MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

  • Kim v.Hoi hopelijk kunnen jullie me een stap verder helpen. Ik heb op verschillende plekken in de tuin grondmonsters getest. We hebben onze tuin op verschillende plekken al meermaals opgehoogt, dus het is een allegaartje aan grondsoorten inmiddels. De volgende stap is natuurlijk grond verder verbeteren. Ik ben inmiddels al jaren bezig met het door de gtond werken van compost, verteerde schapen/koeienmest etc. ,maar het lijkt echt weinig effect te hebben. De groei van plantenijft op de meeste plaatsen achter.
    Bij deel van de monsters kwam dit eruit:
    PH: hoogste score alkalisch
    Stikstof: extreem laag
    Kalium: hoog
    Fosfor: extreem laag

    Bij een ander deel kwam dit eruit:
    PH: extreem zuur
    Stikstof: laag
    Kalium gemiddeld
    Fosfor: laag/gemiddeld

    Hoe verbeter ik mijn grond zodat het grootste deel van de planten erop wil groeien? Met name de moestuin die blijkbaar zeer alkalisch is doet het niet best.
    Zaterdag 11 Maart om 14:15

9 reacties

  • Janny V. Janny V. Ik doe al mijn koffieprut in de tuin, dit verbeterd de kwaliteit van de grond
    Zaterdag 11 Maart om 15:12
  • Margo G. Margo G. Dat is wel heel bijzonder dat het ene deel van je tuin extreem zuur en het andere deel alkalisch is. Zuur kun je corrigeren door wat kalk toe te voegen. Alkalisch is volgens mij weinig aan te doen. Je zou kunnen overwegen om de zeer zure en zeer alkalische grond te mengen, het gemiddelde zou dan precies goed moeten zijn. Ik weet niet op wat voor grond je tuiniert, maar als je op zand zit, heb je misschien iets aan deze informatie: https://tuinierenopzand.blogsp... verbeteren
    Zaterdag 11 Maart om 18:34
  • Groen G. Groen G. Alkalisch maak je zuurder door turf of een humuslaag aan te leggen. Al je snoeiafval en bladeren lekker laten liggen.
    Zondag 12 Maart om 00:30
  • Kim v. Kim v. We hadden juist al een grondmengsel laten maken met veel schors erin om de grond op te hogen en juist die grond blijkt het meest alkalisch te zijn! Die grond ligt er nu 2 jaar op en doorheen. Misschien dat het verteren lang duurt en hij daardoor nog steeds alkalisch is?

    Koffieprut is een goede tip. Ik gebruik dat inderdaad al maar wil je daarmee de grond bemesten heb je wel extreem veel nodig denk ik. Misschien toch het café in het dorp hier vragen of ik de koffieprut mag ophalen 🙂.

    De zure grond zou ik opzich kunnen verklaren, omdat we hier van oorsprong op veengrond zitten.
    Zondag 12 Maart om 02:16
  • Janny V. Janny V. Idd, dat doet een collega van mij ook, dan heb je snel grote hoeveelheid. Zij brengt een grote emmer met deksel en ruilt deze wekelijks. Ze gebruikt het ook voor haar compost ton .
    Zondag 12 Maart om 09:14
  • Groen G. Groen G. Het is een heel langdurig proces Kim. Als je ook ziet hoe hard en dik boomschors is, kan je je indenken dat het heel lang duurt voordat dat verteerd is en door de bodem opgenomen. Andere nadelen van boomschors is dat de dikke laag stikstof onttrekt aan de bodem en nadelige schimmels aan de wortels van planten in de hand werkt.
    Je zou ook kunnen kiezen voor houtsnippers. Ik weet niet of je zelf veel struiken hebt, maar de gesnoeide takken daarvan zou je door een hakselaar kunnen werken.
    Gewoon mulchen helpt ook goed, dus al het afgevallen blad, je snoeiafval en afgemaaide gras (als je dat hebt) gewoon laten liggen.
    Zondag 12 Maart om 10:03
  • Groen G. Groen G. Wat zijn trouwens de waarden van je extreem zure en hoog alkalische grond?
    De meeste mensen houden niet van zure grond en willen juist een wat kalkrijkere grond omdat je dan een grotere plantenkeuze hebt. Maar als jij op die alkalische grond wilt moestuinieren, dan is dat toch ok? Ik kan hier in mijn zure grond niks van groente of fruit stoppen hoor, dat werkt niet. Ik heb wat moestuinspul in vierkante meter bakken, maar ik ben dus geen expert op dat gebied.
    Zondag 12 Maart om 10:14
  • Groen G. Groen G. Een te zure bodem vertoont meestal een stikstof gebrek. Dus de uitkomst van de eerste bodemtest is best vreemd: hoog alkalisch en laag stikstof.
    Hier wat links over hoe je het best bemest bij tekorten.

    https://royalbrinkman.nl/kenni...

    https://online-tuinman.nl/beme...








    Zondag 12 Maart om 10:22
  • Kim v. Kim v. Dankjewel voor de linkjes! Ik ga ermee aan de slag.

    Ik weet niet exact wat het cijfer is. Ik heb zo’n zelftest pakket gekocht waarmee je PH, stikstof, Kalium en Fosfor kunt aflezen aan de hand van de kleur die eruit komt. de kleur die uit de ph-test kan komen varieert van rood (laagste waarde) tot donkergroen hoogste waarde. De kleur die uit 8 van de 9 monsters komt is donker groen en 1 is rood. De rode is van het stuk veengrond, dus dat kan wel kloppen.
    Zondag 12 Maart om 16:17

1 tuinier vindt dit leuk

  • HA v. HA v. Zaterdag 11 Maart om 16:45