Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Edde B.Heeft het zin hardhouten palen te voorzien van een laagje teer – met name het stuk 10cm boven tot zo'n 50cm onder de grond? Als ik rottende palen zie, is het altijd dáár kapot gegaan (door afwisselend droog/nat?)
    Overigens zijn dat vrijwel altijd geïmpregneerde palen.
    Woensdag 20 April 2022 om 00:40

19 reacties

  • Marianne V. Marianne V. De ( geïmpregneerde) palen van onze houten muur , zijn 28 jaar geleden geplaatst in zandcement. Een aantal zijn net boven de grond rot , een ander deel (nog) niet. ( Bij zoverre dat de muur op de plaats waar hij het meeste wind vangt ,én begroeid was met klimop in de storm van twee maand geleden half bij de buur hing en we hem voorlopig hersteld en gestut hebben) Vermoedelijk heeft de zandcement toch geholpen maar een laag aanbrengen die het water tegenhoudt kan volgens mij zeker geen kwaad
    Wij gaan deze zomer de palen wel door betonpalen vervangen
    Woensdag 20 April 2022 om 09:41
  • HA v. HA v. Ja, zo een extra beschermingslaag heeft zin.
    Woensdag 20 April 2022 om 10:16
  • Guy G. Guy G. Ik had ook gedacht aan een stuk kunststof-buis(regenpijp) waar je een 30 cm van afzaagt,daar de houten paal in en de omtrek van de paal met silicone dicht maakt.
    Woensdag 20 April 2022 om 10:21
  • Edde B. Edde B. @guy er bestaan ook krimp-plastic hulzen die je om een paal kunt doen. Ik geef de voorkeur aan teer, maar aangezien hardhout sowieso zo'n 25 jaar meegaat, vraag ik me af of het zin heeft. Intuïtief zeg ik: ja (alle beetjes…), @vdven bevestigt dat. 👍 Dank allemaal!
    Woensdag 20 April 2022 om 13:39
  • Edde B. Edde B. @marianne precies als hier, al heeft het geen 28 jaar geduurd. Het was een slecht geplaatst rommeltje hier, dat bij die storm bijna de steeg inschoof. Alles weggehaald; nu staat er een haag.
    Een klein stuk schutting, aan de gevel, is bedoeld om uit de wind te kunnen zitten. Daar wil ik dus de komende 100 jaar niet meer naar om hoeven kijken. Vandaar. 😉
    Woensdag 20 April 2022 om 13:42
  • Marianne V. Marianne V. Probleem met een haag is dat je er geen klimmers kan tegen laten groeien en die neemt veel meer plaats in in de breedte dan een muur. Een haag moet al gauw 30-40 cm dik zijn als je geen doorkijk wil. Daarbij zuigt ze ook nog eens water en voeding weg van planten die je ervoor plant. Wij hebben aan één kant een muur en de andere kant een haag ( door problemen met de buren aan die kant) Vóór die haag knn we alleen struiken zetten, geen klimmers want je kan er geen rek tegen zetten en geen vaste planten want die slaan niet aan😟.
    De meeste planken ( het zijn losse gleuf planken) zijn nog in perfecte staat dus vandaar dat we alleen de palen gaan vervangen.
    Heb al gehoord dat het blijkbaar goeie kwaliteit moet geweest zijn om het zo lang uit te houden😊
    Woensdag 20 April 2022 om 17:59
  • Tjokie B. Tjokie B. teren heeft ook geen zin heb ik gedaan met een schutting 10 jr later ook weer net boven de grond gaan rotten.
    in die zelfde tijd had ik 2 palen voor mijn rozen gezet met een Paalhouderpunt die je dan de grond inslaat tot net aan de grond en deze staan er nog mooi bij. of wat ze tegenwoordig doen met een verhoogd muurtje.
    Woensdag 20 April 2022 om 18:43
  • Marianne V. Marianne V. Hier bij klimrek na 15 jaar net
    aan de rand van de paalhouderpunt rot ( wel dunnere en andere palen dan bij de muur)
    Woensdag 20 April 2022 om 19:12
  • Tjokie B. Tjokie B. bij mij staan de houders zeg maar waar de paal in staat boven de grond dus 10cm en de palen zijn geïmpregneerd deze palen hebben nooit natte voeten ;)
    Woensdag 20 April 2022 om 20:08
  • Marianne V. Marianne V. Hier ook , maar het heeft toch niet geholpen😔
    Woensdag 20 April 2022 om 20:32
  • Edde B. Edde B. Dank voor alle reacties! Droge voetjes zal het best zijn – al gaat dan het metaal eronder roesten. 🥴 Niets is voor eeuwig. 😂
    Woensdag 20 April 2022 om 20:44
  • Tjokie B. Tjokie B. verven heb ik ook gedaan ;)
    Woensdag 20 April 2022 om 20:49
  • Pascal G. Pascal G. De hardhouten palen waar Edde het over heeft gaan inderdaad veel langer meer dan geinpregneerd hout. Azobe gaat ongeveer 25 jaar mee zonder behandeling. Als je stabilisatie maakt voor rond geimpregneerde grenen palen mag daar maar weinig cement aan toegevoegd worden. Hout heeft een ander uitzettingscoëfficiënt en als er water in de ruimte tussen stabilisatie en hout komt moet het er makkelijk door kunnen sijpelen.
    Woensdag 20 April 2022 om 22:05
  • Edde B. Edde B. @Pascal Geirnaert grond is natuurlijk altijd nat. Heeft de rot niet te maken met het afwisselende droog en nat worden van het 'middelste' deel van de paal. Wat vind jij van teer op die plek bij HH palen?
    Woensdag 20 April 2022 om 22:08
  • Edde B. Edde B. Het is inderdaad azobe, met een paal om de 75cm. Er gaat Zweeds rabat tegenaan en dat vangt meer wind dan de huidige open horizontale planken met kier. Het kan hier behoorlijk spoken. ZW-wind in knalt er bijna recht bovenop - met door de ligging nauwelijks beschutting.
    Woensdag 20 April 2022 om 22:11
  • Pascal G. Pascal G. Dat denk ik niet want als je een paal na enkele jaren terug uit de grond haalt merk ik toch op dat het rotten aan de buitenkant begint. Het probleem met een harde stabilsatie rond de geimpregneerde palen zorgt er voor dat deze bijna gedurig letterlijk in het water staat. Azobe zal daar veel minder last van hebben aangezien deze houtsoort ook voor steigers gebruikt wordt. Hier is de rand van de beek er 12 jaar terug mee gedaan.
    Met paalhouders heb ik nooit gewerkt omdat ik vroeger na een hevige wind zo al enkele panelen tegen de vlakte zag gaan. Er zullen daar intussen wel al betere kwaliteiten met langere pinnen in bestaan.
    De laatste jaren zijn we hier alle geimpregneerd hout beetje per beetje aan het vervangen door meer duurzame materialen zoals staal en composiet.
    Donderdag 21 April 2022 om 21:52
  • T. A. T. A. Behandelde palen gaan langer mee. Ook hard houten. Nog beter : voet van de paal in een dikke PVC buis steken, en die vol cement gieten.
    Donderdag 21 April 2022 om 21:58
  • Edde B. Edde B. Dank voor alle reacties! De (al bestelde) palen gaan de grond in (ze zijn op die lengte gekocht), metalen pinnen passen er dus niet onder zonder ze af te zagen - wat natuurlijk zonde is. Ik heb teer in huis en zal de palen toch een lik geven; het extra werk heb ik er wel voor over en dan kijken of het aan de (verwachte) levensduur van 25 jaar toevoegt. Overigens ben ik dan 76, dus of het dan nog een probleem is… 😁
    En hopen dat de wind de boel niet stuk maakt. 🤞
    Donderdag 21 April 2022 om 22:12
  • Pascal G. Pascal G. Dat gaat goed komen, Edde. Succes ermee 👍
    Vrijdag 22 April 2022 om 21:43