Vlinderstruik, Cotoneater) echt niet.
    Zondag 6 December 2020 om 13:19
  • Dries L. Dries L. Als je wil dat de planten blijven leven dan moet je geleidelijk ophogen gespreid over meerdere jaren. Planten hebben ook zuurstof nodig en die zuurstofwortels wortels zitten uiteraard in de bovenste laag van de bodem. 10 cm ophogen is al riskant. 5 a 7 cm ophogen per jaar lijkt mij te doen. Zo kunnen de planten zich geleidelijk aanpassen.
    Zondag 6 December 2020 om 13:44
  • John v. John v. Beste mede tuinvrienden,
    hartelijk dank voor jullie reacties. het is niet de bedoeling om nieuwe beplanting aan te brengen. de oude planten willen wij graag behouden. het geleidelijk ophogen is een goed idee,maar voor ons geen optie. wijzelf zijn niet meer "piep", zeg maar.
    het zou te lang gaan duren. een kraantje komt er ook niet bij. ik vrees dat de fysiotherapeut er een paar goede klanten bij gaat krijgen
    Zondag 6 December 2020 om 16:46
  • Marianne V. Marianne V. Als je ze zeker wil houden zou ik dan eerst korter insnoeien en de wortels van de zijkanten geleidelijk afsteken, gespreid over enkele maanden, dan kweken ze een dichtere wortelkluit en hebben ze meer kans het te overleven.
    Zondag 6 December 2020 om 18:33

2 tuiniers vinden dit leuk

  • Han J. Han J. Zaterdag 5 December 2020 om 00:29
  • marijke d. marijke d. Zaterdag 5 December 2020 om 08:53