MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Margriet D.Voor het eerst hortensia’s in de tuin.. in het voorjaar snoeien, maar nu komen de eerste knoppen er al in. Moet ik deze laten bloeien?
  Zaterdag 2 Januari 2021 om 13:42

2 reacties

 • Kaatje v. Kaatje v. Er zijn verschillende soorten hortensia en ook verschillende snoeiwijzes. Er van uitgaande dat dit de Gewone of Boerenhortensia hoeft deze niet gesnoeid te worden.
  Deze soorten niet snoeien dus, maar alleen de oude bloemen afknippen.
  Voor de plant zelf maakt het niet uit of de oude uitgebloeide bloemen al in september of pas in april/mei worden afgeknipt. U moet wel oppassen, dat u de aanzet van de nieuwe knoppen, die vlak onder de uitgebloeide bloem zullen verschijnen, niet mee afknipt. Dus zo hoog mogelijk, net onder de bloem, knippen!

  Als de plant echt te groot wordt naar uw zin en u vindt het niet erg dat er een jaar geen bloemen zijn, is het wel mogelijk om bij deze soorten de plant in een keer flink terug te snoeien.Dit kan van toepassing zijn in het geval de struik wat onooglijk is geworden (bijvoorbeeld met lange uitschietende stengels).
  De bloemknoppen voor het volgende jaar worden vaak al gezet iets na de langste dag (ca. 21 juni). Deze bloemknoppen komen altijd aan het hogere deel van de stengels.
  Als u nu bij de plant de hogere stengeldelen gaat afknippen (vóór die langste dag!), gaat de plant de nieuwe bloemknoppen maken aan de afgekorte stengels. De nieuwe knoppen verschijnen lager.
  Combineer dit met wortelsnoei (zie onderstaand) en u hebt de plant in één keer een stuk kleiner gemaakt. Wortelsnoei toepassen is nodig om de plant volgend jaar niet weer lange uitschietende stengels te laten krijgen.
  Zaterdag 2 Januari 2021 om 14:16
 • Roos T. Roos T. Ik knip af en toe sterk verhoutte takken weg na de bloei bij de boeren hortensia .Zo verjong je de struik.Als je alles knipt heb je dat jaar geen bloei zo als kaatje al zegt.Hier op de zandgrond heb ik al een paar keer met late nachtvorsten gehad dat alles bevroren was.Je kan als je hoort van nachtvorst ze beschermen met vliesdoek of oude dekens. Zaterdag 2 Januari 2021 om 14:41