Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

4 reacties

  • Pascal G. Pascal G. Ja hoor. Wolluizen.
    Zaterdag 10 Juli 2021 om 10:35
  • Patricia N. Patricia N. Ik dacht het al, nog een goeie tip hoe ik het kan behandelen?
    Ze zitten op drie jonge boompjes
    Zaterdag 10 Juli 2021 om 10:45
  • Groen G. Groen G. Wolluis bestrijden

    Een wolluis plant kan je dus herkennen aan gele bladeren, een wol achtige laag die de bladeren bedekt en sporen van de plakkerige substantie honingdauw op de bladeren. Effectief witte luis ofwel wolluis bestrijden kan het beste door het inzetten van hun natuurlijke vijand, de roofkever. De Cryptolaemus montrouzieri is een lieveheersbeestje (roofkever) en bij uitstek geschikt voor bestrijding wolluis en wolluis haarden. Zowel de larven als de volwassen roofkevers voeden zich met vele soorten wolluizen in alle stadia en ontwikkelen zich het beste als er sprake is van veel wolluis. Het vrouwtje legt haar eieren één voor één tussen de wolluizen in. De eieren komen na ongeveer 5 dagen uit en de geboren larven eten wel 30 wolluizen per dag. Larven kunnen zowel citruswolluis, langstaartwolluis als wollige dopluis eten. Tijdens zijn gehele leven consumeert een roofkever meer dan 300 wolluizen. Doordat deze roofkever net als alle lieveheersbeestjes kan vliegen bestaat er een kans dat ze wegvliegen. Wolluis bestrijden door het inzetten van deze natuurlijke vijand is dan ook vooral effectief in een afgesloten ruimte zoals een kas. In een open tuin zal bestrijding wolluis met roofkevers minder effectief zijn.

    Bestrijding wolluis is daarnaast ook mogelijk door gebruik van een spray tegen wolluis of het spuiten van insecticiden. Een methode die wij niet adviseren aangezien de natuurlijke balans in gevaar wordt gebracht. Niet alleen de schadelijke insecten worden gedood maar ook diverse nuttige insecten zoals bijen, spinnen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Bovendien kunnen de pesticiden via (besproeid) voedsel in ons lichaam terecht komen. Daarbij komt dat wolluizen resistent kunnen worden voor (chemische) bestrijdingsmiddelen met als gevolg dat u uw planten bespuit met een duur middel zonder enig effect. Ook werken de meeste insecticiden niet op eieren waardoor een langdurige inzet noodzakelijk is voor een totale bestrijding.
    Zaterdag 10 Juli 2021 om 12:11
  • Franca v. Franca v. Ik heb ooit van Jeanette van Leijden hier op de site het advies gekregen om bij zowel wolluis als dopluis de luizen in te smeren met olijfolie. Doe dit wel met een kwastje, anders smeer je het hele blad onder. De luizen kunnen niet meer ademen en gaan dood. Het werkt echt, maar bij veel luizen is het een hele klus.
    Zaterdag 10 Juli 2021 om 20:12