MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Jan S.Goud uit het noorden: Poolbessen in de Nederlandse tuin.

  Hjortron en Mesimarja zijn het goud uit het Noorden. Deze bessen zijn een delicatesse in Zweden en Finland. Ze zijn prijzig en men heeft het er voor over. Deze planten groeien voornamelijk in het wild en waren tot nu toe heel moeilijk te kweken. Daarom is het heel bijzonder dat een speciale variant "Alces" nu ook beschikbaar is gekomen voor Nederland en België.

  Jan Smit van Moose Färg: “Tijdens mijn reizen in Lapland op de grens van Zweden en Finland kwam ik in contact met een unieke kwekerij gespecialiseerd in poolbessen. Ik kon het niet laten om ze aan mijn trouwe klanten aan te bieden”

  De poolframboos Mesimarja wordt wel Koningsbes of Honingbes genoemd (Mesi is Fins voor honing, marja betekent bes). Na de fraaie donkerroze en witte bloemen vormen de planten kleine eetbare gele rode framboosachtige vruchten, die vol vitamines zitten. De oogst in het wild is een in het Noorden uitgegroeid tot een ware industrie, zo geliefd zijn deze bessen.

  De vruchten smaken aangenaam zurig en zijn intens aromatisch. Mesimaja is een geconcentreerde framboos, Hjortron smaakt daarnaast naar citrusfruit. Beiden ze zijn geschikt om zo te eten en voor verwerking in jam.

  De speciale variant van deze unieke bessen "Alces" wordt om kruisbestuiving mogelijk te maken verkocht in setjes . U kunt ze direct planten en mesimarja geeft al het eerste jaar bessen.
  Zaterdag 22 Januari 2011 om 11:08

1 reactie

 • Erwin V. Erwin V. Zijn de bessen nog beschikbaar? Zaterdag 25 April 2020 om 16:20