MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • HA v.Klimaatverandering.
  Naar aanleiding van een post van @Heidi een vraag/draad over de effecten van ons veranderende klimaat op onze tuinen.

  Zelf " doe ik maar wat" om zo goed en zo kwaad als t kan mijn tuin aan te passen aan de onvoorspelbare regenbuien, droogte en hittegolven die we nu hebben.
  En ik zou het heel leuk en interessant vinden om te lezen /zien hoe jullie dat doen.

  Lavendel gedijt niet met kletsnatte wortels, weken plensbuien kunnen we zo maar krijgen deze winter, en in de zomer wekenlange droogten zijn ook niet fijn. 3 keer per week sproeien is wat mij betreft geen oplossing dus.. Wat doe je er aan?

  Affijn, brandt los:
  Hoe gaan jullie om met klimaatverandering in je tuin?
  Zaterdag 5 November om 22:02

22 reacties

 • Pascal G. Pascal G. Periodes met veel regen waarbij de bodem oververzadigd was zijn er altijd al geweest. Daar zou ik minder rekening mee houden. De stijgende temperaturen en de veel langere droge periodes zijn een ander verhaal. Via de media verneem je dat er alsmaar meer gezocht wordt naar planten en - of nieuwe vatieteiten welke beter bestand zijn tegen deze droogtes. Voor onze voedingsgewassen zal dit waarschijnlijk geen bijkomende gevolgen hebben? Zo heeft men voor de lager gelegen Nederlandse gebieden reeds gewassen welke beter tegen een te hoog zoutgehalte in de bodem kunnen. Onlangs vernam ik dat men dit zelfs voor bomen aan het proberen is, ik weet niet of dit een goed idee is want wat met onze eigen boomsoorten? Als tuinier zal je merken dat sommige inlandse planten in jouw tuin het moeilijk krijgen.Denk twee keer na voordat je deze vervangt. Veel vlinders en solitaire bijensoorten hebben slecht één bloem of plantensoort welke ervoor zorgt dat hun soort blijft bestaan. Haal deze weg en je ziet dit diertje in dit gebied niet meer terug.
  Lavendel is natuurlijk geen inlandse plant en kent vele ondersoorten met wisselende eigenschappen. In het slechtste geval kan je deze zonder nadelige gevolgen vervangen door een andere plant.
  Zelf heb ik planten uit bijna alle continenten, hierbij ben ik zeker ons eigen continent niet vergeten. Soms moet je een beetje zoeken naar de juiste standplaats maar op een enkeling na slaag ik er toch in de planten mooi te houden.
  Zondag 6 November om 09:44
 • HA v. HA v. Dank voor je antwoord.
  Voor wat betreft bos- en landbouw valt dat wat mij betreft een beetje buiten t bereik van mn vraag. Dat is zo een complex (en gevoelig) onderwerp tegenwoordig.

  Zelf heb ik de tuin ingericht met veel struiken, die hebbben wat minder water nodig.
  Bollen in de tuin zijn uitsluitend verwilderingsbollen met een " gereserveerde plek" die ik kocht bij https://www.huibertsbloembollen.nl/ , idealist pur sang die wel een steuntje in de rug kan gebruiken.

  De planten komen vrijwel allemaal uit Europa.
  Nieuwe planten die ik inbreng komen eerder uit zuid europa dan uit noord europa.
  Planten die niet tegen natte voeten kunnen heb ik maximaal 10 centimeter extra grond gegeven. Er kwam een beetje relief in de vlakke tuin, leuk bij-effect, en bijvoorbeeld de heide doet het sindsdien veel beter.

  Mijn kruidentuin in potten is vrijwel uitsluitend mediterraan.
  Potten geef ik niet vaker dan 2 keer per week water.
  Veel mulch overal, dat vind ik ook nog mooi. Notoire natte plekken in de tuin hadden dit jaar geen plassen meer dus daar was ik blij mee.
  Er is een vijver gegraven en de tegels die ik rond legde lopen ietsjes schuin in de richting van die vijver.

  Lavendel heb ik (nog?) niet lol.. Dat was een voorbeeldje..

  Wie heeft er nog meer tips?
  Zondag 6 November om 10:00
 • Ellen A. Ellen A. Schaduw van bomen maakt de tuin koeler. Op het terras gebruik ik druiven om op een natuurlijke manier schaduw te krijgen. Verder haal ik planten weg die het in de warme zomers, ook op een schaduwplek, moeilijk hadden. Een hortensia waarvan de bladeren verdroogden bijvoorbeeld. Verder sproei ik niet meer aan het eind van de dag en maak niet de planten maar de grond nat. Mulchen werkt ook goed maar ook de tuin goed vol zetten. Je ziet geen grond bij mij. Ik heb ook wel eens (bentoniet) kattenbakkorrels in het plantgat gegooid als een plant veel vocht nodig heeft. Water loopt bij ons op de volkstuin goed weg maar in de achtertuin hebben we een kuil met grint gevuld om water van de buren op te vangen. Hun regenpijp loopt over.
  Zondag 6 November om 10:19
 • Pascal G. Pascal G. Niet zo ver van jouw vraag als je denkt, HA vdVen. Vroeg of laat tref je deze planten ook in jouw tuincentra aan. Als ik in HA's tuin kijk kom in de plant "Lavendula" nochtans wel tegen? De grond i.p.v. de planten water geven is een slim intititief van Ellen. Dit voorkomt veel plantenziektes.
  Zondag 6 November om 11:08
 • Marianne V. Marianne V. Lavendel heb ik jaren geleden opgegeven wegens te nat in de winter hier vooral zuurminnende planten geplant , maar laten die nou net ook vaak veel water nodig hebben. In de winter geen probleem en in de zomer krijgen ze mijn spoelwater van de wasmachine erbij, ms ook niet helemaal ecologisch maar beter dan extra water te gebruiken.
  Bomen geven idd schaduw maar een kanjer van een liriodendron, een lork en een ginkgo trekken hier de grond nóg droger in de zomer, geholpen door twee heel grote notelaars van de buren. Dus ook bomen alleen zijn niet de oplossing.
  Hier staat veel in potten waardoor ik toch een zekere controle heb over de watergift.
  Zondag 6 November om 12:51
 • Pascal G. Pascal G. Met wat je daar schrijft over de wateropslorpende bomen heb je zeker een goed punt, Marianne.
  Zondag 6 November om 13:11
 • HA v. HA v. Dat "vol planten zetten en geen grond zien" kan ik wel gebruiken denk ik. Met rozemarijn moet dat lukken, ik maak veel stekjes die ik naast de al bestaande planten zet.
  Bedankt @Ellen Amstelveen .

  Hortensia heb ik allemaal weggehaald. Om mooi te zijn hebben ze wat mij betreft teveel water nodig.
  Zondag 6 November om 16:19
 • HA v. HA v. Ik kom niet in het tuincentrum @Pascal Geirnaert .
  Zondag 6 November om 16:20
 • HA v. HA v. @Marianne Vandemoortele , grappig.. ik heb lavendel ook opgegeven en er heide voor in de plaats gezet. Dat stuk grond heb ik wat hoger gemaakt in de voortuin. (4m2 10 centimeter hoger op t hoogste punt. Die ingreep deed de heide echt aanslaan, ze staan wat droger, en het staat nog leuk ook, een beetje relief.
  Nu heb ik eigenlijk geen omkijken meer naar de heide. Behalve bekijken.
  Zondag 6 November om 16:23
 • Marianne V. Marianne V. Bij mij staat de heide al 25 jaar in de rotstuin, een deel dat sterk afloopt vanaf het terras en ze doet het zo goed dat ik om de paar jaar moet snoeien. Nochtans heel nat in de winter want al het water loopt van het terras rechtstreeks de tuin in, er wordt niets afgevoerd.
  Zondag 6 November om 16:29
 • Adrie d. Adrie d. Ik heb in vergelijking met de meesten hier maar een klein tuintje en ben pas sinds 2018 actief bezig met mijn tuin. Heb dus eigenlijk voornamelijk alleen maar met hete droge zomers te maken gehad en kan dus weinig zinvols vertellen over klimaatverandering in de tuin. Maar mijn pas ontwikkelde grote voorliefde voor insecten heeft mij toch getriggerd om hier even op te reageren. Met name de opmerking van Ellen dat er geen stukje grond meer te zien is in de tuin. Dit meen ik ook vaak te zien op foto's van Pascal : alles afgedekt met schors of iets dergelijks.
  Goed om verdamping van water tegen te gaan maar toch zou ik willen vragen om wat ( kleine stukjes) grond in de tuin kaal te houden. Dit wordt dan erg op prijs gesteld door bv graafwespen en bepaalde soorten wilde bijen die holletjes graven in de grond.
  Bij voorbaat dank mede namens deze insecten die afhankelijk zijn van stukjes kale aarde 🌎🌎 🐝🐝
  Zondag 6 November om 18:45
 • Pascal G. Pascal G. Goede opmerking, Adrie. Maar 'k vraag me dan af in welke mate je dan nog kan of mag harken en wieden teneinde de ingangen van deze diertjes niet te beschadigen?
  Zondag 6 November om 18:52
 • Adrie d. Adrie d. Persoonlijk hark ik nooit in mijn tuin en wieden doe ik ook niet veel. Ik heb dan ook een heel ander soort tuin dan jou , Pascal. Ik kan
  voor jou niet bepalen hoe je dat in moet vullen maar het gaat niet om grote kale vlaktes. Slechts wat kleine stukje onbedekte aarde ( liefst op een zonnige plek) waar je niet harkt en wat voorzichtiger wiedt misschien??
  Zondag 6 November om 19:19
 • Pascal G. Pascal G. De enige plaats hier met onbedekte aarde is de beekrand en doordat onkruidzaden met het water meespoelen groeien hier veel ongewenste planten. Een positieve noot. Gelukkig zijn het aantal mensen welke met eender wat een laag rond de planten leggen sterk in de minderheid. Anderzijds bezorgt de houtschors de ideale overwinteringsplaats voor tal van andere insecten en leven hier een soort grondspinnetjes welke zeer graag tussen de platte keien vertoeven. Mogelijk zijn deze destijds zelfs meegekomen met de stenen?
  Zondag 6 November om 20:22
 • Ellen A. Ellen A. Ik wied niet maar trek onkruid met de hand eruit. Haksel ligt langs mijn sloot en houtschors rond de verhoogde moestuin. Nu mulch ik met gevallen blad en in de zomer staat het aardig vol maar zijn er her en der nog wel open plekjes. Het varieert nogal in mijn tuin. Maar in mijn gestapelde bakstenen bank huizen salamanders. Erachter zit ergens een egel en in de houtstapel leeft ook wat. Verder leven er mollen en woelmuizen in de tuin. Er is geen gras, dus gangen mogen gegraven worden. Helemaal vol met planten is de tuin niet maar er is geen ruimte om te spitten of schoffelen. Dat doe ik dus niet. De grond blijft dus redelijk onberoerd. Volgens mij is dat het beste.
  Zondag 6 November om 22:34
 • Adrie d. Adrie d. Zo te lezen ben je er erg bewust mee bezig Ellen. Petje af, vind het bewonderenswaardig
  Het is ook niet mijn bedoeling om te oordelen over hoe anderen hun tuin invullen : dat is niet aan mij. Vond het alleen even nodig om wat aandacht te vragen voor de graafwespen en graafbijen.
  Zondag 6 November om 23:19
 • Ellen A. Ellen A. Even terug naar het klimaat en de bomen. Ik vond deze info op een bomensite. Daarom adviseren we om in deze periode van het jaar niet massaal aan de slag te gaan met bladblazers en gritsels. Het is heel belangrijk om afgevallen blad onder de boom te laten liggen zodat er een natuurlijke strooisellaag ontstaat. Deze zorgt voor organisch materiaal waardoor het vermogen van de bodem om water te bufferen, sterk toeneemt. Wanneer het humusgehalte met 1% toeneemt, dan kan de bodem in totaal 17 liter water per m² meer vasthouden! En dit zorgt voor een gezondere standplaats voor de boom...
  Maandag 7 November om 12:27
 • HA v. HA v. @Adrie de Bever goede tip, dat van die aarde kaal laten. Ik heb wel een paar stukjes. Maar ook een kleine tuin. Alle beestjes zijn hier welkom maar het is steeds weer passen en meten.
  Het is juist leuk dat je aandacht vraagt voor dat soort dingen .Dat is precies t doel van mn draadje. Het is voor mij al aardig leerzaam zo.

  Hier probeer ik te doen wat @Ellen Amstelveen al doet: De grond niet omwoelen. Omdat ik nog wel planten neerzet, en bijvoorbeeld toch weer 30 bollen in de grond gestopt heb moet ik de bodem wel in.
  De mulch op mn grootste bed bloembollen heb ik vorige week alle mulch verwijdert om de bollen alle ruimte te geven. (2.40m bij 1m) Nu Adrie erover begint zal ik die mulch daar gewoon weglaten. Eens zien wat er gebeurt. Onkruid trek ik ook uit de grond, dat is in mijn 3 tuintjes prima te doen.

  Alle bladeren laat ik al jaren liggen Ellen. Omdat ik de struiken ook koos om hun herfstkleuren (kardinaalsmuts, japanse esdoorn, bosbes en de bladeren van de hamamelis bijvoorbeeld) vind ik de herfst in mn tuin geweldig mooi kleurrijk. Weghalen is ook gewoon zonde voor mijzelf. De bladeren vormen door de wind soms bergjes in een hoek, maar dat levert ook nooit problemen op. Er is maar 1 tuinpad, naar de voordeur, dat ik veeg als ik denk dat t te glad wordt. Nog geen klachten gekregen van de postbode.
  Maandag 7 November om 14:28
 • Pascal G. Pascal G. Ik weet dat je over niemand zal oordelen, Adrie. Wij weten dat we voor goed te zijn iets te net zijn bij het tuinieren maar toch leven hier veel diertjes hoor. Het is ongelofelijk hoe (ik vermoed solitaire) bijen ieder openinkje weten te benutten, we laten die gewoon hun gang gaan.
  De eerste foto is van een plantenrek.
  Maandag 7 November om 18:51
 • Pascal G. Pascal G. De tuinslang
  Maandag 7 November om 18:51
 • Pascal G. Pascal G. Verluchtingsbuis gevel
  Maandag 7 November om 18:52
 • Pascal G. Pascal G. En natuurlijk ook in het bijenhotel
  Maandag 7 November om 18:52