MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Natascha K.

 • Natascha K.Goedenavond,
  Ik heb een vraag. 24 maart heb ik Duifkruid gezaaid in kweekbakjes binnen. De Scabiosa Artropurpurea. Ze zijn in sneltreinvaart uit de grond geschoten en inmiddels varierend tussen de 2 en 5 centimeter hoog. Maar ze zakken één voor één weer in elkaar. De aarde is donker. Af en toe spuit ik er wat water op. Houd ik ze te nat?
  Ik heb voor nu even de kappen er helemaal afgelaten om te kijken of het wat in kan drogen.
  Zou ik ze TE nat hebben gehouden?
  Of is er iets anders aan de hand?
  Maandag 12 April om 21:56

8 reacties

 • Marianne V. Marianne V. Is het steeltje rot of verdroogd , net tegen de aarde ? Dan hebben ze vermoedelijk te nat gestaan( zopas met mijn zinnia's ook voorgehad)
  De andere vraag als ze zo vlug schieten is of ze genoeg licht krijgen ?
  Dinsdag 13 April om 08:58
 • Natascha K. Natascha K. Nee, de steeltjes ogen zeker niet raar. Dus dat zit gelukkig wel goed. Ik heb even een uurtje de kappen er helemaal afgehaald en nu staat het merendeel weer overeind.
  Ik kan wel zeggen dat ze waarschijnlijk niet genoeg licht krijgen. ze staan voor nu in mijn woonkamer bij het raam en krijgen dus alleen dat licht.
  Ik ga plantjes kweken in mijn toekomstige plantenkamertje, maar eigenlijk wel meer als een therapeutisch kamertje waar ik tot rust kan komen en kan kijken naar alles wat groeit.
  Niks professioneels. Dus waar ik het advies heb gekregen om alles wit, witter, witst te schilderen voor lichtweerkaatsing, heb ik een kamertje met een gebeitste vloer, links een stenen muur en rechts een bosgezicht.
  Dan wordt het nog een kwestie van een tl bak met daglichtbalken en planken aan de muur om kweekbakken op te zetten.... Onder de planken misschien nog wat lichtbalkjes voor de plantjes daaronder en dat is het dan wel. Daar mogen de plantjes het mee doen haha.
  Ik weet het... Niet zoals het hoort te zijn. Maar ik doe het toch het liefst gezellig maken voor mezelf. En ach... ALS er dan plantjes groot worden in zulke omstandigheden dan neem ik aan dat dat de sterkere plantjes zijn.
  Dat snelle opschieten zou dus met te weinig licht te maken kunnen hebben? Of zouden zulke plantjes altijd zo snel zijn omdat het niet persé meerderjarige planten zijn? Ik lees daar nogal verschillende dingen over namelijk.
  Dinsdag 13 April om 11:13
 • Marianne V. Marianne V. De meeste mensen denken dat planten naar het licht toe groeien maar dat klopt niet helemaal: licht remt de plantengroei af, waardoor de kant van waar het licht komt ( het raam dus) korter blijft en ze krom groeien. Draai je ze , dan doen ze hetzelfde met de andere kant en komen ze weer recht.
  Dat is ook één van de redenen waarom planten in bergstreken, met dus veel UV licht, gedrongener zijn van vorm dan dezelfde planten op enkele meter boven de zeespiegel.
  Een tweede reden dat ze snel opschieten kan zijn dat je gewone potgrond genomen hebt waar al wat teveel voedsel in zit ; zaai en stekgrond is eerder arme grond.(Maar ik koop ook geen speciale zaai en stekgrond , een grote zonde volgens de meeste tuinliefhebbers ,maar een mens moet toch een zonde hebben hè😉)
  En idd , als ze in een kasje ,mét deksel, in de zon voor het raam stonden lieten ze hun kopje mss gewoon hangen door de hitte in het kasje😀
  Dat kamertje van jou lijkt me wel nogal een inrichting , mijn kiemplantjes moeten het doen met een plaatsje op de vensterbank boven de verwarming , maar eenmaal gekiemd gaan ze bij mij wel naar een onverwarmde serre.
  Dinsdag 13 April om 11:25
 • Natascha K. Natascha K. Het is best nogal werk ja haha. Maar dan val ik dus nogal mee met een kweekruimte. Ik heb van de week een lekkere luie stoel gekocht met voetenbankje.. Dan nog wat plantentafeltjes her en der... Tafeltje voor m'n bakkie thee....
  En lekker ontspannen terwijl ik alles kan horen groeien hahaha.
  Ik doe de plantjes om de drie of vier dagen inderdaad draaien want ze groeien inderdaad naar het licht toe.
  Net zonnebloemen die zich naar de zon draaien.
  Voorlopig is het resultaat wat op gekomen is best goed. 63 zaadjes gezaaid, 50 staan er boven de grond.
  Ik heb inderdaad gewone potgrond genomen.
  Oooooh, dus zaai en stekgrond is dus ARMER??? Ik had dus gedacht rijker... Omdat die zaadjes dus veel kracht nodig hebben dacht ik.
  Zou ik dan cactusjjes ook op zaai en stekgrond moeten zetten? Die heb ik namelijk direct in standaard cactusaarde gezaaid.
  Ondanks het feit dat de Intratuin me vertelde "Houd er maar rekening mee dat je hier niets uithaalt" zijn er van de 50 zaadjes die opgekomen zijn toch nog 14 stuks over. Maar geen idee nog of ze het gaan halen.
  Maar er zijn er bij die nu zo rond de 2 centimeter groot zijn. En zijn ongeveer 2 jaar oud nu.
  Inmiddels een nieuw zakje gehaald.
  En hopelijk, als mijn kamer echt klaar is overgaan naar het zaaien van de rode lampenpoetser. Daar heb ik zaadjes voor gekregen.
  Dinsdag 13 April om 11:37
 • Marianne V. Marianne V. Heb ondertussen naar je cactus foto's gekeken , zo leuk , je ziet ze op de foto's gewoon groeien😁 Dinsdag 13 April om 18:26
 • Natascha K. Natascha K. Ze zijn echt superschattig. Maar men moet vooral geen haast hebben.. Maar zoooo leuk om te zien hoe ze uiteindelijk stekeltjes gaan krijgen. Ik wil ook eens elders kijken voor cactus en vetplantzaden. Dinsdag 13 April om 18:33
 • Marianne V. Marianne V. Wat heel makkelijk zaait is winterharde opuntia. Na de bloei komen er mini cactusvijgen op met heel veel zaadjes in. Heb het zelf al geprobeerd en lukt heel goed Dinsdag 13 April om 18:36
 • Natascha K. Natascha K. Ik zie nu dat mijn foto's van de cactussen niet helemaal up to date zijn. Ik zal er morgen nog eens een paar bijdoen. . Bedakt voorde tip.
  Dinsdag 13 April om 19:13

1 tuinier vindt dit leuk

 • Hans v. Hans v. Dinsdag 13 April om 19:26