MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Sonja H.Waarom ik zo’n aards vrouwtje ben…..
  De natuur om mij heen heeft me altijd geboeid en verwonderd. Alles is verbonden met elkaar en alsof het naar elkaar kan luisteren, berichten onzichtbaar doorsturen via wortels, schimmeldraden en onzichtbare luchtdraden.
  De natuur zijn wij ook zelf en ook wij krijgen berichten door van geliefden op afstand, die verbondenheid zorgt voor weten wie er aan de telefoon is en soms de drang om contact te maken om wat voor reden danook.
  Mijn tuin is een weerspiegeling van mijn wensen, wilde planten gecombineerd met gecultiveerde schoonheden en veel bomen voor de vogels om mij heen. Bijen, hommels en vlinders vinden waardplanten en ook nectar en stuifmeel voor hun welzijn.
  De verteerde compost uit bladeren en keukenafval zorgt voor ontelbare beestjes in de grond, die nuttig zijn om planten te versterken en te voeden in hun bestaan. Chemische bestrijdingsmiddelen gebruik ik natuurlijk niet, de diversiteit in de tuin helpt de balans goed te houden.
  Slakken heb ik jarenlang in het donker geraapt met een zaklamp en weggebracht en nu heb ik al jaren een tuin met weinig slakkenvraat, veel wormen en weinig engerlingen. Natuurlijk heb ik soms luizen in de rozen, die ik van de knoppen veeg en de koolmezen vangen er ook veel gelukkig.
  Sinds enkele jaren heb ik een grote kas naast de garage, waar ik vanalles in probeer te kweken, helaas hadden we een rattenplaag via de kippenren en mislukte de oogst door die rotzakjes. Nu gaat het wel beter omdat de hond van de aardappelboer naast ons de populatie ingedamd heeft en ook bij hen de ratten heeft opgegraven en gedood. Mijn tuinhelper gaat stoeptegels in januari ingraven aan de binnenkant in de kas om de eventuele binnenkomst van de ratten te beperken. Hopelijk helpt dat ! Verder had ik in maart mijn verwarmingstoestelletje continu aanstaan omdat ik dacht dat ik met de koude mijn dahlia’s en fuchsia’s moest beschermen. Onkunde dus en veel euro’s armer aan elektriciteit ! Nu gaan de Dahlia’s, Fuchsia’s en Agapantussen wel in maart vanuit de kelder in de kas, maar alleen bij vorst gaat het verwarmingstoestelletje aan ! Al met al leer ik nu wel hoe je met zo’n kas moet omgaan….
  Ik februari/maart ga ik de compost in de kas aanbrengen om een goede bodem te creëren voor mijn plantjes. Ik heb al zaad van vele kruiden, die ik in het voorjaar ga zaaien.
  Verder koop ik in het voorjaar plantjes vam komkommer, paprika en tomaat en hoop op een goede oogst.
  Vrijdag 25 December 2020 om 04:29

2 reacties

 • Jef Jef kijk je eens naar het systeem dat ik nu gebruik ik heb het idee hier gehaald (https://www.youtube.com/watch?...)
  er zijn veel voordelen aan, je hebt nooit watertekort, en de ratten kunnen er niet bij
  onderstaand copie van mijn bericht van 1 september
  misschien heb je hier iets aan.

  Dag

  ik ben een eind juni begonnen met in mijn nieuwe serre een gootsysteem aan te leggen waarop ik groenten kweek in potten.
  De potten staan op een goot , in elke pot zit worteldoek die door een gat in de emmer steekt, en die mee gevuld is met aarde die in de rest van de pot zit.Ik heb twee … Lees verder »
  Zaterdag 26 December 2020 om 17:31
 • Sonja H. Sonja H. Hoezo de ratten kunnen er niet bij ...., ze zijn hele goede klimmers en gravers. Bovendien heb ik een waterput en regenton om de planten van water te voorzien. Zondag 27 December 2020 om 03:24

3 tuiniers vinden dit leuk

 • Marianne V. Marianne V. Vrijdag 25 December 2020 om 13:33
 • Floor v. Floor v. Vrijdag 25 December 2020 om 16:17
 • Renilde Renilde Vrijdag 25 December 2020 om 18:12