MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Ellen A.Bij de grotwoning op La Palma staan deze vetplantjes. Ik heb een zwak voor dit soort plantjes. Is dit een sedum? Herkent iemand dit? Met google lens krijg ik verschillende namen.
  Zaterdag 28 Januari om 21:36

10 reacties

 • Pascal G. Pascal G. Een soort Echeveria. 'k Heb verschillende gelijkogende planten gevonden met een andere (tweede) naam. Als het mag natuurlijk, kan je deze heel makkelijk stekken. In goede omstandigheden kan je zelfs met zo eฬeฬn blaadje al een nieuw plantje maken.
  Zaterdag 28 Januari om 22:08
 • Ellen A. Ellen A. Ja, maar sedum werd ook genoemd. Er komen wel bloemstengels als bij echeveria in. Dat zal het dan wel zijn. Dan is inderdaad een blaadje voldoende. Er staan hier veel soorten echeveria en aeoniums. Ik ben al wat aan het verzamelen.
  Zaterdag 28 Januari om 22:37
 • Adrie d. Adrie d. Ik heb wat gegoogled op Echeveria en Sedum en daarbij viel me het volgende op : Echeveria's hebben over het algemeen wat bredere plattere bladeren dan Sedums.
  En ook : alleen bij Sedums heb ik exemplaren gezien met een stammetje om het zo maar te zeggen. Echeveria's zag ik alleen maar plat op de grond. Ik zou dus zeggen een Sedum, waarbij de sedum pachyphyllum rose een grote kanshebber is.
  Maarja, wat weet ik nou van succulenten ๐Ÿค”๐Ÿค”๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ
  Zondag 29 Januari om 11:11
 • Ellen A. Ellen A. Ook andere met toevoeging pachyphyllum. Bijvoorbeeld de Graptopetalum. Ik denk dat ik moet wachten op de bloem en verder pas eind mei naar buiten.
  Zondag 29 Januari om 11:31
 • Pascal G. Pascal G. Een sedum zou inderdaad ook kunnen maar wat je schrijft over het stammetje van Echeveria's klopt niet hoor. Ze verliezen hun bladeren onderaan en krijgen net zoals bij palmen bovenaan nieuwe bladeren. Zelf herplant ik mijn Echeveria's dan een beetje dieper waarna het stammetje uit het zicht verdwijnt. Van die vetplanten bestaan er ook zo veel soorten en ondersoorten, zo veel dat ze om den duur nog moeilijk te onderscheiden zijn. Als Ellen er een paar kan opkweken kan ze deze mettertijd als beste identificeren. Dit is een voorbeeld van een Echeveria met rond blad: "Echeveria Crown Ball"(waarmee ik zeker niet ga beweren dat het deze of uberhaupt wel een Echeveria is). Het stammetje van een Echeveria zal waarschijnlijk wel iets dikker zijn dan bij een Sedum maar ook dit lijkt me op de foto moeilijk in te schatten. Gewoon stekken en verder observeren dus.
  Veel succes ermee, Ellen.
  Zondag 29 Januari om 11:51
 • Adrie d. Adrie d. Sorry Pascal, ik ben niet overtuigd. Ik heb net nog een YouTube filmpje zitten kijken waarbij verschil tussen Echeveria en Sedum wordt benadrukt dat Sedum een omhoog gaande groei heeft en Echeveria niet.
  Zondag 29 Januari om 12:01
 • Pascal G. Pascal G. Geeft niet Adrie, dat maakt het hier nu net zo leuk dat we allemaal ons eigen meningen op een vreedzame manier (want je kan toch niet aan mij ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚) op een hoop kunnen gooien. Eigenlijk was het niet echt mijn bedoeling om iemand van iets te overtuigen, Adrie. Eerder alle mogelijkheden open te houden. Wat de Echeveria's betreft gaat het om mijn eigen ervaring met de soort welke ik heb (zie foto). Het nadeel van dat telkens dieper steken is dat je ook telkens diepere potten nodig hebt maar 'k maak tijdig eens nieuwe plantjes. Bij het plantje op de foto ontbreekt ook loof of nieuwe scheuten onderaan (voor zover we kunnen zien). Niettegenstaande ze weinig eisen stellen aangaande vocht heeft deze mogelijk al een hele poos geen water kunnen opnemen? 't Zou nochtans bij deze eens geen kwaad kunnen denk ik en,... ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ
  het zou ook helpen bij de identieficatie.
  Zondag 29 Januari om 13:20
 • Ellen A. Ellen A. Over omhooggaande groei gesproken. Deze staat hier ook langs het pad.
  Maandag 30 Januari om 10:10
 • Pascal G. Pascal G. Nog eentje om een stekje van te maken. ๐Ÿ˜€
  Maandag 30 Januari om 19:17
 • Adrie d. Adrie d. Wat een schitterend exemplaar!!

  Lijkt me een Echeveria, dus nu wel overtuigd ๐Ÿ˜ƒ
  Je zult zo wel een geweldige collectie krijgen, Ellen. Maar krijg het maar allemaal mee ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ
  Maandag 30 Januari om 19:27

3 tuiniers vinden dit leuk