MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Harry H.Wie weet wat voor schimmel of iets anders de wittevlekken op de foto zijn? En hoe kun je die bestrijden?
  Maandag 19 April om 19:15

9 reacties

 • Marianne V. Marianne V. Het lijkt alsof er kunstmest gemorst is op de tegels. Maandag 19 April om 19:45
 • T. A. T. A. Ik denk dat het korstmossen zijn. Kan geen kwaad. Verwijderen met een hogedrukspuit, of schrobben met azijn. Maandag 19 April om 20:15
 • Harry H. Harry H. Dank voor jullie reacties. Verwijderen met de hogedrukspuit gaay wel maar je moet lang op die plekken spuiten en het komt toch weer terug. Ik ga naschrobben met azijn uitproberen. Maandag 19 April om 20:51
 • SE C. SE C. Doe maar niet..... schrobben met azijn!

  Middelen tegen onkruid op basis van azijnzuur zijn schadelijk voor waterorganismen. Daarom mag je ze niet gebruiken in de buurt van waterlopen, afvoerputjes en riolen.

  Azijn is ook schadelijk voor bijen. Om hen en andere bestuivende insecten te beschermen, mag je producten met azijn niet gebruiken in de buurt van planten in bloei.

  Azijn is geen werkzame stof tegen mossen. Je kan een hogedrukreiniger gebruiken met zo’n terrasborstel en het een paar keer herhalen. Vaak is de locatie en het ruwe ingesleten oppervlak van de tegels voldoende reden voor het korstmos om terug te keren.

  Dinsdag 20 April om 08:51
 • Kaatje v. Kaatje v. Kalkuibloei is de term voor dit fenomeen. https://bit.ly/2RQSAUr Dinsdag 20 April om 10:10
 • SE C. SE C. Kijk! En het komt gewoon terug, je kan er dus niet zoveel mee. Dinsdag 20 April om 11:01
 • T. A. T. A. Ik denk in tweede instantie dat deze vlekken inderdaad kalkvlekken zijn , en geen korstmossen. Een detailfoto zou meer zekerheid kunnen geven. Kalkvlekken worden in de bouw verwijderd met chloor. Dit is in de tuin echter niet aan te bevelen. Dat azijn schadelijk zou zijn is nieuw voor mij , ik heb zelf nooit iets van enige bijwerkingen gemerkt, en het verwijderd mos op tegels prima. Ook heb eens opgezocht wie azijn nu wel zo schadelijk vindt. De bron is het RIVM in hoogsteigen persoon, maar je moet het wel goed lezen. Dit instituut raadt het gebruik van azijn concentraten af, en daar is SE C , en andere opperblakkige lezers waarschijnlijk om te doen. Die concentraten zijn niet makkelijk te krijgen en het RIVM sluit haar stukje af met deze tekst :" Dit onderzoek gaat niet over het gebruik van keukenazijn als voedingsmiddel of het gebruik van schoonmaakazijn als reinigingsmiddel in huis. Azijn van voedingskwaliteit is veilig voor consumptie en schoonmaakazijn mag als reinigingsmiddel worden gebruikt."
  U mag zelf uw conclusies trekken.
  Dinsdag 20 April om 19:53
 • SE C. SE C. Oppervlakkige lezer.....oeioeioeioeioei wat een akelige beschuldiging!

  Azijn heet azijn als het tenminste 4% azijnzuur bevat, opgelost in water. Of die azijn natuurlijk of synthetisch is vervaardigd maakt daarbij niet uit.
  De chemische industrie maakt schoonmaakazijn uit (m)ethanol. Schoonmaakazijn is niet geschikt voor consumptie en bevat gemiddeld 10 tot 15% aaijnzuur, dus twee tot drie keer zoveel als gewone natuurazijn.
  ‘Azijnzuurconcentraat’ bevat 80% azijnzuur. Ik weet niet hoe je aan zo’n giftig goedje moet komen en hoe idioot je moet zijn als je dat zelf wilt gaan verdunnen om te gaan spuiten in je tuin: vanaf 10% azijnzuur is er kans op irritatie als azijn op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25% azijnzuur kunnen ernstige brandwonden of oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.


  “Spuiten met 6,6% azijnzuur geeft al een risico voor planten naast het bespoten oppervlak. Middelen tegen onkruid op basis van azijnzuur zijn schadelijk voor waterorganismen. Daarom mag je ze niet gebruiken in de buurt van waterlopen, afvoerputjes en riolen. Azijn is ook schadelijk voor bijen. Om hen en andere bestuivende insecten te beschermen, mag je producten met azijn niet gebruiken in de buurt van planten in bloei.”


  Inderdaad mag iedereen zélf zijn conclusies trekken. Ik probeer ecologisch te tuinieren en blijf graag ver van gif in de tuin.
  Woensdag 21 April om 08:53
 • Harry H. Harry H. Fijn dat jullie reageren maar zo'n polemiek had ik niet verwacht. Niettemin dank Woensdag 21 April om 12:07