MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Natascha K.Ik heb een vraagje. Ik wil het kamertje op deze foto in gaan richten als plantenkamertje. Kweken en zo. En ja..... Ik weet het... Alles moet wit zijn. Doe ik niet. DIt moet voor mij een soort van therapie kamertje worden waar ik met een stoel en tafeltje kan zitten om mijn PTSS een beetje tot rust te laten komen. Dus aan de ene kant heb ik een bosgezicht, op deze foto een muur en op de vloer 6 blikken beits van de Action haha. Testje geweest en ik vind het gaaf geworden. Maar bij voorbaat al geen succes. Als je er naar kijkt springen de stukken er al af. Jammer want ik zou dit wel door heel mijn huis willen. Maar goed......
  Het bankje wat daar ligt moet nog in elkaar geschroefd worden en dan zit ik te denken om nog twee planken daar boven te doen waar ik allerlei kweekkastjes op kan zetten.
  Hoe kan ik dit het beste aanpakken met de verlichting?
  Ik was eigenlijk van plan om een bak met dubbele tl buizen aan het plafond te hangen met led tl buizen erin.
  En dan onder de planken ook nog led tl buizen voor de daaronder liggende planken.
  Is dat te doen? Is dat genoeg? Bij een tuincentrumpie hier werd mij verteld dat LED verlichting erg goed is voor de planten omdat er UV in zit. Klopt dit? BEstaan er überhaupt wel led tl buizen?

  Hoe moet ik dit aanpakken? Gaarne wat advies, zodat ik dat aan een toekomstige klusser door kan geven.
  Vrijdag 9 Juli om 11:59

10 reacties

 • Marianne V. Marianne V. Als je weet dat er cannabis kwekerijen zijn, die volledig afgesloten zijn van het licht en de planten alleen met lampen verlicht worden , ben ik zeker dat het mogelijk moet zijn. De vraag is alleen hoeveel lampen je gaat nodig hebben en hoe het met het elektriciteitsverbruik zal zijn.
  Ik zou zeker al zoeken naar planten die ook met weinig licht tevreden zijn, dat helpt al een stuk
  Vrijdag 9 Juli om 14:39
 • T. A. T. A. Ga er van uit dat je heel veel licht nodig hebt. Veel meer dan je denkt. Gelukkig is dat met LED haalbaar en betaalbaar. Hoeveel je nodig hebt weet ik niet, maar die info vind je bij de wietkwekers wel. Vrijdag 9 Juli om 21:57
 • Pascal G. Pascal G. Je dient er rekening mee te houden dat er een zekere afstand moet zijn tussen uw lamp(en) en de planten. Bij de lamp welke ik heb is dit minimum 70 cm maar er zijn er ook voor in mini kastjes welke lager mogen hangen.
  Er bestaan ledstrips (soms in een omhulsel) en led lampen met een schroefdraad voor planten.
  Vrijdag 9 Juli om 22:46
 • Pascal G. Pascal G. De ledverlichting verbruikt heel weinig. Aangezien jouw planten niet rechtstreeks aan een raam zullen staan zal de verlichting toch minstens 10h. per dag moeten aanliggen. Voorzie je dus ook van een timer.Wil je jouw jaarlijks extra verbruik kennen?
  Tel het vermogen ( in Watt) van al jouw lampen samen en deel deze som vervolgens door 1000. (Door dit getal door duizend te delen bekom je het vermogen in KW).Vermenigvuldig dit totale vermogen van al jouw lampen met het aantal branduren per dag ( bijvoorbeeld 10h per dag)en dan nog eens maal 365(= dagen per jaar). Vervolgens vermenigvuldig je dit met jouw elektriciteitstarief per KWH (zie factuur). Mogelijk moet je hier nog BTW bij rekenen.(zie factuur)
  Zaterdag 10 Juli om 10:21
 • SE C. SE C. Ik zou wel de muren en plafond licht maken, dan kaatst het licht beter terug. Je kunt ook planten voor de muur hangen of op een stellage zetten?
  Het is nu een donker kamertje, ook de vloer is donker, maar die vind ik wel mooi.
  Er zijn planten die minder licht nodig hebben, denk aan schaduwplanten in het bos, maar die hebben ook meer vocht nodig. Hoe ga je dat regelen?
  Zaterdag 10 Juli om 12:18
 • Pascal G. Pascal G. Je kan de lampen op dat schap instellen met een apparte dimer teneinde korter licht te geven en met een plantenschaaltje regel je de vochtigheid. Ik weet zelfs niet of specifieke schaduwplanten veel last zouden hebben van het langdurige licht van de lampen.'t Is niet zoals buiten hoor. De meeste van de onder lampen gekweekte planten krijgen een serieuze klop als ze nadien buiten worden geplaatst ook al laat je ze beetje per beetje aan het buitenlicht wennen. Voor kamerplanten kan dat minder kwaad omdat die toch niet buiten komen. De meeste van de in de handel verkrijgbare kamerplanten zijn van nature uit schaduwplanten. Zaterdag 10 Juli om 12:49
 • Natascha K. Natascha K. Ik heb dat wel gemerkt Pascal. De Duifkruid plantjes die ik uiteindelijk buiten heb gezet kregen echt een dreun. Dacht eigenlijk dat ze doodgingen, maar er zijn er gewoon nog een aantal overeind gebleven. Ik denk dat ik het toch maar probeer te splitsen. Want ze geven aan dat Duifkruid binnen opgekweekt kunnen worden onder glas. Maar ik vind het verschil TE groot. Dus ik denk dat ik de Lampenpoetsers ook maar probeer om buiten te zetten. Hopelijk kan ik snel een kweektafel aankopen voor buiten. Anders zou het beginnen met kweken doorgeschoven moeten worden naar volgend jaar? ?
  En dan binnen gewoon binnenplanten gaan kweken. Ik heb voor nu ook resultaat van de cactussen die ik ooit begonnen ben. Er zijn er nog steeds bij die groeien. Dus uiteindelijk zal het beter zijn om binnen kweken gewoon voor binnenplanten te houden heb ik begrepen nu uit alle commentaren. En voor de buitenplanten gewoon buiten aan de gang te blijven. HOEWEL ik wel jonge zonnebloempjes binnen heb opgekweekt en prima naar buiten heb kunnen plaatsen.
  Zondag 11 Juli om 03:49
 • Natascha K. Natascha K. SE C. De vloer is zeker prachtig. Ik ben er echt weg van. Maar gaat geen succes worden. Ik wilde het meteen door het hele huis heen hebben. maar het zijn 6 lagen beits en is toch wat plakkerig en ook snel beschadigd. Dus gaat hem niet worden haha. Maar voor nu staat het wel even leuk. Zondag 11 Juli om 03:50
 • SE C. SE C. Ja, ik denk dat je met kamerplanten een beter resultaat zult oogsten!
  Houd ons vooral op de hoogte van je vorderingen!
  Zondag 11 Juli om 10:45
 • Pascal G. Pascal G. Zelf gebruik ik die lampen voor mijn planten welke ik laat overwinteren (lantana's - Mexicaanse petunia - agave)en vooral voor mijn gezaaide tomaten, peper - en paprikaplantjes. Zondag 11 Juli om 22:31