MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • JefIk stel misschien een stomme vraag maar ik zit te denken om kleinfruit (framboos, blauwe bes, doornloze braam enz) te kweken in mijn serre,
  (mijn doornloze bramen zijn trouwens buiten op één dag gewoon verbrand)
  Ik zie in supermarkten deze dingen geïmporteerd worden uit verre warme landen, waarom zou dat in mijn warme serre ook niet gaan denk ik dan. Vorig seizoen heb in succesvol meloenen kunnen kweken , waarom zou ik dat niet proberen uit te breiden naar gevarieerder dingen, of...mogen die net niet samen staan.
  Qua bestuiving ben ik bezig met rondom de serre bloemen voor bijen, lieveheerbeestjes enz te planten.
  Wie heeft hier een juist advies over in petto ?
  Alvast bedankt

  Jef
  Zondag 6 December 2020 om 14:52

12 reacties

 • Pascal G. Pascal G. Is het de bedoeling om in de wintermaanden vruchten te hebben? Zondag 6 December 2020 om 16:07
 • Bert E. Bert E. In een kleine kas is het veel moeilijker om de temperatuur te regelen. In de zomer kan het veel te heet worden. Grote kascomplexen hebben een goed te regelen binnenklimaat. Bij mij hadden sommige tomatenrassen het moeilijk met die hitte van afgelopen zomer. Normaal is warmte geen probleem, maar dit was teveel van het goede.
  Wat insecten betreft.Er vliegen veel insecten mijn kas in, maar die vinden vaak de weg niet terug en sterven dan uiteindelijk.Heb een hordeur, maar de ramen zijn open. Vind dat erg vervelend, maar heb geen goede oplossing. Misschien iemand een idee.
  Zondag 6 December 2020 om 16:22
 • Bert E. Bert E. O, ja Jef. Stomme vragen bestaan niet! Zondag 6 December 2020 om 16:23
 • Marianne V. Marianne V. Voor bestuiving van mijn tomaten kan ik ook niet rekenen op insecten: die vinden zelfs de weg door twee openstaande deuren niet, dus bloemen rondom zijn niet altijd voldoende.
  Maar veel succes gewenst , lijkt mij een leuk idee. Als het je lukt wil ik het graag horen 😀
  Zondag 6 December 2020 om 18:51
 • Pascal G. Pascal G. Een vorsvlies hang ik aan de binnenkant voor het glas van de serre. Hierdoor verbranden de planten niet.(de voorbije jaren moet ik dit alsmaar vroeger doen(soms al in april)) Het enige nadeel hiervan is dat het vorstvlies tegen het einde van de zomer zo broos geworden is dat je het niet meer kan hergebruiken. Wat ook deels helpt zijn klimplanten welke het zonlicht breken maar dan dienen ze natuurlijk een stevig klimrek te hebben welke doorloopt langs het glazen dak.
  Marianne, Aangaande de bestuiving van tomaten. Zelf heb ik dit jaren terug 1 keer meegemaakt (met aangekochte tomatenplanten) dat na het uitbloeien van de onderste bloemen geen vruchten verschenen. Kom jij dat dan regelmatig tegen?
  Zondag 6 December 2020 om 20:30
 • Marianne V. Marianne V. Bijna iedere keer bij de soort die ik kweek. Als ze in de volgende bloemtrossen wél tomaten krijgen is dat op zich geen ramp maar is idd wel opvallend.
  Ondertussen speel ik zelf maar voor hommel door de bloemen zélf te laten trillen 😀 vóór en na mijn werk😔
  Zondag 6 December 2020 om 20:46
 • Jef Jef puntje van verduidelijking, ik wil dit vanaf het voorjaar proberen en...
  ik span een schaduwnet voor de ramen aan de zonkant over de volledige lengte( 6 x 2.35) , ik heb een serre dak in gehamerd glas( verspreid het licht, en ik rol bij veel zon een rietmat van 2.5 m breed ,over de volle lengte van de serre af op zo een 2.30 m hoog (binnenin)(ligt gewoon op de dragende liggers.)
  Zondag 6 December 2020 om 21:11
 • Marianne V. Marianne V. Als je blauwe bessen wil kweken kan dat perfect buiten Jef . Ik heb sedert 15 jaar een struik in pot staan ( is beter in de volle grond maar daar heb ik geen plaats ) en er zijn meerdere soorten zodat je op verschillende tijdstippen kan oogsten Zondag 6 December 2020 om 21:20
 • Adrie C. Adrie C. hallo Jef , ik kweek al jaren bramen , frambozen , braambozen in een kas ( 200m2 ) gaan goed , elk jaar goede opbrengst ..
  wel een kwestie van goed leiden en snoeien , de bestuiving wordt gedaan door hommeltjes , maar ook door (eigen)honing bijen die vinden de weg door de open luchtramen

  groet Adrie
  Maandag 7 December 2020 om 10:34
 • Jef Jef Aha, leuk Adrie, en zijn dat bepaalde rassen ?
  En Marianne, ken je het ras van je blauwe bessen in pot ?
  Maandag 7 December 2020 om 10:51
 • Marianne V. Marianne V. Sorry, Jef , ooit gekocht in een tuincentrum in Aalter, maar in de tijd dat ik de kaartjes nog niet bijhield. Wel gekocht als klein heestertje met enkele takjes . Zal vrijdag , als ik eens bij licht thuis ben 😕 een foto plaatsen Maandag 7 December 2020 om 13:24
 • Adrie C. Adrie C. jef , geen rassen meer bekend , doe dit al heeeeel veel jaren , de bramen zijn tenminste 20 jaar oud ...
  de brambozen zijn een stek ooit ergens mee gekregen , de frambozen zijn zowel zomer als herfst rassen , rode en gele .
  de gele staan er pas een paar jaar , dat weet ik nog , Fallgold & Golden Everest .
  en ik niet dat de rassen iets uit maken , afgelopen jaar Black Jewel en Glen coe geplant , ging ook goed .
  heb ooit japanse wijnbesjes geprobeerd , die deden het niet ....staan nu buiten , daar doen ze het wel erg goed .

  succes zou ik zeggen , moeite van het proberen waard , ik pluk nu een om de paar dagen een handje vol herfst frambozen.

  adrie
  Maandag 7 December 2020 om 13:40