MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Chris V.Een paar dagen geleden (woensdag, denk ik) merkte ik dat de lavendelplanten in de voortuin onder de kevertjes zaten. Nader toezicht leerde ons dat het om de rozemarijngoudhaan gaat. Omdat de planten ook veel bezocht worden door insecten die wél welkom zijn, is een behandeling met om het even welk middel uitgesloten. Ik ben vandaag aan dag 3 van het "plukken" toe: oude jampot met afwasmiddel en water en dan maar "goud" vangen ... De aantallen zijn flink gedaald, maar je hebt ze nooit allemaal, temeer omdat ze zich onmiddellijk laten vallen en voor dood blijven liggen. Dan vind je ze niet meer tussen de planten.

  De kevers zitten onveranderlijk net onder de bloemknop, hoog op de bloemstengel. Nu merk ik dat de bloemstengels beginnen om te knikken (zie bijgevoegde foto). Kan ik mijn planten redden door de stengels af te snijden? Een zomer zonder bleiende lavendel is nog altijd beter dan een zomer zonder lavendel. Ik heb in de achtertuin ook lavendel staan. Ik durf het bijna niet neer te schrijven, maar daar heb ik nog niets gezien. En dat wil ik héél graag zo houden!

  Iemand?
  Vrijdag 4 Juni om 22:30

2 reacties

 • Roos T. Roos T. op google gezocht en lees dat er geen bestrijdingsmiddel meer bestaat dan handmatig vangen .Misschien is de bloemen de bloemen er dit seizoen eruit knippen een optie?
  Zaterdag 5 Juni om 12:43
 • Chris V. Chris V. Bedankt voor je reactie. Ik was ook niet van plan er wat dan ook overheen te sproeien of strooien, want er zitten 's avonds tig van die prachtige azuurblauwe libelletjes op om te overnachten. Ik heb al een paar van die rare stengels afgeknipt en je ziet (onder de loupe) dat op de plaats van de knik de stengel beschadigd is (piepklein vlekje). Ik ga er van uit dat dat het boorgaatje is waar een (de) eitje(s) in gelegd is(zijn). Straks even de schaar en een emmer pakken en grote schoonmaak doen. Het is triest dat ik geen bloei zal hebben, maar anders heb ik waarschijnlijk geen planten meer. Buren ook maar waarschuwen dat ze hun planten in de gaten houden. Zaterdag 5 Juni om 12:49