Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

  • Lean H.ik ben van plan in maart een 2dehands vijverbak in mijn tuin te zetten. een ronde bak diameter 2meter met een buitenrand van 25cm breed en 30 cm diep en een binnenstuk met een diameter van 150cm en 60cm diep. er komen geen vissen in.
    heeft iemand advies in welke planten ik het beste kan gebruiken om het water vrij schoon te houden. en hoe ik het beste voorkom dat wilde dieren er niet uitkomen.
    Zondag 7 Maart 2021 om 16:55

3 reacties

  • T. A. T. A. Helder water ontstaat door een combinatie van veel factoren. Begin met een laag zand of grind onderin, plant meteen zoveel mogelijk waterplanten. Plant geen riet, en wanneer je planten uit de natuur haalt, let erop dat je er geen kreeften meeliften, en plaats alle planten in manden of potten met grind. In het begin kan je vijver wel eens raar doen, veel algen bijvoorbeeld, en pas na een jaar is hij echt stabiel. Je hebt een goed model gekozen met wat diepte. Bedek de rand met platte stenen. Wanneer je geen vissen wil, geef amfibieen dan wel een kans. Ze hebben het elders moeilijk, en zijn zeer interessant. Schuine plankjes langs de rand geven deze en andere dieren toegang.
    Zondag 7 Maart 2021 om 19:54
  • Lean H. Lean H. dankje. ik wist niet dat ik riet moet vermijdrn. het was inderdaad de bedoeling dat de vijver voor wilde amfibien en zo geschikt is. het komt in een deel met veel inheemse bijen, vogellokkers beschutting en oud hout. ben alleen ergens bang schadelijke planten erin te zetten. het is voor vijverplanten veel moeilijker te vinden welke inheems zijn of invasieve soorten. daarom had ik graag wat informatie over welke planten het beste geschikt zijn of waar ik op moet letten.
    Maandag 8 Maart 2021 om 06:21
  • T. A. T. A. Lisdodde (rietsigaren heten ze ook wel) is een geschikt alternatief voor riet. Nergens zijn zoveel invasieve planten te vinden als juist onder water. Je kan er niet omheen en zo erg is dat ook niet, bij een kleine vijver kan je je het teveel er zo weer uittrekken. Dus bij mij zijn waterpest en hoornblad welkom. Wanneer je teveel algen krijgt, plant dan ook planten met drijfbladeren zoals waterlelie of kikkerbeet. Is sowieso leuk. En leg blokken hout en stronken in je tuin, salamanders kruipen daar s'zomers graag onder.
    Maandag 8 Maart 2021 om 20:59