MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

32 reacties

 • Kaatje v. Kaatje v. Kijk nog eens naar een YouTube filmpje van iemand die zaait en niet verspeend. En de gevolgen van e.e.a.
  https://www.youtube.com/watch?...
  Kortom na een dag of zestig zou ik ze verspeend hebben......
  Maandag 6 Maart om 12:54
 • Bert E. Bert E. Verspenen als er twee echte blaadjes zich hebben ontwikkeld. Wat je nu ziet zijn kiemblaadjes. Die zien er anders uit.
  Maandag 6 Maart om 12:55
 • John u. John u. Dank Bert, en Kaatje voor je duidelijke filmpje
  Maandag 6 Maart om 14:53
 • Adrie d. Adrie d. In mijn ogen hoef je ze pas te verspenen wanneer ze elkaar beperken of ze zelf beperkt worden qua ruimte. Dat lijkt me hier zeker niet het geval : ze staan mooi in der eigen vakje 😃
  Maandag 6 Maart om 15:45
 • Bert E. Bert E. De plantjes in het filmpje zijn bedoeld voor bonsaï. Als die worden verplant knippen ze de wortels bij om de plant te dwingen om langzaam te groeien. Wil je gewone bomen kweken dan moet je ze eerder verspenen. Anders worden de wortels één grote kluwen en krijg je ze moeilijk uitelkaar en dat zal de groei tegen houden.
  Maandag 6 Maart om 15:50
 • Bert E. Bert E. @Adrie, ligt er ook aan wat voor zaaigrond gebruikt en hoe snel de planten groeien. Sommige zaaigrond zit haast geen voeding, vooral veel zand. Het is de kunst om de plantjes te laten door groeien. Snelgroeiende planten kun je beter snel verspenen dan langzaam groeiende.
  Maandag 6 Maart om 16:08
 • Adrie d. Adrie d. Daarom zaai ik liever in een mix van goede potgrond en perliet, Bert hoef ik zo'n klein plantje niet meteen te verstoren
  Jacaranda groeien als bonsai is mijn ultieme doel, maar voorlopig mag ik blij zijn als mijn zaailingen van vorig jaar weer herleven. Daarom nu wat nieuwe gezaaid. 😃
  Maandag 6 Maart om 16:38
 • John u. John u. @ Bert en Adrie. Ik zaai afwisselend in DCM zaai en stek grond en in een mengsel van Cocospeat en schelpenzand. Wat adviseren jullie zoal?
  Maandag 6 Maart om 18:03
 • Pascal G. Pascal G. Je hebt in ieder potje maar één zaadje gedaan dus 'k zie niet in waarom je ze zou verspenen? Als de plantjes te klein worden voor de potjes, dan haal je de blokjes (zonder de turf) er gewoon uit en doe je ze in hun geheel in een groter potje. Voor te zaaien gebruik ik fijne potgrond van een winkelmerk, allemaal niet met overdrijven dus. Gebruik vooral geen zaai - en stekgrond, voor een paar enkelingen kan dit misschien goed zijn maar bij de meeste planten stabiliseerd de groei hierin te snel.
  Hieronder een foto van één van de Albizia's welke ik jaren terug eens gezaaid heb.
  Maandag 6 Maart om 18:32
 • Pascal G. Pascal G. Dit is een foto van de moederplant. Enkel bij zeer goede zomers (en liefst een lange nazomer) geven de boompjes bruikbare zaden.
  Maandag 6 Maart om 18:34
 • Bert E. Bert E. Gewone potgrond gaat gauw schimmelen. Ik zaai altijd in bakjes van de chinees. Vandaar dat zaai en stekgrond bij mij juist goed werkt.
  Maandag 6 Maart om 18:37
 • John u. John u. Zaai en stekgrond. Maar hoe staan jullie tegenover cocospeat en schelpenzand?
  Maandag 6 Maart om 19:07
 • Bert E. Bert E. Goed om in te zaaien, maar heeft totaal geen voeding. Dus vrij snel verspenen.
  Maandag 6 Maart om 20:03
 • Pascal G. Pascal G. Enkele jaren terug, 'k heb de foto's hier toen zelfs gepost heb ik een aantal planten dubbel gezaaid met gewone potgrond en met zaai - en stekgrond. Het verschil was opmerkelijk waarbij de zaai-en stekgrond er het slechts uit kwam.
  Maandag 6 Maart om 20:25
 • Pascal G. Pascal G. links - gewone potgrond
  rechts - zaai - en stekgrond
  Maandag 6 Maart om 20:29
 • Pascal G. Pascal G. links - gewone potgrond
  rechts - zaai - en stekgrond
  Maandag 6 Maart om 20:29
 • Pascal G. Pascal G. Met stekken was het niet anders:
  Hier staat het potje met de zaai - en stekgrond links.
  Maandag 6 Maart om 20:32
 • Adrie d. Adrie d. Ik zelf gebruik eigenlijk bijna nooit zand omdat ik denk dat het vrij dicht van structuur is en daarom moelijker voor wortels om in te groeien
  Ik heb vanmiddag een filmpje gezien waar ze zo'n Jacaranda tot bonsai gingen maken en die zette hij wel in een erg zanderig mengsel.
  Niet normaal hoe die kerel de wortels terugsnoeide ; knipte er gewoon 80-90℅ vanaf. Maar zover ben ik nog lange niet 😃
  Dinsdag 7 Maart om 00:14
 • John u. John u. Wat ik wel eens doe is de onderste 2/3 vullen met potgrond en daarboven zaai en stekgrond. Zo ben ik een beetje aan het experimenteren.
  Dinsdag 7 Maart om 17:57
 • Pascal G. Pascal G. En zo geraak je ook van de zaai - en stekgrond af. 😀 Uiteindelijk is het belangrijkste dat ons zaaigoed kiemt en aanneemlijke wortels krijgt om te verspenen of te verplanten.
  Al bij al blijft de grootste kunst bij dergelijke planten, de volharding de plant tijdig water te geven, naargelang het weer op de juiste locatie te zetten en vooral niet te vergeten. Ook als je op vakantie gaat moet er iemand voor zorgen. Dit lijkt waarschijnlijk simpel als je het zo leest maar toch zijn er maar weinig mensen welke dit volhouden. Enkele dagen geen aandacht en een groen plantje kan een bruin plantje zijn.
  Een Albizia zal tegen het einde van de zomer zo een 15 tot maximum 20 cm hoog zijn. Na de kiemblaadjes vormen zich de welliswaar nog kleine vederachtige bladeren.
  (Op onderstaande foto zie je een Albizia welke enkele maanden oud is.)
  Bert. Een dun laagje schimmel heb ik ook al wel eens gehad op potgrond maar dat gebeurd hier echt weinig en 'k weet ook niet of dit invloed heeft op de plantjes?
  Dinsdag 7 Maart om 19:00
 • Adrie d. Adrie d. Hoe gaat het met je Jacaranda's John?
  Ik heb er laatst ook weer een paar 'uitgebroed ' , staan nu op kamertje voor een raam op het zuiden. Doen het best goed in mijn ogen.
  Maandag 20 Maart om 16:37
 • Adrie d. Adrie d. Ik had ook nog een tweetal Jacaranda's van vorig seizoen. Maar dat binnen overwinteren heb ik nog niet echt onder de knie. Hoop dat ze het nog gaan doen, maar ik denk haast van niet 🤔☹️
  Maandag 20 Maart om 16:39
 • John u. John u. De Jacaranda staat er een beetje zielig bij.
  Maandag 20 Maart om 16:59
 • John u. John u. De Albizia heb ik vandaag naar de kas verplaatst.
  Maandag 20 Maart om 17:00
 • Adrie d. Adrie d. Ik kan het mis hebben maar ik denk dat je Jacaranda's wat meer warmte en licht mogen hebben. Ik had ze eerst wat koeler weggezet 10-15 °C en toen deden ze ook niet veel. Heb ze toen verhuisd naar zo'n 15-23 °C en vanaf dat moment ging het beter.
  Maandag 20 Maart om 17:07
 • John u. John u. Staan alle tijd al in een warmtebak met 22C.
  Maandag 20 Maart om 17:13
 • Bert E. Bert E. Het is niet zo erg hoor dat het nog niet zoveel doet. Zo gauw het spul naar buiten en optimaal licht krijgt halen ze de achterstand snel in. Ik zaai het meeste pas in april.
  Maandag 20 Maart om 17:17
 • Adrie d. Adrie d. Ja maar jij woont dan ook in het verre koude noorden hè, Bert. 😃
  Hier in het warme zuiden beginnen we iets eerder met alles.
  Maar is het niet zo dat 'exotische ' planten als Jacaranda en Albizia wat meer warmte vragen, ook als klein kiemplantje.

  En die warmte bak van John zorgt natuurlijk voor een lekkere bodem temperatuur, maar wat als de omgevingstemperatuur dan lager is... 🤔🤔
  Maandag 20 Maart om 17:35
 • John u. John u. Ik woon hemelsbreed ong 10km bij Bert vandaan. Koude bak is afgedekt met polycarbonaat platen. En met koud weer gaat er 2x per dag een electr. kacheltje aan eronder.
  Maandag 20 Maart om 17:47
 • Bert E. Bert E. @Adrie, maakt niet uit. Het gaat erom dat de plantjes straks buiten moeten groeien. Ze moeten wennen aan de omstandigheden buiten.Als je de planten warm opkweekt dan is de omslag naar buiten erg groot. Stilstand is dan een reactie. Daarom kun je juist die subtropische planten beter laat zaaien. Na het kiemen profiteren ze optimaal van het licht en de warmte.
  Maandag 20 Maart om 19:02
 • Adrie d. Adrie d. Oké, dankjewel Bert.
  Ik ga jouw raadgevingen zeker opslaan in mijn hoofd : het snijdt zeker hout 👍👍😃
  Ondertussen ga ik wel verder met experimenteren met die subtropische plantjes binnen opkweken. Heb ondertussen ondervonden dat ze wel extra licht nodig hebben. Gebruik daar nu paar groeilampen voor. Maar dat vergt ook veel proberen en mislukken : hoe groot moet afstand van lampen tot plantjes zijn, hoeveel uur per dag etc. Heb nu eindelijk mijn woestijnrozen weer aan het groeien gekregen met behulp van die lampen. Nu mijn Baobab nog 😃
  Maandag 20 Maart om 20:19
 • Pascal G. Pascal G. Van kunstlicht naar naturlijk licht kan ze ook een klop geven.
  Maandag 20 Maart om 20:21

2 tuiniers vinden dit leuk

 • HA v. HA v. Maandag 6 Maart om 20:47
 • Harry S. Harry S. Dinsdag 7 Maart om 15:39