MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Vera V.Help! Mijn yucca wordt bruin!

  Mijn yucca kreeg eigenlijk altijd net als de andere plantjes 2x per week water, een flinke scheut tenzij de grond nog wat vochtig was. Ik heb gelezen dat de grond wat droger aan mag voelen.

  Maar sinds een tijdje gaan de bladeren hangen en worden ze bruin, wat kan er aan de hand zijn?
  Hij staat niet in de volle zon, nooit in de zon eigenlijk. Verwarming is ook niet aan geweest. Ik heb hem nu dan juist sinds kort wat minder water gegeven omdat ik dat ergens las, maar het lijkt alleen maar erger te worden.
  Wat kan ik doen?

  Bedankt!
  Woensdag 29 September om 16:04

12 reacties

 • Marianne V. Marianne V. Lijkt me toch licht tekort ,want de bladeren zijn heel bleek.
  Een yucca is vlgs mij een zonneplant en het is een vrij sombere zomer geweest.
  Woensdag 29 September om 21:37
 • Bert E. Bert E. Het is ook normaal dat yucca bladeren afstoot.Vandaar dat hij een kale stam heeft. Donderdag 30 September om 03:25
 • Vera V. Vera V. Hmm ik lees inderdaad dat ie graag zon heeft…. Verkeerd onthouden?! Zal m eens verplaatsen.

  En normaal dat ie bladeren afstoot, ok, maar hij heeft serieus veel bruine bladeren aan één kant…
  Donderdag 30 September om 07:45
 • Pascal G. Pascal G. De plant moet inderdaad licht hebben.(als ze van een donkere plaats komen moeten ze zich eerst aanpassen aan het licht) Eigenlijk zijn dit 2 Yucca's welke deze pot delen. Meestal worden 2 of 3 stekjes van verschillende lengte in een pot gemaakt en nadien verkocht. (je kan ze dus eventueel uit elkaar halen). Plaats ze niet te dicht bij een radiator, ook daar hebben ze een hekel aan.Wat me vooral opvalt aan deze foto is dat er geen schaaltje onder de pot staat? Ik ga er dus van uit dat het overtollige water onderaan niet weg kan (gesloten pot).
  Naast het zoeken van de juiste standplaats zou ik het volgende doen: 'k Zou de planten uit elkaar halen (maar dat moet je zelf beslissen). Een grotere pot hebben ze zeker nodig met verse grond waarbij het water onderaan weg kan. Uiteraard plaats je dan een schaaltje onder de pot. Zie je na verloop van jaren dat de plant terug verzwakt dan vergroot je terug van pot. Zie je dat om den duur niet meer zitten (want deze jongens kunnen enkele honderden kilo's zwaar worden) dan mag je ze ook inkorten met een zaag. De plant krijgt dan nieuwe zijscheuten.
  Donderdag 30 September om 10:10
 • Vera V. Vera V. Hallo Pascal,

  Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie.

  Inderdaad is het een dichte pot, zo hebben we hem gekocht. Volgens mij zelfs bij een tuincentrum, maar dat terzijde.

  Hij staat idd naast de verwarming, maar die is sowieso de laatste maanden niet aan geweest en deze hangende bladeren en bruin worden is wel recent. Kan het mss toch door de omslag van het weer komen…?

  Ik ga sowieso een lichtere plek zoeken (want de gordijnen zijn daar altijd dicht en alleen voor de fotoboek gedaan) en dat dan maar langzaam opbouwen en een andere pot waarin het water weg kan is denk ik ook wel te regelen.

  Qua de rest ga ik even aankijken, we hebben niet de ruimte om hem zo groot te laten worden.

  Wat denken jullie qua water geven op dit moment? Even rustig aan mee doen vanwege die bladeren of juist gewoon blijven geven (omdat hij lichter komt te staan)? Want ik kreeg de laatste tijd wel de indruk dat de grond langer vochtig bleef dan eerst (toen zijn bladeren ook nog goed waren).
  Donderdag 30 September om 10:15
 • Pascal G. Pascal G. Eerst en vooral de pot aanpassen. Dat is nu echt het belangrijkste. Het is normaal (zoals Bert reeds aangaf) dat de bladeren onderaan verdrogen en er bovenaan nieuwe uitkomen. Zo worden de stammen gevormd. De verhouding moet natuurlijk kloppen. (er mogen er niet meer verdrogen dan dat er nieuwe uitkomen). Betreffende plaats. In de zomermaanden kunnen ze eventueel buiten staan teneinde hen op een vorstvrije plaats aan een raam te laten overwinteren (+1 graad is reeds voldoende). Ik heb wel nog ergens een foto van de yucca's welke ik vroeger had? Donderdag 30 September om 10:25
 • Pascal G. Pascal G. https://www.mijntuin.org/garde... Donderdag 30 September om 10:29
 • Vera V. Vera V. Hi Pascal en Bert,

  Ok dan ga ik achter de pot aan.

  En ik had dat wel gelezen over de bladeren, maar het zijn er ineens veel meer en niet alleen aan de onderkant. Heb even twee foto’s gemaakt: https://www.mijntuin.org/garde... waar je hopelijk kunt zien hoe bruin ze zijn.
  Wat overigens op dit moment wel mijn vermoeden van dat licht bevestigd, de bladeren zijn namelijk maar 1 kant bruin.
  Donderdag 30 September om 11:15
 • Bert E. Bert E. @Vera, volgens mij komt het wel goed met de yucca.
  @ Pascal, wat mooie yucca's!
  Donderdag 30 September om 11:22
 • Pascal G. Pascal G. 1 scheut is inderdaad volledig afgestorven.Verwijder de slechte bladeren en ga maar op zoek naar een pot. 😉👍
  Dank je Bert. 'k Heb ze kunnen houden totdat mijn steekkarretje (geschikt tot 200 kg) begon te plooien.
  Donderdag 30 September om 12:30
 • Marianne V. Marianne V. Op dat moment is bij mij de zaag in de takken gegaan, Pascal,weegt de plant meten een heel stuk lichter , én je hebt materiaal om nieuwe bij te kweken 😂 Donderdag 30 September om 13:30
 • Pascal G. Pascal G. Ja dat weet ik maar dan wogen ze nog veel. Ze zaten toen al in veel grotere potten dan deze welke je op de foto ziet.We zijn dan verhuist en ze meesleuren ging echt niet meer. Vrijdag 1 Oktober om 18:00