MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Pauline V.

7 reacties

 • Edith d. Edith d. - afgraven en schone grond storten
  - plukken, plukken, plukken, dan gaat ie niet weg maar zie je er minder van. Je kunt het gebruiken als sla/spinazie. Dat is meen ik de reden dat we het hier hebben, de Romeinen namen het mee als voedsel omdat het overal kan groeien zelfs onder slechte omstandigheden
  - bemesten waardoor er alleen oppervlakkig geworteld wordt en dus makkelijker te verwijderen is
  - sterke bodembedekker of planten met heel veel blad vanaf de grond, zo nu en dan steekt er dan een blaadje zevenblad bovenuit wat makkelijk weg te halen is.
  Helaas is Zevenblad lastig en alleen arbeidsintensief te bestrijden waardoor sommige mensen grijpen naar gif maar zelfs dat heeft nagenoeg geen effect.
  Ik heb het nu aardig onder controle door gewoon heel consequent elke een of twee dagen, vanaf het voorjaar, even door de tuin te lopen en de blaadjes die ik zie tussen mijn andere planten weg te plukken. Dat kost me een paar minuten en tegelijkertijd inspecteer ik mijn planten en pluk ik hier en daar een slak weg.
  Als er echt heel veel staat is een rigoreuze oplossing als afgraven en de wortels er uit zeven of de grond vervangen de enige oplossing waarna je dan de nieuwe Zevenblad (want hij komt echt wel terug) makkelijk bij kunt houden.
  Succes!
  Vrijdag 22 April om 19:13
 • Lydia d. Lydia d. Elke wortel/uitloper die je ziet er zorgvuldig uithalen.... Vrijdag 22 April om 19:44
 • Pauline V. Pauline V. Dankjewel Edith voor je reactie.
  Ik kreeg ook van iemand de tip om alle vaste planten te verwijderen en de grond gedurende een paar groeizame maanden af te dekken met donkere bouwplastic. Hierdoor komt er geen licht meer bij en zou het zevenblad het loodje leggen.
  Deze ingrijpende maatregel ziet er niet uit, maar is misschien ook het overwegen waard om ervan af te komen. Bij mij zit het echt overal tussen de vaste planten ๐Ÿ˜
  Vrijdag 22 April om 19:56
 • Groen G. Groen G. Plukken is niet voldoende! Vorig jaar heb ik het zo gedaan en daarmee volledig uitgeroeid: om de paar dagen kijken en peuteren, dus niet alleen het plantje uittrekken, maar met je handen, een mesje, een klein schepje de wortels eruit peuteren.
  En ik heb heel veel geranium macrorrhizum geplant (goedkoop en groeit als een gek dicht!).
  Vrijdag 22 April om 20:29
 • Edith d. Edith d. Met plukken krijg je het idd niet weg maar je ziet t niet en het tiert niet meer welig, maar zoals Pauline zei, als het zo dik tussen je planten zit is er geen beginnen aan. Ik heb zelf ook een keer een stuk naast het huis een jaar afgedekt gehad en dat svheelt wel wat maar de wortels zitten er dan toch nogโ€ฆ Vaste planten eerst uitnemen lijkt een goed idee maar daar zitten ze dan gegarandeerd weer tussen, die kun je dan niet terugzetten ๐Ÿค” Sommige geraniums zijn idd goede bodembedekkers waardoor zevenblad minder kans krijgt maar dan zit je weer met woekerende geraniums, altijd beter maar toch ๐Ÿ˜ Ik heb een paar jaar terug samen met een paar mensen een laag van 20 cm afgegraven en gezeeft en zo elk worteltje er uitgehaald en nu is het een kwestie van bijhouden ๐Ÿ‘ Vrijdag 22 April om 21:37
 • Bert E. Bert E. Ik ben het kwijt geraakt door met een riek de wortels eruit zeven. Planten eruit halen en de zevenblad wortels eruit halen. Lukte dat niet dan gooide ik de plant weg. Soms tot mijn grote spijt. Na het opnieuw planten komt er altijd weer wat op maar dat heb ik ook consequent steeds weer eruit gehaald. Nu is mijn tuin zevenblad vrij. Nu de pispotten nog. Zaterdag 23 April om 03:48
 • Pauline V. Pauline V. Bedankt voor alle reacties, ik houd de moed erin dat ik het probleem van het zevenblad ooit beheersbaar krijg.
  Gelukkig heb ik geen last van pispotten in de tuin Bert en er helaas ook geen oplossing voor, succes ermee ๐Ÿ’ช๐Ÿป
  Zaterdag 23 April om 09:14

1 tuinier vindt dit leuk