Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

  • RenildeVoor het eerst heb ik een deel van mijn dahliaknollen binnen voorgetrokken. Nu zijn ze flink opgeschoten en ze mogen nog niet buiten...kan ik die nu toppen ? @Marianne Vandemoortele ???
    Vrijdag 30 April 2021 om 10:33

12 reacties

  • Marianne V. Marianne V. Hey , renilde , dat van dat toppen weet ik ook pas van dit jaar . Ik deed het nooit , vandaar dat mijn eerste bloemen altijd zo reusachtig waren vermoed ik 😶
    Ik ga het vanaf dit jaar ook doen maar moet ook nog uitzoeken wanneer.
    Die van mij beginnen nu pas uit te schieten : ze stonden in de onverwarmde serre en ik vermoed dat de nachten te koud geweest zijn om vlug op te komen.
    Er was iemand op deze site die over dat toppen meer wist , was het Sonja Hiemstra , of Grietje ?
    Vrijdag 30 April 2021 om 13:44
  • Renilde Renilde Hey Marianne, ik denk wel dat ik het nu ga doen dan kunnen ze al wat vertakken terwijl ze nog moeten wachten voor buiten...de mijne had ik op een onverwarmde slaapkamer gezet maar wel met veel licht....
    Vrijdag 30 April 2021 om 18:07
  • Marianne V. Marianne V. Die onverwarmde kamer maakt idd het verschil 😊, bij een collega stonden ze in de garage en zijn ze ook al vrij groot.We hebben veel nachten gehad de laatste tijd van rond het vriespunt en in een serre zonder verwarming gaan de temperaturen ook mee de dieperik in he.
    Vrijdag 30 April 2021 om 18:11
  • Rosette B. Rosette B. Vorige jaren heb ik altijd mijn Dahlia's getopt omdat ze te hoog werden voordat ik ze kon buiten planten. Dit jaar komen ze nog maar nauwelijks boven, veel te lang en nog altijd veel te koud. Meestal deed ik het als ze 2 mooie bladparen gevormd hadden. Dan vertakken ze vrij laag en krijg je een stevige compacte plant.
    Zaterdag 1 Mei 2021 om 07:45
  • Marianne V. Marianne V. Dankjewel , Rosette , van zodra ze wat verder boven de grond komen , begin ik eraan 😊
    Zaterdag 1 Mei 2021 om 08:40
  • Renilde Renilde Bedankt Rosette, ik ga ze wat intomen...zou ik die toppen kunnen laten bewortelen ? :-))))
    Zaterdag 1 Mei 2021 om 10:28
  • Kaatje v. Kaatje v. @Renilde. Kijk eens hier (b.v.) voor de Dahlia stek-methode.
    https://www.youtube.com/watch?...
    Zaterdag 1 Mei 2021 om 10:38
  • Renilde Renilde Bedankt Kaatje maar stekken nemen aan de basis dat ken ik... ik ga proberen om de toppen van hoog opgeschoten dahlia's te laten bewortelen, is proberen waard hé :-)
    Zaterdag 1 Mei 2021 om 10:43
  • Marianne V. Marianne V. Ik wacht met spanning op het resultaat renilde 😊
    Zaterdag 1 Mei 2021 om 11:01
  • Rosette B. Rosette B. Ik heb het ooit geprobeerd om de toppen te stekken maar mislukte, was een experiment, nadien niet meer geprobeerd. Dus Renilde, ik ben benieuwd of het lukt. Succes!
    Zaterdag 1 Mei 2021 om 12:27
  • Frank L. Frank L. Vorig jaar van één plant er 40 gemaakt op één seizoen. De uitgegraven knollenl in Drie splitsen. Dan heb ik de dahlia's voorgetrokken.De planten heb ik getopt. Van die toppen heb ik stekjes gemaakt. ik had ook nog wat zaad op de plant gevonden van vorige herfst. Die heb ik gezaaid. Een deel van de stekken en de gezaaide planten gingen verloren. Maar op het einde van de zomer had ik 40 bloeiende planten. Vele zaailingen of stekken hadden knollen gemaakt op het einde van het jaar, de achterblijvers niet.
    Raar maar waar tussen de zaailingen zaten er 2/3 tussen die nog mooier waren dan de moederplant. Het gaat om de Variëteit 'Happy Singel Party' met een rood blad. De zaailingen kwamen redelijk soortecht op.Sommige waren hoger of lager, een andere had meer bloemen, nog een andere had nog een donkerder rood blad. Het was een leuk experiment. ik kweek verder.
    Dinsdag 4 Mei 2021 om 18:44
  • Rosette B. Rosette B. Dat is het fijne aan zelf zaaien, er zitten soms verrassingen tussen. Dahlia's (en andere vaste planten) komen niet altijd soort- of kleurvast terug uit zaad. De Happy Singel is een mooie reeks van enkelvoudige bloemen. Mijn voorkeur gaat meer uit naar de andere kleuren, roze, rood, zalm. Maar dat is persoonlijke smaak natuurlijk.
    Woensdag 5 Mei 2021 om 07:47