MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • MaaikeHallo allen, onze sierappel heeft het slecht. Bladeren worden dor en krullen om. En ik zie soms een soort spinnen draden, soort spinnenplagen en rupsen erin. Weet iemand wat dat is?
  Donderdag 10 Juni om 21:12

6 reacties

 • Bert E. Bert E. Dat is denk ik de appelstippelmot. De rupsen maken spinsels om zich te beschermen tegen vijanden.Het is geen mooi gezicht en bij veel rupsen kunnen die soms een hele boom kaal vreten. Maar de boom herstelt zich wel weer en maakt snel nieuw blad.Je kunt ze met een waterstraal verwijderen. Vrijdag 11 Juni om 06:07
 • SE C. SE C. Ik heb hier de kardinaalsstippelmot. Nou ja, niet eentje, maar duizenden! ‘s Ochtends vroeg hangen ze nog aan een lange draad om vervolgens weer in hun spinsel te kruipen.
  De wilde kardinaalsmuts herstelt weer, die heeft een overlevingsmechanisme door de bladgroenkorrels, die zorgen voor de fotosynthese, op de stam en de takken. Van een appel weet ik dat niet.
  Wegspuiten met water kan je doen, maar je spuit de bloesem ook kapot. Bovendien gaat het slecht met de vlinders, dus lekker die rupsen laten zitten. Het is de natuur.
  Vrijdag 11 Juni om 09:04
 • Bert E. Bert E. Appel is al uitgebloeid SE C, dus dat kan geen kwaad. Vrijdag 11 Juni om 10:25
 • SE C. SE C. Dan is dat toch een klein appeltje in wording? Die wil je toch ook niet kwijt? Vrijdag 11 Juni om 10:56
 • SE C. SE C. Hier een aardig artikel over spinselmotrupsen:

  https://dier-en-natuur.infonu....
  Vrijdag 11 Juni om 10:56
 • Maaike Maaike Dank voor de reacties, de spinselmotrupsen zien we in een klein deeltje van de boom terug (en eruit gehaald) maar verder is vooral dor en bruin gevlekt blad zichtbaar. Het is niet zo dat de boom helemaal ingepakt is in spinsel. Vrijdag 11 Juni om 20:00