MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • MaaikeVandaag heb ik me even verdiept in het gazon (na het verticuteren :-)). Lijkt makkelijk, maar dat is het blijkbaar niet. Ik hoor verschillende verhalen en vroeg me af wat jullie ervaringen zijn:
  1. Elk jaar kalk strooien? Ik heb gehoord dat dit altijd moet, omdat gras per definitie de grond verzuurd en dus kalk elk jaar gestrooid moet worden. Klopt dat?
  2. Heeft een gazon met meer mos per definitie meer kalk nodig? Ik meende altijd dat dit klopte, maar weet het nu niet zeker (vanwege bodemtest, zie ook hieronder). Iemand hier ervaring mee?
  3. Ik heb dus de bodem van ons grasveldje met mos getest en de pH bleek aan de hoge kant voor gras. De uitkomst was tussen 6 en 7, gras heeft 5,5 tot 6,5 nodig blijkbaar. Ik had er kalk op gegooid vanwege mijn voorgaande opmerking bij 2. Is een bodemtest betrouwbaar (want ik heb ongeveer 1,5/2 maand hiervoor kalk gestrooid)? Of moet ik de regel bij 2 aanhouden (veel mos is sowieso kalk strooien). En klopt het dat op basis van deze uitslag turf gestrooid moet worden?
  4. Wij hebben een robotmaaier. Wat is dan aan te raden qua bemesting? Ik heb begrepen dat het gemaaide gras van de robot ook dient als meststof voor het gazon zelf (mulchen). Zijn er mensen die daar ervaring mee hebben? Of moet ik met een robot maaier ook gewoon het standaard verzorgingsschema aanhouden voor een gazon (en dus af en toe van mest voorzien)?
  Ik hoop dat jullie kunnen helpen, zodat we van het zomer kunnen genieten van ons mooie gazonnetje. Alvast bedankt!
  Maandag 22 Maart om 12:44

4 reacties

 • SE C. SE C. 1 +2) Gras verzuurt je gras niet. Je hebt gewoon verschillende bodemsoorten in Nederland. Hier zure zandgrond, daar kleigrond, etc. Mos houdt van zure zandgrond. Dus moet je kalken. Paar keer per jaar. Jaar in jaar uit.

  3) Een waarde van 6,5 voor gras is prima. 7 is pH-neutraal.
  Turf is gewoon veen en strooi je op je zuurminnende planten zoals rodo’s, azalea’s etc.
  Je gazon voed je met organische mest, eventueel met anti-mos bestanddelen. Organische mest kan je eventueel tegelijk geven met kalk.

  4) Als je bij droog weer maait, kan je je gras laten liggen als mulchlaagje. Een robotmaaier maait continu, ook bij nat weer? Nat gras moet je niet laten liggen. Maar aangezien zo’n robot steeds heel weinig maait, zullen er zich geen grote hopen nat gras zich op je gazon opstapelen.
  Maandag 22 Maart om 16:51
 • HWA M. HWA M. Mos groeit waar gras niet goed wil groeien bijvoorbeeld op plaatsen met te weinig zonlicht of verdichte grond. Mos groeit hier ook op kalkrijke kleigrond! Bekalken alleen maar doen als de zuurtegraad van je bodem echt te laag is, maar 6-7 is i.d.d. prima. Geen kalk strooien dus.
  Alleen het mos bestrijden heeft niet veel zin, je kunt beter de grond verbeteren en zorgen voor voldoende licht om de groei van het gras te bevorderen. Ik bemest met een organische mest met een hoog kaliumgehalte, daar kan mos slecht tegen en het gras wordt er sterker van. Succes!
  Zondag 4 April om 11:14
 • Jeannette v. Jeannette v. Geheel eens met HWA Mutsaers. Maandag 12 April om 15:55
 • Kiki B. Kiki B. idem. Begin eens met lucht in de bodem te brengen door middel van prikken. Dit doet al wonderen. Woensdag 14 April om 21:46