MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

VR   Laurierkers 'Rotundifolia' (Prunus laurocerasus 'Rotundifolia')

 • VR S.Eind 2018 is er een larierstruik (Rotundifolia) geplant, ongeveer 20 meter. Afgelopen 2 seizoen, en nu ook dit seizoen, schiet hij prima uit maar vergaan de uitgeschoten delen ook weer door iets wat lijkt op valse meeldauw. Echter, de specialisten die ik tot nu toe heb gevraagd spreken elkaar tegen. Er komt ook hagelschot, taxuskever en insecten voorbij. Omdat de struik nu ook weer dezelfde symptonen vertoont (zie foto) hoop ik er dit jaar een keer effectief tegenop te treden, zodat de haag groot wordt en blijft.
  Op de foto zie ik inderdaad beginnende schimmel, bruine vlekjes (vaak bij de stam) en ook een insect...
  Vrijdag 2 Juli 2021 om 12:34

6 reacties

 • VR S. VR S. Ik kan zo te zien maar één foto plaatsen, daarom heb ik de overige foto's in een album (in mijn profiel) geplaatst voor wie wil... Vrijdag 2 Juli 2021 om 12:48
 • Marianne V. Marianne V. De ronde hapjes aan de bladranden is vermoedelijk taxuskever vraat. Maar ik zie ook zwarte bladluizen : die kunnen de gekrulde /verfrommelde toppen verklaren . De blaren van mijn ballerina kers zagen er mét zo uit en de onderkant zat vol zwarte bladluizen. De mieren lijken de aanwezigheid van bladluizen te bevestigen.
  De schimmel durf ik niet meteen determineren , net zoals de bruine vlekjes op het blad.
  Zaterdag 3 Juli 2021 om 16:24
 • Groen G. Groen G. Ik heb ook 1 laurier Rotundifolia die dit vertoont: gekrulde bladranden. In het vroege voorjaar werden teveel bladeren geel en hadden gaten en dus heb ik hem flink terug gesnoeid. Hij loopt weer goed uit, maar het blad ziet er niet gezond uit. Ik vermoed ook taxuskever. Zondag 4 Juli 2021 om 09:55
 • VR S. VR S. Bedankt voor de reacties tot nu toe. Ik heb ondertussen zelf ook luizen op de bladeren geconstateerd, ik heb de haag namelijk lichtjes gesnoeid. Taxuskevers heb ik zelf nooit gezien, wellicht is deze er dit jaar (nog) niet. De schimmel zie ik helaas wel op een aantal bladeren.
  Omdat ik angst heb voor chemische middelen, ben ik van plan om de plant te vehandelen met DCM Naturapy Brandnetelgier en ECOstyle Luisvrij. Denken jullie dat dit effect kan hebben of zijn er betere opties?
  Dinsdag 6 Juli 2021 om 23:14
 • Marianne V. Marianne V. Zeepsop had je toch al kunnen proberen, dit is helemaal niet schadelijk, niet voor de plant , niet voor bijen.( Kijk voor andere recepten eens bij Diana's mooie moestuin)
  Wat taxuskever betreft : ik zie die hier ook nooit maar aan de vraatsporen en larven weet ik dat ze er zijn ( je ziet ze meestal alleen maar 's nachts)
  Ecoslyle luisvrij is een kaliumzout van vetzuur.
  De chemische samenstelling van brandnetelgier is niet zo duidelijk. Mijn ervaring bij luizen is : meteen ingrijpen om erger te voorkomen. Bij warm weer kweken ze enorm vlug ( is nu minder problematisch maar toch...)
  Woensdag 7 Juli 2021 om 07:03
 • Groen G. Groen G. Op de site van Driehoek groene zeep staat dat als je meer dan 1 à 2 procent groene zeep gebruikt dit WEL schadelijk is voor bijen en lieveheersbeestjes. Vrijdag 9 Juli 2021 om 20:25