Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Herman D.Goedemiddag! Ik ben op zoek naar inspiratie. Ik heb betongaas tegen een muur in de tuin bevestigd. Ik wil hier een leuke en snelgroeiende klimplant tegenaan planten (maar geen klimop, die hebben we verderop al staan). Rond het middaguur schijnt de zon zo'n 2 a 3 uur tegen deze muur aan. Voor de rest van de tijd staat de muur in de schaduw. Welke klimplant raden jullie aan? Liefst eentje die snel het hele rek bedekt en mooie bloemen zijn altijd meegenomen.

    Bedankt alvast voor jullie inspiratie! :)
    Maandag 8 Maart 2021 om 14:25

14 reacties

  • Manda V. Manda V. Hop is een snelgroeiende klimplant die ook nog gewaardeerd wordt door vogels. Hij kan gaan woekeren als je dit niet erg vindt is dit een topper!
    Maandag 8 Maart 2021 om 14:33
  • Maaike Maaike @Manda en je kunt er bier van maken, toch ?! ;-). Ik ben me op dit moment een beetje aan het inlezen op 1-jarige klimplanten en ga hiervoor rekken maken aan mijn schutting. Vaak met mooie bloemen. Bijvoorbeeld Oost-Indische Kers (geel/oranje) of de siererwt (diverse kleuren en geurt schijnbaar heerlijk). Wellicht ook een idee? Maar nog geen ervaring mee, dus ben benieuwd of het allemaal gaat lukken. Je kunt het proberen. Mocht het niets zijn, dan kun je volgend jaar zonder pijn iets anders kiezen :-)
    Maandag 8 Maart 2021 om 14:43
  • Sonja H. Sonja H. Zou kiezen voor de OI kers, dat wordt een vrolijk gezicht ! :)
    Maandag 8 Maart 2021 om 14:47
  • Herman D. Herman D. Bedankt Manda! Een Hop lijkt me een goede optie. Woekeren wordt lastig, want dat deel is helemaal betegeld. ;) En Maaike en Sonja: ik zou graag een vaste plant willen. Dus dan valt de Oost-Indische Kers af (ondanks z'n pracht en praal). Zijn er ook nog suggesties voor groenblijvende planten in de winter (die dus geen klimop zijn)?
    Maandag 8 Maart 2021 om 15:05
  • Lean H. Lean H. ik ben zelf erg fan van de klimhortensia. hop is ook leuk maar alleen als het makkelijk uit kan graven. heb er zelf 4 jaar over gedaan om hem uit mijn tuin te krijgen
    Maandag 8 Maart 2021 om 15:09
  • Maaike Maaike De herkansing :-). Een groenblijvende Clematis. Apple Blossom bijvoorbeeld. Geen super snelle klimmer/groeier.
    Maandag 8 Maart 2021 om 15:11
  • Gitte L. Gitte L. ik heb aan de oostkant ,winterjasmijn staan blijft groen en bloeit van oktober tot maart
    Maandag 8 Maart 2021 om 16:06
  • Manda V. Manda V. Hop is inderdaad ook om bier mee te maken ;-)
    Maandag 8 Maart 2021 om 16:08
  • Patrick v. Patrick v. Leuk idee die sleeën
    Maandag 8 Maart 2021 om 18:15
  • Lean H. Lean H. @berteefting klimhortensia (hydrangea anomala petiolaris) is eigenlijk een klimmende hortensia die het zowel in zon als schaduw goed doet. krijgt witte bloemen. hij staar hier ook op de site
    Dinsdag 9 Maart 2021 om 06:27
  • Bianca .. Bianca .. Hop woekert niet in de zin dat het de hele bodem overneemt, maar in de zin dat het de hele muur overneemt. Heeft geen enkele moeite met een betonnen muur hoor. Maar geeft wel mooie bloemen en is inderdaad een ingrediënt van bier.
    Dinsdag 9 Maart 2021 om 12:27
  • Izzy Z. Izzy Z. Ik hou ook van hop maar wil het nooooit meer hebben! Op beton zal het niet zo snel verspreiden, maar ik bleekerg allergisch voor de bladeren. Klimhortensia is mooi ook als achtergrond, diverse clematis, vroeg/laat en groen blijvende jasmijn! Heeerlijke geur. Oók wingerd is mooi in de herfstkleuren als zomer achtergrond.
    Dinsdag 9 Maart 2021 om 14:49
  • Herman D. Herman D. Top al die ideeën! Voor het rek neig ik nu naar een groenblijvende clematis. De klimhortensia die een paar keer voorbij kwam wil ik dan tegen een (lelijke) witte muur achter in de tuin zetten. Dat kan mooi, omdat de plant zelfhechtend is. Kortom: jullie hebben me super geholpen. :)
    Dinsdag 9 Maart 2021 om 15:09
  • Jacqueline B. Jacqueline B. Er is ook een wintergroene kamperfoelie, ruikt erg lekker. Had hem in de tuin maar deze stond helmaal verkeerd, open voor alle elementen, heeft het maar 1 jaar gedaan..
    Succes met kiezen!
    Maandag 15 Maart 2021 om 10:52

1 tuinier vindt dit leuk