MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Astrid H.Er staan 2 verwaarloosde sierappels in de achtertuin. De bomen zijn te hoog gegroeid waardoor de buren zonlicht missen in de achtertuin en de top lastig te snoeien is. Hij is nu veel te zwaar. De leitakken schieten alle kanten op behalve de juiste. Ik wil deze boom een keer goed terugsnoeien, maar wat is mogelijk? Zie foto's. Mijn vragen:
  1. De top en stam met bovenste leitakken zou ik willen afsnoeien naar de middelste leitakken. Kan dat?
  2. Ik zou een aantal leitakken willen weghalen en beginnen met nieuwe leitakken. Heb een paar mooie kleine takjes gevonden. Hoe ver tot de stam snoei je oude leitakken af?
  3. De leitakken die blijven, hoe ver snoei je de takken/jes daar terug? Tot op de leitak of juist iets daarboven?
  Wie kan mij helpen? Heb diverse tuinmannen gevraagd, maar die zitten het seizoen al goed gevuld. Dan maar zelf aan de slag!
  Zaterdag 13 Maart om 09:26

3 reacties

 • Bert E. Bert E. Waarom sierappel in leivorm.Charme van deze boom is juist uitbundige bloesem en later veel appeltjes in mooie kleuren.Verder heeft een sierappel vaak een mooie vorm. Door een leivorm aan te houden blijft er niet veel over van alle charme.
  Je kunt de bovenste etage afzagen, maar dan iets schuin afzagen zodat geen water op de wond blijft staan.Verder alle takken afknippen tot op twee ogen.Dat is bij een appel lastig te zien. Je kunt ook wachten tot nieuwe blaadjes verschijnen. En verder daarna de sterkste uitlopers weer te leiden. En bijhouden. Of kiezen voor andere bomen die je goed kunt leiden en waar het niet gaat om bloem en vrucht.
  Zaterdag 13 Maart om 11:59
 • T. A. T. A. Helemaal met Bert eens. Een sierappel in leivorm snoeien betekend veel bloemen en vruchten missen. En als je deze boom nu al te hoog vindt , dan is het de verkeerde boom op de verkeerde plaats. Zaterdag 13 Maart om 19:34
 • SE C. SE C. Het uitdunnen en terugsnoeien van de zijscheuten bij (sier)fruitbomen
  Knippen met een heggenschaar heeft bij (sier)fruitbomen soms een ongewenst effect. Het toenemende aantal zijscheuten zorgt voor een verminderde vruchtzetting en meer kans op ziekten omdat de takken en het blad te dicht opeen zitten. Uitdunnen van het aantal takken houdt de leiboom gezond. Bij deze methode kan het best een snoeischaar worden gebruikt. U kunt dan gericht bepalen welke takken u terug neemt en welke niet. Knip zijscheuten en/of de scheuten daarvan tot ongeveer 10-15 centimeter vanaf de hoofdtak terug. Neem kruisende zijtakken compleet weg. Deze methode wordt zowel in de zomer als winter toegepast.

  Het uitdunnen en terugsnoeien van zijscheuten is geschikt voor de volgende leibomen: lei-appel, lei-kweepeer, lei-peer, lei-pruim, lei-sierappel, lei-sierpeer

  Bron: tuinplantenwinkel.nl
  Zondag 14 Maart om 00:46