MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • JefWij hebben een jaar of twee geleden deze boom geadopteerd die ergens weg moest.
  Na een moeizaam begin verleden jaar slaat hij nu dan toch aan.
  Hij heeft alle kenmerken van een kastanje maar hij is klein en heeft een wat aparte bloem.
  Soms zegt een determinatieapp dar het een rode kastanje is ander keren een aesculus, maar dat zijn allemaal grote ranke bomen.
  Anderen beweren dat dit een dwergkastanje is.
  Wie geeft mij definitief uitsluitsel
  Dinsdag 25 Mei om 19:30

5 reacties

 • Sonja H. Sonja H. De Aesculus carnea, in het Nederlands de rode paardenkastanje genaamd, is een kastanjeboom die langzamer groeit dan zijn soortgenoten en hierdoor een maximale hoogte van 20 meter behaald. Dit betekent dat de rode paardenkastanje niet alleen geschikt is als parkboom of in lanen, maar ook bij jou in de wat grotere tuin.
  De rode paardenkastanje heeft een hoge sierwaarde. Dit komt door de grote roze pluimen die in mei tussen de bladeren zullen verschijnen. De pluimen, ook wel kaarsen genoemd, kunnen zelfs 20cm hoog worden. Helaas kun je pas na 8 jaar genieten van deze pluimen genieten, maar dat is zeker de moeite waard. De bladeren waar tussen de pluimen verschijnen hebben een donkergroene kleur. Net als andere kastanjes handvormig en zullen in de herfst naar goudbruin verkleuren. De bladeren zullen tot diep in het najaar aan de boom blijven zitten, dit zorgt voor een heerlijk herfstgevoel. Helaas zullen er maar zelden kastanjes in bolsters aan de boom verschijnen.
  Dinsdag 25 Mei om 21:18
 • Jef Jef Oké , maar dat gaat over een boom die erg groot is, deze is een jaar of 10 oud en nog steeds klein, het zal wel een kastanjesoort zijn maar welke juist dan Dinsdag 25 Mei om 22:31
 • Sonja H. Sonja H. Het is een dwergje (zaailing) van de Aesculus pavia ‘Discolor’. ‘Discolor’ > van Latijn dis, dat scheiding uitdrukt en color , kleur: van verschillende kleur. Het woord wordt voornamelijk gebruikt voor planten waarvan de bladeren onderaan opvallend anders gekleurd of getint zijn dan bovenaan, soms ook voor planten waarvan de oude bladeren in kleur verschillend zijn van de jonge.

  In de lente ontspruiten de bladeren uit de dikke knoppen en deze hebben een mooi dof purper bladkleur! In tegenstelling tot de gewone paardekastanje kleven de knoppen niet. Een belangrijk determinatiemiddel! Bij de gewone paardekastanjes zijn de bladknoppen bedekt met een kleverige stroop; dwergvormen hebben deze eigenschap niet.

  Dwergpaardekastanjes staan bekend om hun schitterende bloeiwijze. De variëteit Koehnei heeft roze – gele bloemen die lijken op kaarsen die staan op het eind van de tak en op de gesteltakken. Kastanjes laten, als een van de eerste bomen die in het voorjaar uitlopen, al vroeg hun blad zien. Het uitlopen van het kastanjeblad is, klimatologisch gezien, de bode van de lente.

  De var. Koehnei bloeit eveneens als de andere kastanjes in april, begin mei met opvallend roze – gele bloemen. Daarvoor is de bloemknop opgesloten in een dikke, bruine knop. De bloem staat eindstandig op de hoofd- en zijtakken. Uit de tegenover elkaar staande knoppen komt het blad te voorschijn. Het blad ontwikkelt zich aan lange bladstelen en is vijftallig van structuur.

  Ik heb deze prachtige, traag groeiende dwergvorm ook op stam geënt. Het vijftallige blad verkleurt van rood naar purper en later groen. In het voorjaar verschijnen er roodachtige bloempluimen, in het najaar de schitterende vruchten. Die vruchten hebben in tegenstelling met de gewone paardekastanje geen stekelige bast.

  De bovenvermelde cultivar groeit amper 10 tot 15 cm per jaar. Geënt op een hoogstam levert dit een zeer mooie boom op die in kleine tuinen perfect toegepast kan worden.

  4. Verzorging

  Deze cultivar is eveneens als de gewone paardekastanjes bladverliezend. Hij is winterhard en vorstbestendig. Hoogstammige bomen moeten worden aangebonden aan een paal. Er is niet veel ruimte nodig voor deze dwerg, plant de boom het liefste als solitair (= alleenstaand). Snoeien hoeft al evenmin, maar wenst u dat wel te doen dan is de beste snoeitijd wanneer al het blad is afgevallen. Snoeien mag ook in de zomer. Beperk de snoei aan een volwassen boom tot een minimum. Waterloten, die zich aan de onderstam ontwikkelen, moeten worden verwijderd. Deze bolvorm hoeft, wanneer hij eenmaal de karakteristieke vorm heeft, zelden te worden gesnoeid.

  Paardekastanjes stellen weinig eisen, maar op een kleiige of leemhoudende grond groeien ze in ieder geval het beste. Andere grondsoorten, zoals humeuze zandgronden, worden ook gesmaakt. Op een warme en beschutte plaats komen ze pas goed aan hun trekken. Een mooi groen blad, een goede bloei en mooie herfstkleur zijn de beloning voor een warme zonnige standplaats.

  Opmerkelijk is ook dat deze dwergpaardekastanjes vrij vroeg in herfsttooi gaan. Eind oktober hebben de meeste hun blad al verloren.

  De paardekastanjemineermot (Cameraria ohridella) laat deze dwergvorm en andere pavia cultivars ongemoeid en prefereert de gewone paardekastanje. Nog een paar andere dwerg- soorten hebben absoluut geen schade van deze mot!

  5. Samenvatting:

  Licht: Zon of halfschaduw.
  Hoogte: Een gedrongen bolvorm op stam geënt wordt niet groter dan 3-4m.
  Bloeitijd: April – begin mei.
  Bloemen: Donker roze –rode kaarsen met wat gele tinten, eindstandig.
  Bodem pH: Licht zuur tot neutraal, doorlatend.
  Aard: Heester, kleine bolvorm of stamboompje (indien geënt).
  Plantkenmerken: Het blad ontwikkelt zich aan lange bladstelen en is vijftallig van structuur.
  Herfstkleur: Intense goudgele tot oranje- bruine herfstkleur
  Vruchten: grote ronde, niet stekelige bolsters met oneetbare kastanjes in. Bruin tot rode vruchten.
  Snoeitips: Na de bladval indien nodig.
  Gebruik: bloemschikken, bijenplant, herfstkleur.
  In totaal hebben we in de kwekerij een 50- tal zeldzame variëteiten van dwergpaardekastanjes, u kan ze allemaal bewonderen op onze webstek. De meeste zijn als struik gekweekt maar er zijn er ook een aantal op een half- of hoogstam geënt.

  Dinsdag 25 Mei om 23:27
 • Sonja H. Sonja H. Ik vond deze info op het internet en vond het zelf ook interessant, vandaar het delen hier. Woensdag 26 Mei om 12:21
 • Jef Jef ik ben verbaasd over de volledigheid van je bevindingen....Heel erg bedankt
  Een seconde geleden • Wis
  Woensdag 26 Mei om 20:05