Op 31 mei 2024 zal MijnTuin beëindigd worden. Voor meer informatie, kan je terecht op deze pagina

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Gitta   Zuilvormige lijsterbes 'Fastigiata' (Sorbus aucuparia 'Fastigiata')

 • Gitta V.Ik heb 2 jaar geleden een sorbus aucuparia fastigiata (zuilvormige wilde lijsterbes) geplant in onze tuin, speciaal om vogels zoals merels, lijster, spreeuw en andere beseters een plezier te doen. De boomzit vól met bessen maar de vogels eten er helemaal nooit van! Een paar dagen geleden was er een hele groep spreeuwen die aten bij de buren van de wilde wingerd maar onze boom keken ze niet naar om, evenmin als de merel die af en toe in de tuin is, die heb ik ook nog nooit van die bessen zien eten. Ze vallen nu op de grond en liggen daar onaangeroerd te vergaan. Nu vond ik op internet een bericht uit 2016 op tuinadvies.nl waarin staat dat vogels de bessen van deze specifieke lijsterbes niet zouden lusten....en dat ze daarom altijd tot ver in de herfst aan de boom blijven hangen.......
  Heb ik de nou echt de enige lijsterbes soort waar vogels NIET van houden gekocht? In de beschrijving van alle bomenkwekers staat toch dat het een plant is die vogels trekt.......voedselboom voor vogels..etc etc
  Ik hoop dat iemand van jullie hier iets zinnigs over kan zeggen....
  Donderdag 3 November 2022 om 21:30

12 reacties

 • Groen G. Groen G. Het gaat hier om de gewone lijsterbes, maar dan in zuilvorm: ‘fastigiata’. Ik heb ook een gewone lijsterbes en heb lijsters in mijn tuin die de vruchten eten. Het blijkt echt dat deze boom zijn naar eer aan doet; schijnbaar blijken alleen lijsters en spreeuwen de bessen te eten. Ik heb ook veel merels in de tuin, maar die raken de bessen niet aan, die vreten mijn krentenboompjes wel leeg. Het is helaas dus niet zo dat de lijsterbes een vogelmagneet is.
  Vrijdag 4 November 2022 om 09:41
 • Groen G. Groen G. Ja, dat klopt, ze zijn nu vertrokken naar het zuiden. Ik heb de laatsten in mijn tuin een maand geleden gezien. Ik heb het dan over de zanglijsters. Maar weer een andere lijster, de koperwiek, komt daarvoor in de plaats en die eet ook lijsterbessen (als ze nog aan je boom hangen). Ik heb ze helaas nog nooit in de tuin gehad.
  Vrijdag 4 November 2022 om 16:16
 • Gitta V. Gitta V. Inmiddels heb ik antwoord van de vogelbescherming. Inderdaad is de lijsterbes ‘fastigiata’ een soort waar vogels niet van houden! Echt ongelofelijk, ik heb voordat ik de boom kocht het hele internet afgestruind voor ‘vogelbomen’ en uiteindelijk voor deze boom gekozen en nu dit😳😡
  Hij gaat eruit en ik ga hem ergens anders terugplanten maar ik baal er wel enorm van.
  Dus wees gewaarschuwd: sorbus aucuparia fastigiata is géén boom voor vogels!!!
  Dinsdag 8 November 2022 om 11:10
 • Groen G. Groen G. Wat je zegt klopt niet hoor! ‘Fastigiata’ betekent niets anders dan zuilvorm.
  Lijsters eten zeker wel van de lijsterbes. Maar het is geen vogelmagneet nee.
  Zaterdag 12 November 2022 om 18:29
 • Gitta V. Gitta V. Hoi Groen geluk, ik had contact met de Vogelbescherming en zij vertelden me dat deze specifieke soort niet gegeten wordt door vogels. Inderdaad betekent ‘fastigiata’ zuilvorm, en ik begrijp dat deze soort wordt geënt op een andere soort onderstam, dus wellicht ligt het daaraan? Geen idee maar als de Vogelbescherming zegt dat ze het gaan vermelden op hun site
  Zaterdag 12 November 2022 om 18:49
 • Gitta V. Gitta V. Dan ga ik er maar van uit dat zij het wel zullen weten. Ik ga hem verplaatsen naar een minder prominente plaats en een amelanchier in de plaats zetten….die staat een beetje in de verdrukking dus uiteindelijk misschien toch nog beter voor allemaal…
  Zaterdag 12 November 2022 om 18:52
 • Groen G. Groen G. Een Sorbus Aucuparia is een Sorbus Aucuparia ofwel gewone lijsterbes ofwel wilde lijsterbes. Fastigiata betekent alleen zuilvorm. Naar mijn weten wordt die niet geënt op een onderstam en zou daarom dan geen vruchten dragen, dat is een heel raar verhaal?
  Ik heb een Amelanchier Obelisk, ook zuilvorm dus, en die heeft nog veel meer vruchten dan mijn gewone krentenboompjes.
  Ik ben zelf vogelaar en lid van de Vogelbescherming, maar nergens op de site zie ik speciale aandacht voor de lijsterbes, en ze verkopen hem ook niet in de shop?
  Zondag 13 November 2022 om 10:09
 • Gitta V. Gitta V. Ik zal de reactie van de Vogelbescherming even meesturen: Beste Gitta,
  Hartelijk dank voor je bericht en wat naar om te lezen dat de vogels de vruchten van de lijsterbes niet eten. Deze soort schijnt inderdaad niet bij vogels in de smaak te vallen, ook al beweren andere aanbieders van wel.
  Het gaat inderdaad specifiek om de lijsterbes fastigiata en niet om de 'gewone' lijsterbes. Wij hebben echter op verschillende plekken op onze site informatie met betrekking tot beplanting staan en mijn opmerking gaat dan ook om de fastigiata. Ik hoop je hiermee meer duidelijkheid te verschaffen.

  Ik zal een overzicht meesturen van de bessen welke door vogels gewaardeerd worden:

  - https://www.vogelbescherming.n...

  Daarnaast stuur ik je ook een link mee, waarbij je informatie aantreft voor bessen dragende struiken of bomen:

  - https://www.vogelbescherming.n...
  Hierbij zie ik ook de lijsterbes genoemd staan. Ik zal vragen of deze uit het overzicht gehaald kan worden.
  Ik hoop je hiermee voldoende te informeren en mocht je nog vragen hebben, dan vernemen wij dat graag.
  Mvg
  Medewerker Vogelbescherming
  Zondag 13 November 2022 om 11:07
 • Gitta V. Gitta V. Ik kan er ook niks anders van maken…. Ik heb ergens gelezen dat hij is geënt op een onderstam . Vruchten heeft hij in overvloed maar die liggen allemaal op de grond te rotten nu. Lijsters heb ik al lang niet meer gezien en merels en spreeuwen en andere vogels eten er niet van. …..dat is alles wat ik weet Ik neem aan dat ze dit bij de Vogelbescherming niet zomaar zeggen….
  Zondag 13 November 2022 om 11:09
 • Groen G. Groen G. Beste Gitta, ik blijf erbij dat de Vogelbescherming het niet bij het juiste eind heeft! Wat zij schrijven, klopt echt niet: “Het gaat inderdaad specifiek om de lijsterbes fastigiata en niet om de 'gewone' lijsterbes.”
  Voor de derde keer: ‘fastigiata’ betekent enkel en alleen ‘zuilvormig’. Jij hebt een sorbus aucuparia, een gewone of wilde lijsterbes, met alle kenmerken van die soort: dus bessen!
  Dat ie wel of geënt zou zijn, maakt daarbij niet uit! Want enten betekent dat je een zwak takje op een sterkere stam zet om alle kenmerken van dat zwakke takje sterk te maken, zoals grootte, vorm, eerder of meer vruchten.
  En ook nogmaals: lijsterbes wordt specifiek gegeten door lijsters en spreeuwen en die moet je maar net in je omgeving hebben. Het is dus geen vogelmagneet, dan kan je beter een krentenboompje planten!
  Ik hoop dat je wat aan deze info hebt!😉
  Zaterdag 19 November 2022 om 18:32
 • Gitta V. Gitta V. Dank je wel, nou ja hoe het ook zij ik ga de boom verplaatsen naar een minder prominente plaats en inderdaad een krentenboompje op die plek zetten, die nu toch een beetje in de verdrukking staat. En wie weet komt er nog eens een lijster terug en als de spreeuwen meer honger hebben gaan ze er misschien ook wel een keer van eten. Het blijft raar dat deze boom overal wel als een vogelmagneet wordt beschreven maar dat dus niet is. Maar het geeft niet, hij krijgt gewoon een ander plekje. Bedankt voor het meedenken!
  Zondag 20 November 2022 om 12:44
 • Groen G. Groen G. Heel verstandig! Het krentenboompje is een dankbaar boompje met zijn mooie witte bloesem en prachtige herfstverkleuring. En de besjes worden gegeten door bijna alle vogels: merels, lojsters en de kleine zangvogeltjes. Ook hilarisch als de dikke houtduiven balanceren op de smalle takjes om de besjes te bemachtigen! Ik heb er 4 in de tuin en ben er echt blij mee!
  Maandag 21 November 2022 om 09:35