MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Margot H.Hallo allemaal,

  Ik heb een heerlijk balkon op het westen, veel zon eind van de middag en avond.
  De plantjes doen het goed, maar ondanks ze vaak vertroeteld worden door de vele zon-uurtjes, hebben ze ook te verduren met tocht/wind. En ik vermoed, mede daarom ook met een hoop bladluis.
  Ze staan allemaal uiteraard in potten, zijn afhankelijk van mij als ze water willen, want regen valt niet of nauwelijks op mijn balkon. Luxe voor mij, maar ook veel werk qua gieten.
  Nu is mijn vraag; hoe kan ik dan het beste te werk gaan? Welke planten zullen het best gedijen hier? En hoe voorkom ik zoveel mogelijk plagen?
  Misschien is deze vraag lastig te beantwoorden, snap het ik wel :)
  Maar hoop stiekem toch op wat gouden tips!
  Voor de beeldvorming heb ik een foto van het balkonnetje er aan toegevoegd.

  Plantjes die er nu staan:
  Lavendel, vlinderstruik, munt, Oost-Indische kers, Verbena, Lathyrus, Toscaanse Jasmijn, Klimmende Winde, Citroengeranium, Kamperfoelie en nog vele anderen
  Zaterdag 24 Juli 2021 om 10:56

7 reacties

 • Pascal G. Pascal G. Het kweken en houden van planten in pot is veel moeilijker dan planten in volle grond houden. Planten in pot vragen toch jaarlijks nieuwe grond en bovendien is het zeer belangrijk dat de pot ruim genoeg is in verhouding tot de plant. Dat laatste is een veel voorkomende fout. Om bijvoorbeeld een mooie vlinderstruik in pot te bekomen (voor slechts enkele jaren) zal je toch al gauw een pot nodig hebben van 70 liter.Een toscaanse jasmijn vraagt veel minder ruimte (als je hem niet te hoog laat worden). Ik ervaar en geloof niet dat minder gezonde planten vaker last hebben van bladluizen dan andere. Soms hoeven er maar een paar mensen zoiets te verspreiden en het fabeltje is vertrokken.
  Zaterdag 24 Juli 2021 om 12:45
 • Margot H. Margot H. Dank voor je reactie!
  Ja, een balkontuintje is lastiger dan een tuin waarbij alles de volle grond in kan. Ooit komt die echte tuin nog wel, maar tot die tijd zal ik het nog even zo moeten doen.
  Misschien was de keuze voor een vlinderstruik iets te enthousiast inderdaad, ze hebben wel wát ruimte, maar vrees niet voldoende om de komende jaren mee door te komen.
  Bladluis kan op diverse manieren aan komen waaien, maar ik heb toch het idee dat ik iets over het hoofd zie qua verzorging waardoor sommige plantjes bij mij steeds weer de dupe zijn… overigens; ze staan er goed bij hoor, maar zo nu en dan gaat er toch eentje de kliko in.. helaas 😔
  Zaterdag 24 Juli 2021 om 13:06
 • Bob H. Bob H. Balkonbakken is ook een idee, krijgen ze meteen water als het regent en grotere potten en geen tocht, dus zoveel mogelijk beschutten, denk ik.
  Zaterdag 24 Juli 2021 om 13:28
 • Marianne V. Marianne V. Ik zet heel veel in potten maar vaak gaat het over niet winterharde planten.Ik vermoed dat die van jou in de winter ook buiten moeten blijven. Een boompje dat het in pot heel goed doet hier is Acer palmatum/ Japanse esdoorn . Houdt niet zo van wind maar ms moet dat met één van de soorten met minder sterk ingesneden blad toch wel lukken.
  En waarom werk je niet in de hoogte ? Vb jaarlijks te zaaien klimplant zoals thunbergia ( Suzanne met de mooie ogen) , asarina ,(hommels zijn er gek op ) , rodochiton..... het voordeel is dat ze in de hoogte gaan waardoor je plant op de grond minder plaats inneemt en je toch veel bloemen hebt. Als hangplant doen sommige bloeiende sedums/ muurpeper het goed ( en weinig water te geven), sedum acre soorten.
  Bladluizen zijn hier een ware plaag maar in meer stedelijk gebied valt dat meestal mee ( anders een oplossing van bruine zeep en water spuiten, zie elders ook op deze site )
  Ik heb ook al jaren een blauwe bes in pot staan die massa's vruchten gaf ( de koude winter óf taxuskeverlarven hebben hem dit jaar wel zo goed als vermoord).
  Water geven zal je moeten blijven doen en de ruimere potten die Pascal vermeldde zijn ook een must.
  En wat ikzelf een heel dankbaar plantje vind zijn mini viooltjes, veel kleur in een klein potje
  Zaterdag 24 Juli 2021 om 13:50
 • Marianne V. Marianne V. PS , Oostindische kers is een bladluizen lokker. Op die manier kan je ze soms van andere planten weghouden.
  Ik weet ook niet hoeveel plaats je binnen hebt maar de meeste cactussen en vetplanten kunnen in de zomer het balkon op en in de winter terug binnenshuis wegens niet winterhard. Ms een idee om er enkele op een plantentrap te zetten en ook met weinig water tevreden
  Bij mij staan ook álle planten in plastiek potten, enerzijds voor het gewicht van het naar binnen sleuren in de winter, anderzijds omdat je veel minder verdamping hebt in plastiek potten.
  Het zijn hier wel allemaal mooie , sterk op terracotta lijkende exemplaren, maar als je de volgende truuk toepast heb je er veel minder nodig : de mooie plastiekpot gebruik ik als overpot en binnenin zit een exemplaar dat er goed in past. Ik wissel op die manier heel makkelijk de inhoud als de planten uitgebloeid zijn , zónder weer een nieuwe grote buiten pot te moeten kopen, waar al gauw een volledige zak aarde ingaat. Onderaan liggen bij mij keien voor het gewicht tegen het omwaaien maar om dat gewicht te beperken op een balkon ,kan je er piepschuim brokken in gooien tot op de hoogte dat je binnenpot kan steunen.( Hoop dat je mijn gekke uitleg begrijpt 😉)
  Zaterdag 24 Juli 2021 om 14:02
 • Groen G. Groen G. Goede tips gekregen van mede-tuinders!
  Ik heb een schaduwrijke bostuin met veel grote struiken en bomen, dus ik weet niet zoveel van plantjes in pot. Ja, heel truttig misschien, maar ik heb de lange zomerbloeiers Geranium en Vlijtig Liesje in pot voor de kleur, die houden van veel zon, maar zijn in principe éénjarig.

  Mijn complimenten voor je bijzonder sfeervol balkon Ibiza-style!
  Zaterdag 24 Juli 2021 om 16:09
 • Margot H. Margot H. Dank voor al jullie tips!
  Tja… het valt niet altijd mee om een balkon-tuintje te organiseren met precies de bloemen die ik juist zo leuk vind 😉
  Maar met deze tips kan ik wel wat!
  Ook dank voor de complimenten uiteraard!
  Vrijdag 30 Juli 2021 om 17:40

2 tuiniers vinden dit leuk